Moet je je schoorsteen verplicht reinigen? En kan je dit ook zelf doen?
LiviosDe herfst is in het land en de energieprijzen blijven hoog. Voor veel mensen de reden om hun haard of kachel aan te steken. Om optimaal te kunnen genieten van deze gezelligmaker, is het belangrijk dat je haard of kachel optimaal functioneert. En daar speelt een propere schoorsteen een belangrijke rol. Ben je verplicht om je schouw te reinigen? En kan je dit zelf doen of schakel je beter een expert in? Bouwsite Livios maakt je wegwijs.
Voordelen: een propere schouw is een …
Want elk verwarmingstoestel dat werkt op hout, gas, kolen of stookolie is een potentiële bron van CO. CO ontstaat als toestellen niet goed zijn afgesteld of als de schoorsteen niet goed trekt. Bij te weinig zuurstof in de kamer kan dit leiden tot CO-vergiftiging.
Daarnaast is bij een schone schoorsteen het risico op een schoorsteenbrand kleiner. Door de schouw te reinigen, verwijder je eventuele verstoppingen en voorkom je dat de aanslag in het rookkanaal vlam kan vatten. Zo vermijd je dus heel wat gevaren.
Want een propere schouw vermindert de concentratie van fijnstof en roet. Sowieso komen er bij de verbranding van hout en gas roetdeeltjes en fijnstof vrij. Voor het milieu en jezelf is het dus beter om te zorgen voor een schone verbranding om de uitstoot te minimaliseren. Hoeveel fijnstof er vrijkomt, hangt natuurlijk af van welke soort kachel of haard je kiest en de manier waarop je stookt.
Want wanneer je schoorsteen schoon is, dan werkt hij efficiënter en verbruikt hij minder brandstof. En dat is natuurlijk alleen maar goed voor je portemonnee.
Verplicht versus aan te raden
Of je verplicht bent om je schoorsteen te laten reinigen, hangt af van het feit of je stooktoestel al dan niet aangesloten is op een cv-installatie. Werkt je centrale stooktoestel op vaste brandstof, zoals hout of pellets, dan is een jaarlijks onderhoud verplicht door een erkende technicus. Bij het onderhoud hoort ook de reiniging van de schouw. Voor gastoestellen geldt een tweejaarlijkse verplichting.
Voor een pellet-, gas- of houtkachel of -haard die individueel werkt, is de reiniging van de schoorsteen niet verplicht, maar om bovenstaande redenen wel aan te raden. Check ook sowieso je woonverzekering. Sommige verzekeringsmaatschappijen leggen wel een verplichte reiniging op van de schoorsteen. Dat kan alleen maar in je eigen voordeel spelen bij een schoorsteenbrand.
Vegen maar: dit doe je zelf
Gebruik je houtblokken of pellets, dan kan je een aantal zaken eenvoudig zelf doen. Zo is het goed om regelmatig de verbrandingsassen uit de haard zelf of uit de aslade te verwijderen. Een laagje as kan geen kwaad, dat isoleert de bodem zelfs, maar te veel as verwijder je best. Als de hoeveelheid as abnormaal hoog is, dan doe je er goed aan om je haard of kachel te laten nakijken door een vakman. Je toestel is dan misschien slecht afgesteld. Reken tussen 90 en 180 euro voor deze check. Naast de assen verwijderen, kan je de bodemrooster en het luchttoevoerkanaal schoonmaken.
De schoorsteen zelf kan je ook aanpakken. Hiervoor kan je een chemisch reinigingsblok gebruiken. Deze blokken heb je al voor ongeveer 10 euro. Of je gaat op de klassieke manier aan de slag waarbij je de roetresten los schuurt met een schoorsteenveegset. Voor andere zaken doe je best een beroep op een professionele schoorsteenveger.
Ben je een doe-het-zelfschoorsteenveger? Ontdek hier het stappenplan om zelf aan de slag te gaan.
Zo doen de professionals het
Schakel je een schoorsteenveger in, dan kan hij op twee manieren - of liever in twee richtingen - te werk gaan om de roetresten los te schuren. Of hij reinigt de schouw van boven naar beneden of van beneden naar boven. Reken op gemiddeld 60 tot 100 euro voor het reinigen van een rookkanaal. In geval van een verplichte reiniging, kan je de schoorsteen laten reinigen door een erkende technicus, die daarna ook het onderhoud van de cv-ketel doet. Of door een schoorsteenveger, die de schouw voor het onderhoud van de ketel schoonveegt. Je krijgt dan van de veger een attest, dat je kan voorleggen aan de technicus die het onderhoud doet. Reken hier op een prijs van 110 euro à 150 euro. Bij een zwaar vervuilde schoorsteen of als er een bijvoorbeeld een vogelnest verwijderd moet worden, zal de prijs vanzelfsprekend hoger liggen.
