Na stookolie ook uitfaseringsplan voor aardgas: wat zijn je opties? En zijn er tussenoplossingen?
LiviosVandaag rekenen nog heel wat huishoudens voor hun verwarming op een condensatieketel. Maar de verschillende overheden in ons land leggen stapsgewijs beperkingen op. En ook de energiecrisis doet ons naar alternatieven zoeken. Bouwsite Livios zet ze op een rij.
Vanaf 2035 mogen in België geen stookolieketels meer verkocht worden. In Brussel geldt dat verbod al vanaf 2025 en in Vlaanderen is de plaatsing van stookolieketels in nieuwbouw en bij ingrijpende energetische renovaties sinds 2022 verboden. Bij gewone renovaties kan het enkel indien er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is.
Ook voor gas heeft Vlaanderen een duidelijk uitfaseringsplan voor nieuwbouw. Het plaatsen van een condenserende gasketel is in renovatie wel nog toegestaan. Maar wat zijn je alternatieven wanneer je wil overstappen op een duurzamere energiebron of wanneer je ketel het plots begeeft?
Verduurzamen op lange termijn
Het verduurzamen van een bestaand verwarmingssysteem is in bijna alle gevallen een meervoudig verhaal en verloopt idealiter in drie stappen:
1) eerst en vooral de warmtevraag beperken door de woning te isoleren
2) vervolgens het plaatsen van lagetemperatuurverwarming, zoals vloerverwarming of convectoren
3) pas dan de overstap naar een alternatieve warmtebron
Beschik je over voldoende budget om meteen op al die niveaus in te grijpen? Dan kan je vandaag al afscheid nemen van je bestaande gas- of stookolieketel en overschakelen op een duurzaam alternatief.
Heb je het budget niet? Dan stel je best een langetermijnplan op. Laat de bestaande ketel gerust nog een aantal jaar staan en zet ondertussen in op isolatie en, in tweede instantie, het afgiftesysteem.
Ingrepen op korte termijn
Maar wat als je verwarmingstoestel stukgaat, energierekeningen onbetaalbaar worden of andere verbouwplannen voorrang krijgen? In zulke gevallen is het zaak om tussenoplossingen te vinden die technisch noch financieel een rem vormen op verdere verduurzaming.
Tussenoplossing 1: nieuwe condensatieketel
Het is vandaag nog perfect mogelijk om een defecte gasketel door een nieuw exemplaar te vervangen. Ook wie snel wil besparen door een oude atmosferische gasketel in te ruilen voor een condensatieketel, heeft op dit moment niets te vrezen. De investering blijft beperkt en wordt zeker bij hoge gasprijzen snel teruggewonnen. Door een juiste dimensionering, weersafhankelijke regeling en optimale sturing kan je de winst verder maximaliseren.
Optimaliseer de werking van je condensatieketel: zo ga je voor een toprendement.
Wie vandaag een nieuwe gascondensatieketel plaatst, zal er in principe nog de volledige levensduur van kunnen genieten, maar onthoud dat je bij een volgende vervanging naar alle waarschijnlijkheid toch op een andere warmtebron zal moeten overschakelen.
Bij stookolieketels is vervanging niet altijd meer mogelijk. Probeer in dat geval al zo veel mogelijk in de bouwschil te investeren, zodat je bij problemen eenvoudig op een lagetemperatuursysteem kan overschakelen.
Sinds begin dit jaar geldt een verbod op nieuwe stookolieketels: wat doe je als je ketel het toch plots begeeft?
Tussenoplossing 2: hybride systemen
Hybride systemen bestaan uit een warmtepomp en een cv-ketel en zijn een laagdrempelige manier om het gas- of stookolieverbruik in bestaande woningen terug te dringen. De ketel schakelt namelijk alleen in wanneer de energie van de warmtepomp ontoereikend is. Je kan opteren voor een hybride systeem wanneer je in fases renoveert of wanneer de woning pas in een later stadium geïsoleerd wordt. Op termijn kan je de cv-ketel dan volledig afkoppelen.
