Matthias bouwde een huis van stro. En neen, het waait niet omver

Huis van stro
Eddy Vangroenderbeek Huis van stro
Een van de opvallendste bouwtechnieken die de voorbije drie dagen in de kijker stonden tijdens Ecobouwers Opendeur is strobouw. Ook Matthias koos ervoor. In zijn huis in Heist-op-den-Berg zie je zelfs de grootste zelfdragende stroboog van Europa. De muren bestaan uit gigantische, op elkaar gestapelde strobalen van maar liefst 2,65 bij 1,2 meter. Hoewel stro vooral als ondergrond in stallen wordt gebruikt, kan het ook perfect dienen als bouwmateriaal.

“Geperst in blokken is het ijzersterk. En het isoleert uitstekend, samen met de driedubbele beglazing. De zon volstaat als verwarming en op grijze, bewolkte dagen stook ik het houtkacheltje om het lekker warm te maken”, vertelt Matthias.

(lees verder onder de foto)

Huis van stro
Eddy Vangroenderbeek Huis van stro

Even opvallend als het bouwmateriaal is de vorm van het huis. Het dak is een zelfdragende boog die gebaseerd is op het principe dat Gaudi in de Sagrada Familia toepaste. Een rubberen bekleding met een groendaktopping houdt het strooien dak droog. Op de buitengevel is traskalk – een lava gesteente – aangebracht en dat verdraagt de slagregen. Binnen zijn de muren bepleisterd met leem. “Ik ben blij dat ik kon bouwen met een minimale impact op het milieu. Ik hoop dat dit andere mensen overtuigt om hetzelfde én zelfs beter te doen.”

(lees verder onder de foto)

Huis van stro
RV Huis van stro

Ook architect Henk Van Aelst houdt een pleidooi voor stro. “In tegenstelling tot wat sommigen misschien denken, trekt stro geen muizen en ongedierte aan, want het is eigenlijk een dode stengel van tarwe die geen voedsel bevat. En omdat het geperst is in balen, is het veel minder brandbaar dan los stro. Samen met de pleisterlaag aan de binnen- en buitenkant vormt het een brandwerend schild dat zo’n anderhalf uur standhoudt.”

Komende zaterdag en zondag kun je opnieuw enkele huizen van stro bezoeken tijdens het tweede weekend van Ecobouwers Opendeur. Hier staat een overzicht van alle deelnemende projecten. De bezoeken zijn gratis, maar registreren is wel verplicht.

15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Coen Geurts

  't is niet het eerste en 't zal ook niet het laatste zijn; maar hopelijk gaat hij niet teveel laste hebben van ongedierte. En heeft hij geen hout- pellet- of andere kachels om zich te verwarmen

 • wim somers

  uit wat denk je dat al die oude vakwerkhuizen in Duitsland bestaan :)? inderdaad da's ook gewoon stro, kalk/leem. En in Brussel al veel oude huizen gezien waar het hout draagt en de bakstenen gewoon opvulsel zijn. Jammer dat je zo'n huis door onnozele voorschriften (ala de voorkant moet in baksteen zijn,..) vaak niet mag zetten. De drie biggetjes, da's niet echt he :).

 • Theo Van Hoof

  Zet er eens een foto bij vanaf de Liersesteenweg kant Begijnendijk. En idd zoals raf vanuffel al aanhaalt stond het er maar een paar weken en het stond al in de fik.

 • Gino Denil

  Toch liever graniet. Dan staat het er binnen 10.000 jaar nog. Dat is pas duurzaam en ecologisch.

 • Annie Broeckx

  De donker geworden balen zijn nat geworden tijdens het bouwen,en het verhaal dat er geen muizen of ongedierte in kan kan ik door gebruik tegenspreken.Verder is het dak niet om aan te zien,en muren zoals een bunker en nog een houtkachel nodig hebben is ook niet zo milieu vriendelijk.