Goed om te weten
Is je woning ouder dan 10 jaar en laat je de schouw vegen door een erkende veger? Dan kan je beroep doen op een verlaagd btw-tarief. Je betaalt dan 6% in plaats van 21%.
Sommige schoorsteenvegers bieden onderhoudscontracten aan, waardoor je verzekerd bent van een regelmatig onderhoud. Deze zijn vaak voordeliger, maar lees het contract goed na.
Ben je huurder, dan ben je verantwoordelijk voor alles wat met onderhoud te maken heeft. Dus ook de reiniging van de schoorsteen. Voor herstellingen of gebreken is de eigenaar verantwoordelijk.
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be.
Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Hoe vind je hét perfecte hoofdkussen voor jouw lichaam? En moet het per se duur zijn? Kinesist vertelt waarop je moet letten
Moe uit je bed gerold op deze 16e ‘World Sleep Day’? Nochtans is een goede nachtrust cruciaal voor je functioneren, zowel professioneel als privé. Het hoofdkussen speelt daarin een sleutelrol. Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, legt HLN Shop uit hoe je het beste hoofdkussen voor een zalige slaap kiest. -
PREMIUM
Kunnen we weer onderhandelen over de vraagprijs van een woning? “Met deze drie argumenten haal je de prijs gemiddeld 15% naar beneden”
Makelaars en particulieren verkopen minder huizen dan vorig jaar. Dat zorgt ervoor dat kopers weer kunnen onderhandelen over de prijs van een woning. Bij welke woningen kan je onder de vraagprijs bieden? Hoeveel mag je onder de vraagprijs gaan? En welke argumenten kan je daarvoor geven? Vastgoedexpert Bea Vandendael en notaris Bart van Opstal verklappen de beste aanpak voor zo’n onderhandeling: “Maak je bod maar voor een beperkte tijd geldig.” -
PREMIUM
Hoeveel is de woning van Annemie (43) waard en wat bepaalt die prijs? “Als ik uitga van een vroegere schatting, kan de prijs nog wel omhoog”
Vier slaapkamers, twee badkamers, een studio, een fitness, extra bouwgrond... Wat heeft Annemie haar woning eigenlijk niet? Onze woonexpert Björn Cocquyt ging een kijkje nemen in het gerenoveerde huis met Arno Vandevelde van Immo Tijl, die onder de indruk was van de vele mogelijkheden. “Start een verkoop niet boven dit bedrag, want dan overschrijd je een grens die veel mensen instellen bij hun online zoektocht”, waarschuwt de makelaar. -
-
Gouden Formule 15
Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro. -
Spaargids.be
Vanaf welke leeftijd geef je je kind zakgeld? En wanneer is het tijd voor een eigen zichtrekening? Deze vijf stappen helpen je op weg
Niet al je centen meteen uitgeven, maar ook voldoende sparen: dat is een essentiële levensles. Daarom biedt Wikifin tijdens ‘De Week van het Geld’, van 20 tot 26 maart, allerlei gratis spelen aan waarmee kinderen op een leuke manier met geld leren omgaan in de klas. Wil je hen ook thuis leren sparen en verstandig spenderen? Maak er werk van in vijf stappen, samen met Spaargids.be. -
KIJK. Wie koopt dit luxueuze appartement in Knokke voor 8,1 miljoen euro? “Het is niet voor iedereen”
8,1 miljoen euro. Zoveel moet je leggen voor het duurste appartement dat vandaag te koop staat aan de Belgische kust: een riante duplex vlak naast het casino in Knokke-Heist. Vastgoedexperte Hadisa Suleyman krijgt een rondleiding, maar heeft zo haar bedenkingen bij die prijs. “De zichten zijn wel uniek, maar voor die prijs verwacht je decadente luxe”. Log hierboven in en kijk gratis naar de volledige aflevering. -
PREMIUM8
Makelaars in het verweer tegen Immoweb en Biddit: “Spotto is meer dan traditionele zoekertjessite”
Wie een huis zoekt om te kopen of te huren, kan dat vanaf vandaag ook op Spotto vinden. Het gloednieuwe immoplatform is een initiatief van de vastgoedmakelaars zelf en moet hun antwoord zijn op onder meer het machtige Immoweb en online biedsite Biddit. Spotto onderscheidt zich met een intelligente zoekfunctie: “Je kan ook huizen zoeken binnen bepaalde straal van je werk.”