Meer privacy én groen in je tuin? Deze natuurlijke afscheidingen plaats je in een wip
LiviosDroom je van een tuin die je een vakantiegevoel geeft? Dan is één van je vereisten waarschijnlijk ook dat je buren geen inkijk hebben. Bouwsite Livios lijst tien oplossingen op waarmee je in een handomdraai voor meer groen en privacy in je tuin zorgt.
1. Houten schutting
De meest voor de hand liggende oplossing om je tuin af te schermen, is voor veel mensen een schutting. Maar een ijzeren hekwerk of betonnen schutting is nu niet meteen het toonbeeld van gezelligheid. Kies daarom eerder voor een houten tuin- of vlechtscherm, of een schutting met wilgentakken. Die geeft je tuin een meer natuurlijke uitstraling. Steek je zelf graag de handen uit de mouwen? Met dit stappenplan staat je tuinscherm snel en eenvoudig recht.
2. Kant-en-klare haag
Wil je een echt groene schutting? Ga dan voor een kant-en-klare haag. Die is al voorgekweekt zodat je geen jaren meer moet wachten tot je haag volledig is dichtgegroeid. Je kiest de ideale hoogte en lengte voor jouw tuin en krijgt de haag vervolgens in panelen geleverd. Die moet je dan enkel nog op de juiste plaats planten en vastmaken aan palen.
3. Schanskorven
Schans- of gaaskorven zijn een andere oplossing voor instant privacy. Dat zijn gesloten metalen korven in de vorm van een wand die je kan opvullen met stenen, boomschors of een ander materiaal. Een groot voordeel van schanskorven is dat ze, in tegenstelling tot een haag, geen onderhoud vergen. Al vormen ze meestal geen oplossing voor een langere afrastering, maar worden ze eerder op strategische plaatsten ingepast.
4. Groen gordijn
Heb je een pergola in je tuin? Dan kan je in plaats van een gaaskorf ook werken met een gaaspaneel. Dat bevestig je aan een pergolabalk en laat je tot op de grond vallen. Beplant het simpelweg met enkele mooie klimplanten of vlecht er wat klimop in en je hebt in een handomdraai een groen gordijn dat je extra privacy geeft. Bekijk hier het volledige stappenplan.
5. Geluidswerende schutting
Als je buren niet meteen de rustigste mensen zijn of als je langs een drukke weg woont, kan het interessant zijn om te kiezen voor een geluidswerende schutting. Zo kan je het omgevingsgeluid deels uit je tuin weren en zelf in alle rust genieten. Geluidswerende wanden worden gemaakt van kokos. Dat absorbeert het geluid. Zo’n schutting geeft je tuin meteen een natuurlijke uitstraling en is ideaal om klimplanten tegen te laten groeien. Die hechten zich goed aan de kokosvezels vast.
Belangrijk: Voor een tuinafsluiting heb je in principe geen vergunning nodig. Toch zijn er een aantal regels en uitzonderingen waar je het best rekening mee houdt voor je beslissingen neemt. Lees hier waar je rekening mee moet houden.
6. Haardhoutwand of bergkast
Heb je een open haard of kachel in huis? Dan sla je met een gestapelde wand van gekloofd hout twee vliegen in één klap. Je hebt altijd voldoende hout binnen handbereik én je creëert in je tuin een natuurlijke wand. Een bergkast om je tuinspullen in op te bergen, kan ook een mooie en praktische oplossing zijn om plaatselijk extra beschutting te voorzien.
7. Grote planten en bomen
Struiken en planten op een strategische manier inplanten, kan eveneens helpen om nieuwsgierige blikken buiten te houden. Als je meteen afgeschermd wil zitten, werk je het best met planten van 150 of 180 centimeter groot. Verder zijn een grote boom of meerdere kleinere bomen ideaal om de inkijk te verminderen en tegelijk schaduw te geven. Vooral fruitbomen of trompetbomen zijn daarvoor erg geschikt. Als je er een aantal naast elkaar zet, vermindert het bladerdek de inkijk en heb je meteen ook lekker vers fruit. Let wel op, niet elke boom is geschikt voor iedere tuin. Met deze tips maak je de beste keuze.
8. Werk met lagen
Wil je liever geen muur of schutting optrekken? Werk dan met lagen. Leibomen zijn daarvoor ideaal omdat ze relatief weinig ruimte in beslag nemen en in de breedte groeien in plaats van in de lengte. Plaats ze bijvoorbeeld achter een buxushaag of een hekje om extra diepte en dynamiek in je tuin te brengen.
9. Hoge plantenbakken
Met bakken van een meter hoog met daarin bijvoorbeeld siergrassen of een kleine boom kan je ook al wat afschermen. De hoge bakken helpen bovendien om je planten smaller te houden, zodat je gemakkelijker in de hoogte volume kan creëren.
10. Parasol of schaduwdoek
Een parasol of schaduwdoek zorgt in de eerste plaats natuurlijk voor schaduw op je terras, maar blokkeert óók het zicht op je tuin. Het grote voordeel van deze oplossing is dat je de parasol of het doek eenvoudig kan opbergen zodra je weer naar binnen gaat, zodat je het uitzicht van je tuin niet hoeft te veranderen.
Eerder fan van een permanente oplossing? Dan zijn screens, luifels of terrasoverkappingen een goed idee.
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en grote renovatie: dit moet je weten over de werking en prijs
Zeker na enkele droge weken, snakt onze tuin naar water. Om je waterfactuur onder controle te houden, maak je best gebruik van gratis regenwater. Bouwsite Livios legt uit hoe je het opvangt met een regenwaterput en waar je rekening mee moet houden. -
Livios
6 tips om je woning lekker fris te houden
Als het buiten uitzonderlijk warm is, zoals deze week, dan is het onvermijdelijk dat de temperatuur ook in huis enkele graden oploopt. Wil je het in huis toch zo koel mogelijk houden terwijl de zon buiten genadeloos op je gevel brandt? Mis dan deze tips van bouwsite Livios niet. -
Livios
Je kan nu ook zonnepanelen huren: wat zijn de voor-en nadelen?
Wil je besparen op je energiefactuur met de installatie van zonnepanelen? Dan zal je eerst moeten een flinke investering moeten doen, vooraleer je er financieel voordeel uithaalt. Maar er duiken hier en daar ook initiatieven op waarbij je zonnepanelen kan huren. Hoe werkt dat precies? En hoe interessant is het? Bouwsite Livios zocht het uit. -
-
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
Tweakers
Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers? -
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
Vtwonen
Klein budget, groot verschil: zo geef je de keuken een make-over met 500 euro
Is jouw keuken ietwat gedateerd, maar heb je geen groot budget om er een hele nieuwe aan te schaffen? Niet getreurd! Met deze slimme tips en trucs van vtwonen.be hoef je niet diep in de buidel te tasten en oogt je keukenblok voor slechts 500 euro als nieuw.