Met gevelisolatie kan je jouw verwarmingskosten met 30 procent verlagen: voor wie is het interessant? En wat kost het?
LiviosJe gevel isoleren aan de buitenzijde van je woning kan je verwarmingskosten met 30% verlagen. Dat zegt xthermo, de Belgische federatie van fabrikanten van systemen voor buitengevelisolatie. “Buitengevelisolatie is de volgende logische stap nadat je je dak en ramen hebt geïsoleerd.” Maar wat komt daar precies bij kijken? Wat kost het en kan je er een premie voor opstrijken? Livios.be zocht een antwoord.
Je buitengevel isoleren is volgens xthermo interessant als je je woning een nieuwe look wil geven én tegelijk wil besparen op je energiefactuur. “Het binnencomfort van de woning verbetert en ook de waarde van de woning stijgt na het plaatsen van een buitengevelisolatiesysteem”, zegt Lien Anthoons van xthermo.
“Buitenmuren die koud aanvoelen in de winter, muren die minder dan 30 cm dik zijn, de afwezigheid van isolatiemateriaal in de spouw: dat zijn allemaal elementen die erop wijzen dat het isolerend vermogen van de gevel niet optimaal is. Ook aan je energiefactuur zal je zien dat de gevel onvoldoende geïsoleerd is.”
Van plan je woning beter te isoleren? Lees hier waarom je best start met het isoleren van je dak.
Aanpakken van kritische zones
In de praktijk zijn er drie manieren om je buitengevel te isoleren: aan de buitenzijde, aan de binnenkant of via de spouw. Bouwfysisch gezien is het isoleren van een woning aan de buitenzijde de beste manier van isoleren, laat xthermo weten. Op die manier ben je immers zeker dat de isolatielaag mooi doorloopt over de hele woning, en is het makkelijk om de isolatie te laten aansluiten op de dakisolatie, de ramen, de deuren enzovoort.
Let op: Isoleren langs de buitenzijde is niet altijd een optie, bijvoorbeeld wanneer de bestaande gevel zich op een perceelgrens bevindt of te dicht bij de straat staat. Lees hier hoe je kan isoleren langs binnen of via de spouw.
Buitenisolatie werk is voor professionals. “Je hebt die extra aandacht nodig voor detaillering, zoals de aansluiting van het isolatiesysteem met het dak, ramen, deuren en andere materialen. Alles dient lucht-, regen- en winddicht geplaatst te worden. En in het geval van een afwerking met een pleister, bijvoorbeeld, moet je het ook vakkundig aanbrengen om scheuren te vermijden.” Bovendien komen gevelisolatiesystemen enkel in aanmerking voor premies als ze geplaatst zijn door professionals.
Vergunningen?
Wie zijn woning aan de buitenzijde wil isoleren, kan daarbij ook kiezen om het uitzicht van de gevel te veranderen door een ander soort gevelbekleding te kiezen. Denk maar aan een pleister, maar ook hout of baksteenstrips behoren onder meer tot de opties. Maar, als je iets verandert aan een voorgevel, heb je meestal een vergunning nodig. Die kan je bekomen bij onder meer het Omgevingsloket van de Vlaamse overheid of bij Stad Brussel.
Ook moet je rekening houden met de rooilijn: de grens tussen private gronden – je woning – en openbare gronden – het voetpad en de straat. “Het Vlaamse rooilijndecreet staat weliswaar toe dat je de rooilijn met de plaatsing van een isolatiesysteem tot 14 cm – en soms zelf meer – mag overschrijden. Voor werken aan de zij- of achtergevel heb je in principe geen vergunning nodig als er geen stabiliteitswerken aan te pas komen, zoals bijvoorbeeld een extra fundering.”
100 tot 150 euro per m²
Wat het kost om je gevel aan de buitenkant te isoleren, hangt af van verschillende factoren: de oppervlakte van de te bekleden gevel, het aantal hoeken en schuine zijden, de bereikbaarheid voor de aannemer, de dikte van de isolatielaag en de gewenste afwerking. “Je vraagt best een offerte op maat van jouw project. Dan kom je niet voor verrassingen te staan”, is het advies van Lien Anthoons. Volgens isolatie-info.be kost de plaatsing van buitengevelisolatie gemiddeld tussen 100 en 150 euro per m², inclusief btw, plaatsing en afwerking van de gevel.
Doorgaans ligt de terugverdientijd van je investering tussen zeven en tien jaar. Als de energieprijzen blijven stijgen, zal die tijd alleen maar afnemen.
Terugverdientijd
“Doorgaans ligt de terugverdientijd van je investering tussen zeven en tien jaar. Als de energieprijzen blijven stijgen, zal die tijd alleen maar afnemen. De terugverdientijd van de investering is echter wel afhankelijk van je energiecontract en de performantie van je isolatiesysteem.”
Premies
Je woning isoleren langs de buitenzijde geeft, net als de twee andere methodes, recht op een premie. Het bedrag hangt af van waar de woning zich precies bevindt, hoe oud die is en of je de woning zelf bewoont dan wel verhuurt.
Wie zijn woning in Vlaanderen voorziet van buitengevelisolatie, kan rekenen op premies vanaf 30 euro per m². Afhankelijk van je inkomen kunnen de premies oplopen en uitgebreid worden met extra’s, zoals een renteloze lening voor je renovatiewerken. In Brussel kom je naargelang je inkomen in aanmerking voor een premie tussen 50 en 90 euro per m².
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Van wastafel over kasten tot verlichting: zo kies je de juiste elementen voor een mooie en efficiënte badkamer
Inspiratie voor je badkamerinrichting is altijd welkom. Want hoe pak je het nu eigenlijk best aan? Bouwsite Livios geeft je hieronder enkele toptips. En daarbij wordt aan elk detail gedacht. -
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
Je lief verwennen met Valentijn? Met deze 15 rode handtassen scoor je gegarandeerd punten
Valentijn staat voor de deur. Het ideale moment om je geliefde (of jezelf) te verwennen met een handtas in de kleur van de liefde. Of je nu voor een mini, midi of maxi ontwerp kiest: met deze rode handtassen schiet Cupido gegarandeerd nóg eens raak. -
-
Poetsexpert Marja beantwoordt schoonmaakvragen van lezers: “Eén van deze vier dingen heb je àltijd in huis”
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week beantwoordt Marja vijf prangende lezersvragen. -
Tweakers
Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest. -
PREMIUM
HLN ONDERZOEK. Online vastgoedvergelijker stuurt klanten altijd naar eigen kantoor: “We moeten de andere makelaars nog contacteren”
Wie nog een makelaar zoekt om een huis of appartement te verkopen, let best goed op. Sommige websites die je helpen om het beste immokantoor te vinden, misleiden hun klanten. Dat ontdekte de onderzoeksredactie van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws. Zo belooft één website een vergelijking tussen meer dan 200 makelaars, maar uiteindelijk belanden je gegevens telkens bij hetzelfde Antwerpse vastgoedkantoor. -
PREMIUM
Joris (34) is een stadsmus, Tristan (35) heeft groene vingers: hun arbeidshuisje met tuin én meer dan 200 kamerplanten is het perfecte compromis
Toen Tristan en Joris dit huisje in Hasselt kochten, waren ze lang niet zeker of ze hier altijd zouden blijven. Intussen is het koppel daar wel van overtuigd. Met meer dan 200 planten en leuke meubeltjes maakten ze van hun arbeiderswoning een echte thuis, in een buurt waar het altijd een beetje feest is op een steenworp van de stad. Onze woonexpert Bjorn Cocquyt ging er een kijkje nemen in 2019.