Maximaal zwemplezier zonder hoge energiefactuur: zo pak je het aan

Hoe groter en dieper je zwembad, hoe meer energie het kost om het op een aangename temperatuur te houden.
LPW Pools Hoe groter en dieper je zwembad, hoe meer energie het kost om het op een aangename temperatuur te houden.
Wat is er zaliger dan een frisse duik tijdens deze zomerse temperaturen. Maar om het hele jaar door van je zwembad te genieten, zal je het water moeten verwarmen. Met deze tips van bouwsite Livios doe je dat zonder dat je elektriciteitsfactuur de pan uit swingt.

Een watertemperatuur van 26 à 28 graden is een must voor wie wil genieten van zijn buitenzwembad. Omdat het klimaat ons hiervoor al te vaak in de steek laat, heb je verwarming nodig. Met deze tips hou je die verwarming én het onderhoud van je zwembad betaalbaar:

• Hoe groter en dieper je zwembad, hoe meer energie het kost om het op een aangename temperatuur te houden. Hou dus rekening met de afmetingen als je een zwembad wil plaatsen. 

TipZoveel ruimte moet je voor een zwembad voorzien.

• Een gemiddeld zwembad van pakweg 10 x 4 m en 1,5 m diep moet je bij intensief gebruik tot tien uur per dag filteren. Ken je het vermogen van je circulatiepomp? Dan kan je zelf uitrekenen hoeveel elektriciteit dat jaarlijks kost.

• Gebruik een alternatief systeem voor je zwembadverwarming, zoals een warmtepomp of zonnecollector. De kostprijs is aanzienlijk - reken op ongeveer 4.900 euro incl. btw voor een lucht-waterwarmtepomp - maar loont op termijn zeker de moeite. Lees hier hoe je een zonnecollector installeert

Stop je met zwemmen? Dek je zwembad dan af, zo blijft het water langer op temperatuur.
LPW Pools Stop je met zwemmen? Dek je zwembad dan af, zo blijft het water langer op temperatuur.

• De gebruiksduur heeft een belangrijke invloed op de energiekost. Trek je al baantjes vanaf eind maart en zwem je door tot half oktober, dan kost je zwembad meer dan wanneer je het alleen in het toppunt van de zomer gebruikt. In de zomer geniet je waarschijnlijk ook meer van de gratis zonnewarmte.

Lees ook: Hoeveel kost een zwembad?

• Eén keer het water warm is, kan je je warmteverliezen beperken met een roldek. Het meest gebruikt zijn de automatische rolluiksystemen, waarmee je met één druk op de knop het doek in- of uitrolt.

• Maak er een gewoonte van om als je niet zwemt het zwembad af te dekken. Op een frisse dag is water van 28 graden al snel verdampt. Er bestaan ook roldekken uit isolerende lamellen die de warmte nog beter in je zwembad houden.

• Mag het helemaal groen? Kijk dan eens naar de zwembadlamellen met zonnecellen. Door de transparante bovenzijde en zwarte onderzijde ontstaat een microbroeikaseffect.

Lees ook:

Hou je zwembadwater in topconditie met deze tips

Zwembad aanleggen? Zo kies je het juiste type

Ecologisch zwemmen? De zwemvijver is jouw alternatief

BronLivios

15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter De Decker

  Dat een zwembad geld kost is een grote klucht. De zwembadbouwer verdienen massa's geld aan particulieren, de hele bouwsector trouwens. zelf een zwembad bouwen is zeer eenvoudig en kan heel goedkoop. Met wat handigheid kun je een eigen warmtesysteem bouwen op zonne-energie. zwembad moet je maar 1x opvullen en kan met regenwater. de grootste kost is nog de chloor om het water proper te houden.

 • Lydia Appelmans

  Raphael Cools zonne-energie is ook een investering hé

 • Wendy Vandereyken

  Wij hebben het klimaat niet om optimaal van een zwembad te genieten, en het is een te grote investering voor die paar maanden dat je er echt van kan gebruik maken. Bovendien komt er wel wat onderhoud bij kijken, en daar heb ik de tijd en goesting niet voor. Ik besteed mijn geld en tijd dan liever aan andere dingen, maar dat is ieder zijn keuze uiteraard.

 • Herman Botermans

  26 tot 28 graden een "MUST"? Dat is belachelijk, ik ga hier in Zweden in de meren en rivieren zwemmen, en die zijn goed te doen vanaf 21 graden. Tijdens de hittegolf vorig jaar was het water 25 graden en dat was net een soep.

 • Pieter Verhulst

  Mijn warmtepomp heeft al meer dan een week niet gedraaid. Goed zomerzeil en zuid gelegen bad. Nadeel de laatste dagen 32 graden, iets te warm water. Voor de rest zonnepanelen he, als je er weldra toch niets voor terugkrijgt kan je ze maar beter opsmossen.