Maak je verlichting energiezuinig met deze vier tips
LiviosJe staat er misschien niet meteen bij stil, maar door te kiezen voor energiezuinige verlichting kan je heel wat besparen. Ben jij nog niet helemaal thuis in de wereld van leds en geconnecteerde verlichting? Dit stappenplan van bouwsite Livios helpt je om je verlichting energiezuinig én gebruiksvriendelijk te maken.
Delen per e-mail
Stap 1: ga voor ledverlichting
Heb je nog halogeen-, TL- of spaarlampen? Dan kan je ze vervangen door een ledlamp. Ledlampen hebben een langere levensduur van gemiddeld 20.000 tot 50.000 branduren. Een ledlamp gaat 20 tot 50 jaar mee, als je de lamp 3 uur per dag laat branden. Ze hebben een hoog lichtrendement en zijn zeer efficiënt.
Ledlampen geven onmiddellijk 100 procent licht, in tegenstelling tot spaarlampen. Ze zijn in alle varianten verkrijgbaar (met dimmer, sensor, etc.) en je kan ze ook buiten gebruiken. Per gloeilamp die je vervangt door een ledlamp win je bovendien op jaarbasis 10 euro. Een ledlamp gaat vijftien keer langer mee dan een gloeilamp en je bespaart op je verbruik. De aankoop van ledverlichting is wel duurder. Maar op lange termijn bespaar je 400 euro per jaar, als je weet dat een gemiddeld huis 40 lichtpunten heeft.
Stap 2: gebruiksvriendelijke verlichting
Lampen die aanspringen, als het donker wordt of als je een ruimte binnenkomt? Lampen vanop afstand bedienen. Tegenwoordig kan je verlichting helemaal afstemmen op jouw woonsituatie. Lees hier hoe je dat het best doet.
Lichtsensoren
Lichtsensoren meten de hoeveelheid licht in huis. Als er voldoende daglicht is, gebeurt er niets. Maar als het buiten donker of bewolkt wordt, springt je verlichting automatisch aan. Met dimmers kan je zelfs de intensiteit bepalen.
Bewegingsmelder
Als je een bewegingsmelder aan je verlichtingsinstallatie koppelt, wordt het nog een pak energiezuiniger en comfortabeler. Dan brandt het licht enkel nog, als er iemand in de ruimte aanwezig is. Gedaan met energieverspilling. Zeker in donkere ruimtes hebben lichtsensoren alleen weinig zin en is het veel beter om bewegingsmelders te gebruiken. Zo verhoog je ook je comfort want alles gebeurt automatisch. En wil je toch manueel ingrijpen, dan is dat natuurlijk ook nog mogelijk.
Slimme verlichting
Ga je nog een stap verder? Kies dan voor het juiste licht op het juiste moment. Met slimme verlichting schakel je jouw lampen aan en uit en stel je zelfs de kleur in. Ben je op vakantie? Dan schakel je de lamp in je woonkamer aan en uit vanuit je luie strandstoel. Zo lijkt je huis toch bewoond. Naast deze standaardfuncties heb je ook extra mogelijkheden. Een lamp laten aangaan als je de oprit oprijdt? Via geofencing stuurt je smartphone een signaal uit, als jij bijna op je oprit bent. Dankzij slimme verlichting kom je nooit meer in het donker thuis.
Stap 3: win professioneel advies in
Voor advies kan je te rade gaan bij een lichtadviseur. Die vertrekt vanuit je bestaande verlichtingsinstallatie en houdt bij het opstellen van een nieuw plan rekening met de aansluitmogelijkheden en lichtpunten die er al zijn. Hij geeft je advies over hoe je jouw verlichting energiezuiniger kan maken. Op basis van jouw smaak en wensen stelt hij je bepaalde ledlampen en armaturen voor. Zo ben je er zeker van dat je kwaliteitsvolle verlichting laat plaatsen. Bekijk hier hoe je ook zelf een lichtplan kan opstellen.
Stap 4: budget
Ga je voor goedkopere armaturen of wil je echte designverlichting? Bespreek je budget ook met de lichtadviseur. Vanaf 150 euro heb je al een uitgetekend plan met meer info over de lampen en armaturen met de bijbehorende prijzen. Om je volledige huis te verlichten, geraak je al ver met 1.000 euro. Inbouwspotjes heb je vanaf 5 euro per stuk. Hang- en staanlampen zijn wel duurder. