Niet-geïsoleerde daken maken woning ongeschikt vanaf 2020

De dakisolatienorm heeft belangrijke implicaties voor elke woning of huurwoning.
Shutterstock De dakisolatienorm heeft belangrijke implicaties voor elke woning of huurwoning.
Alle daken van woningen en huurwoningen die voor 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet moeten tegen 2020 volledig geïsoleerd zijn. De isolatienorm is al van kracht sinds 2015, maar in 2020 krijg je effectief strafpunten als de woning niet aan de norm voldoet. Bouwsite Livios geeft meer uitleg over de dakisolatienorm.

Bijna een derde van alle warmte in huis gaat verloren via het dak. Wil je energie besparen en je ecologische voetafdruk verkleinen, dan is dakisolatie een van de meest efficiënte ingrepen. Dat heeft de Vlaamse overheid goed begrepen. De dakisolatienorm geldt voor alle zelfstandige woningen in Vlaanderen. Dat wil zeggen studio’s, eengezinswoningen of appartementen die door de eigenaar bewoond of verhuurd worden. De regeling geldt niet voor kamers of voor daken kleiner dan 2 m².

3 à 4 cm

Als minimumnorm voor dakisolatie geldt een R-waarde of warmteweerstand van minstens 0,75 m²K/W. In mensentaal komt dat overeen met een laag isolatie van 3 tot 4 cm, afhankelijk van het type isolatiemateriaal.

Ter vergelijking: voor een wettelijke nieuwbouw heb je tegenwoordig minstens 11 cm dakisolatie nodig als je isoleert met PIR en 15 cm als je kiest voor minerale wol. Als je de kans hebt, kan je dus beter nog extra isoleren om te besparen op je energiefactuur.

TIP: Hoe dik moet je isoleren bij een nieuwbouw of een energetische renovatie? Hier vind je een volledig overzicht

Ongeschiktverklaring

Sinds 1 januari 2015 kent de wooninspecteur bij een woningonderzoek strafpunten toe als een woning niet aan dakisolatienorm voldoet. Tussen 2015 en 2020 krijgt de woning daarvoor een beperkt aantal strafpunten, waarna de eigenaar de tijd heeft om het dak alsnog te isoleren.

Vanaf 1 januari 2020 schakelt de overheid een tandje hoger. Woningen die dan nog niet voldoen aan de dakisolatienorm, krijgen onmiddellijk 15 strafpunten. Dat betekent dat je huis door de burgemeester ongeschikt verklaard kan worden. Je zal dan de nodige werken moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te maken.

(lees verder onder de foto)

Vanaf 2020 kan je huis ongeschikt verklaard worden door een slechte dakisolatie.
Shutterstock Vanaf 2020 kan je huis ongeschikt verklaard worden door een slechte dakisolatie.

Risico voor verhuurders

Zover komt het niet bij een huis dat je zelf bewoont. De kans is klein dat er een wooninspecteur over de vloer komt die jouw woning 15 strafpunten toekent. Maar als je een woning of appartement verhuurt, heeft de nieuwe dakisolatienorm wél belangrijke implicaties. Als iemand – meestal de huurder – een inspecteur vraagt om de woning te controleren, kan die meteen 15 strafpunten toekennen als het dak onvoldoende geïsoleerd is, met een eventuele ongeschiktverklaring tot gevolg.

Voor appartementen is er een bijkomende complicatie: als het dak van het gebouw tegen 1 januari 2020 niet voldoende geïsoleerd is, bestaat de kans dat elk individuel appartement ongeschikt verklaard wordt. Daarom moet de algemene vergadering van mede-eigenaars op tijd beslissen om de nodige werken te laten uitvoeren. Hiervoor is een drievierdemeerderheid nodig. Als deze niet bereikt wordt, moet de kwestie voorgelegd worden aan de vrederechter.

Kostprijs dakisolatie

Hoeveel kost het om jouw dak in overeenstemming te brengen met de nieuwe dakisolatienorm? Uit navraag van Livios bij een expert blijkt dat je moet rekenen op 2.200 tot 2.800 euro voor een dak van 100 m², exclusief btw. Is je huis ouder dan tien jaar, dan betaal je slechts 6% btw. Bekijk hier het concrete rekenvoorbeeld.

Dankzij de relatief beperkte kostprijs, blijft je dak isoleren de snelste weg naar een lagere energiefactuur. Als je nu isoleert, krijg je bovendien nog de premie van de netbeheerder voor dakisolatie: 6 euro per m² als je een aannemer inschakelt en 3 euro per m² als je het zelf doet.

Lees ook: 

5 absoluut te vermijden fouten bij de plaatsing van dakisolatie

Elektriciteit afgekeurd? Dit zijn de meest voorkomende fouten

Deze dingen geven je huis een upgrade, of net niet

Bron: livios.be

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.244 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christel Smet

  Heb zelf mijn dak geïsoleerd al een tijdje geleden zonder premie. Was nog allemaal geen sprake van. Wil je minder verbruik dan moet de staat daar niet voor opdraaien. Je verdient het toch terug en boven mijn oud dak ligt er nog een opzetdak over. Hoeveel meer moet ik nog gaan isoleren eerlijk gezegd.

 • André Van der Poorten

  Mijn dak zelf is niet geisoleerd maar het plafond tss. Zolder en slaapkamers wel , dan toch ook in orde zeker ? En de proef op de som was deze week : De sneeuw bleef op het dak liggen , tot de zon haar werk deed .

 • FRANCIS vanoverschelde

  75 ´% Heeft een eigen huis lees ik dus de grootste hoop moet geen isolatie , ik heb dat hier ook niet ; gebouwd in 1990

 • Tom Van Looveren

  Binnenkort zijn onze oude huizen niets meer waard, lees ik hier vooral. Al eens aan gedacht dat dit wel eens de bedoeling kan zijn? Die oude koten worden goedkoop opgekocht door projectontwikkelaars, die hun appartementen en woonwijken dan (veel) te duur verkopen. België = maffia!!

 • Jean Emare

  Intussen blijft de elektriciteit, benzine, openbaar vervoer lekker duur. Geen alternatief.. maar betalen we wel meer dan de helft van ons loon aan taxen en belastingen.