Gesponsorde inhoud

Nieuwe ramen voor je huis? Probeer de 10%-regel!

Raam openen
gettyimages Raam openen
Kwaliteitsvolle ramen zijn een topinvestering bij nieuwbouw en renovatie. Maar welk budget moet je hiervoor aan de kant houden? Specialist Peter Caelen deelt een handige rekenregel op de bouwsite Livios. “Hiermee komen we toch heel vaak vrij precies uit.”

"Er zijn drie grote factoren die de prijs van ramen bepalen”, stelt Peter Caelen, zaakvoerder van Camba Ramen. “De samenstelling van het raam, de directe loonkost en de plaatsingskosten. Omdat al deze factoren een impact hebben op de kost, is het moeilijk om een vaste prijs mee te geven per vierkante meter.”

10% van je bouwkost

Toch ziet Caelen een constante: "Bij een nieuwbouw maken de ramen gemiddeld ongeveer 10% uit van het totaalbudget. En dat komt toch heel vaak vrij precies uit." Bouw je voor 250.000 euro, dan zullen je ramen rond de 25.000 euro kosten. Bij een verbouwing kan je de prijs als uitgangspunt nemen, die een nieuwbouw van dezelfde oppervlakte normaal gezien zou kosten.

Ga je renoveren? Bestel gratis je persoonlijke renovatiemagazine over ramen en deuren!

Hoeveel vierkante meters aan ramen zitten er in een gemiddelde woning? "Dat is moeilijk af te lijnen. Zo is er een verschil tussen een rijwoning of een moderne, open bebouwing met een volledige glazen achtergevel. Laten we zeggen dat het gemiddelde voor nieuwbouw momenteel rond de twintig vierkante meter ligt, gegeven het groeiende aantal halfopen en rijwoningen”, aldus Peter Caelen.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Mark Talman

    Francinne, kijk eens in de dubbele beglazing. Daarin moet de isolatiewaarde staan. Ontbreekt bij veel OostEuropees glas. Degelijke tropisch hout ramen met thermopane uit jaren 80 vervangen is dom. Moderne aluramen presteren niet zóveel beter. Terugverdientijd 60 à 100 jaar (Test Aankoop). Maar velen doen het ....

  • Catherine MISTIAEN

    Als je informatie krijgt van een duurbetaalde architect die zegt dat in de zomer de woning koel zal worden met luchtdichte isolatie, met grote glaspartijen, met elektrische airco, met dure domotica, dan zit je gevangen in een broeikast met een levenslange hypotheek waarvoor je hard werkt om die te betalen. Dan vlucht je uit je eigen woning. Een investering voor de kinderen? Zullen die later echt in het ouderlijk huis blijven wonen, denk je?

  • Francinne Declerque

    Belachelijk, 10 procent regel zou diefstal zijn. Een gouden tip, bestel ze niet in België, werk met een Nederlandse firma, of desnoods met een Poolse firma. Kwaliteit is hetzelfde, maar de prijs ligt merkelijk lager.