Materialencrisis streep door de rekening van bouw- en renovatieprojecten
LiviosBen je aan het (ver)bouwen of ga je daar binnenkort mee starten? Dan is de kans klein dat je project tijdig opgeleverd zal worden. De coronacrisis lijkt nog maar net geweken in de bouwsector en er dreigt al een nieuwe. Deze keer gaat het om een materialencrisis die wordt veroorzaakt door leveringsproblemen en ongeziene prijsverhogingen. Bouwsite Livios legt uit wat er aan de hand is.
Nieuwe uitdagingen
Net nu de orderboekjes van de bouwbedrijven weer goed gevuld raken en de coronacrisis snel verteerd lijkt, wordt de bouwsector met twee nieuwe uitdagingen geconfronteerd. Enerzijds zien aannemers prijsstijgingen van 15 tot 50 procent, anderzijds hebben acht op de tien bouwfirma’s te maken met bevoorradingsproblemen van twee tot vier weken. Wanneer je je nu dus in het (ver)bouwavontuur stort, is de kans groot dat je project vertraging oploopt en de eindfactuur hoger is dan voorzien.
Prijsstijgingen
Dat de prijs van bouwmaterialen stijgt, is een jaarlijks terugkomend fenomeen. Meestal blijft de stijging beperkt tot 5 à 15 procent. Sinds eind 2020 zijn de prijzen van (ver)bouwmaterialen zoals staal, hout en isolatie echter tot 30 procent gestegen. Recent onderzoek van de Confederatie Bouw toont zelfs aan dat 10 procent van de bouwbedrijven nu spreekt van prijsstijgingen van 50 procent en meer. Vier op de tien verwachten bovendien verdere prijsverhogingen van 15 procent en meer in de volgende drie maanden. Bij lopende contracten zijn die prijsverhogingen in 63 procent van de gevallen voor rekening van de bouwbedrijven, maar de kans is groot dat de bouwsector bij nieuwe contracten met een dagprijs zal werken of een herzieningsclausule voor onvoorziene omstandigheden invoert.
Tip: Geen idee hoelang elke fase van een nieuwbouwproject normaal gezien duurt? Deze infographic helpt je op weg.
Grondstoffentekort
De grootste oorzaak van de forse prijsstijgingen is het tekort aan grondstoffen, wat dan weer een gevolg is van de coronapandemie. De schaarste aan grondstoffen in combinatie met een groeiende vraag en een gebrek aan transportmiddelen drijft de prijs de hoogte in. Bovendien zorgt het grondstoffentekort ook voor onderbrekingen in de toeleveringsketen. Bestaande voorraden geraken uitgeput en op nieuwe leveringen is het nu vaak twee tot vier weken wachten.
Vertragingen bouwwerken
De bevoorradingsproblemen zijn momenteel merkbaar in 78 procent van de bouwondernemingen. Bij 61 procent gaat het om een extra levertijd van twee weken, maar 31 procent heeft zelfs te kampen met een bevoorradingsvertraging van vier weken en meer. Bovendien verwacht 58 procent extra levertermijnen van twee weken in de komende drie maanden. De huidige leveringsproblemen zorgen nu al voor vertragingen bij 54 procent van de bouwbedrijven. Ook de (ver)bouwers zien de bui hangen, want in 6 procent van de gevallen stelt de klant het project uit en in 4 procent van de situaties gaat het zelfs over een annulering.
Wil je zoveel mogelijk vertraging vermijden tijdens je bouw? Deze tips helpen je tijd winnen.
Tijdelijk fenomeen?
Natuurlijk hopen de sector en (ver)bouwers dat de prijzen weer zullen dalen en de bevoorradingsproblemen verdwijnen, maar of en wanneer dat zal gebeuren is momenteel nog onduidelijk. Professor logistiek Roel Gevaers (UAntwerpen) verwacht niet meteen een snelle stabilisatie van het onevenwicht tussen vraag en aanbod. “De disruptie van de wereldwijde handel en transport zal makkelijk tot eind 2022 duren en een deel van de prijsstijgingen is zeker permanent.”
Ga je een woning bouwen of grondig renoveren? Vraag dan gratis een exemplaar aan van het boek Verstandig Bouwen en Renoveren.
Lees ook
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker. -
Spaargids.be
Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden. -
PREMIUM
BINNENKIJKER. Jean (56) en Karine (60) knapten een Frans vakantieverblijf van 1.450 m² op: “Design in eeuwenoud kader maakt het boeiend”
-
-
Het Vakantiehuis
VIDEO. In dit appartement(je) brengt Zuhal Demir haar vakanties door: "Ik kom hier graag met Rozanneke"
Klein, maar fijn. Zo kan je het vakantiehuis van Vlaams minister Zuhal Demir (42) het best omschrijven. Zij brengt haar vakantie samen met dochtertje Rozanne (4) door in Koksijde, in een appartementje van de ouders van haar beste vriendin. Al van jongs af aan is de zee een geliefde bestemming voor haar. “Al was het vroeger niet evident om op vakantie te gaan”vertelt de minister aan Birgit Van Mol in de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’. -
Gouden 114
Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwatchers kijken vooruit
De Jupiler Pro League is weer volop bezig en dat betekent dat ook de Gouden 11 terug is. Speel mee met onze sportgame en bewijs dat jij het meeste weet over het Belgische voetbal. Tijdens de eerste zes speeldagen zijn er nog geen prijzen te winnen, omdat de transferperiode nog bezig is. Maar je kunt wel al volop sleutelen aan jouw team. Wij vroegen aan drie van onze clubwatchers wie we in de gaten moeten houden. -
Dina Tersago blikt terug op meer dan 20 jaar carrière: “Ik haal graag het beste in de mensen naar boven”
Dina Tersago is al meer dan 20 jaar een vaste waarde op de Vlaamse televisieschermen. Ze werkte ondertussen al voor alle grote Vlaamse zenders en presenteert sinds 2004 het succesprogramma ‘Boer zkt. Vrouw’. In de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’ blikt ze met Birgit Van Mol terug op de afgelopen twee decennia. “Ik heb ondertussen al heel wat trouwfeesten en babyborrels gedaan”, vertelt Dina. Bekijk hieronder de volledige aflevering. -
PREMIUM
De ultieme tips om je gazon groen te houden, ook na weken droogte