Interesse in een hybride systeem? Lees hier meer over de werking en de kostprijs.
Tussenoplossing 3: sanitair warm water
Ook de productie van sanitair warm water verbruikt in de meeste huishoudens heel wat energie. Soms vertegenwoordigt het zelfs een derde van de gasfactuur. Met een zonneboiler of warmtepompboiler kan je die productie op een relatief eenvoudige en betaalbare manier vergroenen. Een warmtepompboiler is in het bijzonder interessant wanneer je al zonnepanelen op je dak hebt liggen. Let wel: in sommige gevallen is een extra warmtebron zoals een ketel nodig om piekmomenten op te vangen.
Zonne- of warmtepompboiler: wat zijn de kostprijzen? En wat verdien je het snelst terug?
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be, een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Er was eens... een prachtig huis: woonexpert toont 5 karaktervolle woningen met een verhaal die je kan kopen voor 443.000 tot 2.500.000 euro
-
Rock the office: 15 powertassen voor een sterke entree op het werk
Chic, chiquer, chicst: in 2023 zeggen we onze coronahuispakken definitief vaarwel en gaan we massaal voor een gesofisticeerde look. Een powertas is hét perfecte accessoire om je kantooroutfit naar een hoger niveau te tillen. Elegant in de hand, losjes om de schouder of lief voor je rug? Dat praktisch en trendy wel degelijk samengaan bewijzen deze vijftien toptassen. -
PREMIUM
HLN ONDERZOEK. Online vastgoedvergelijker stuurt klanten altijd naar eigen kantoor: “We moeten de andere makelaars nog contacteren”
Wie nog een makelaar zoekt om een huis of appartement te verkopen, let best goed op. Sommige websites die je helpen om het beste immokantoor te vinden, misleiden hun klanten. Dat ontdekte de onderzoeksredactie van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws. Zo belooft één website een vergelijking tussen meer dan 200 makelaars, maar uiteindelijk belanden je gegevens telkens bij hetzelfde Antwerpse vastgoedkantoor. -
-
Independer
Moet een kind van vijf nog in een autozitje? En hoeveel kids mag je in één wagen vervoeren? Alle regels op een rijtje
Het is in sommige huishoudens goed voor een stevige discussie: het veilig en correct vervoeren van de kroost. Doe daar nog eens de kinderen van vrienden of familieleden bij en de verwarring is helemaal compleet. Nochtans is de wetgeving hierrond duidelijk. Er is in feite geen stof voor discussie. Independer.be doet het uit de doeken. -
PREMIUM
BINNENKIJKER. Ronny (40) woont in een voormalige kapel: "Waar vroeger het altaar was, staat nu een bad”
In Oud-Turnhout herrees een leegstaand klooster als woonproject. Ook de kapel waar de nonnetjes vroeger gingen bidden, kreeg een nieuw leven als loft. De unieke decoratie- en pleistertechnieken die bewoner en schilder-decorateur Ronny Wuyts (40) er toepaste, leverden een interieur met een hemels kantje op. Onze woonexpert Bjorn Cocquyt mocht er een kijkje nemen. -
Mijnenergie
Energiefactuur te hoog voor steeds meer Vlamingen: kan je zomaar zonder stroom en gas vallen?
Almaar meer mensen ondervinden problemen om hun energiefactuur te betalen. Maar wat zijn de mogelijke gevolgen en reddingsboeien? En kan je tijdens de winterperiode zonder stroom en aardgas vallen? Mijnenergie.be beantwoordt de vaakst gestelde vragen. -
Woon.3
Van 9,5 naar 11 miljoen euro: deze Knokse villa komt na twee jaar opnieuw op de markt en kost plots 1,5 miljoen meer
We zullen misschien nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke week een waanzinnige woning. Deze week is dat een villa in Knokke.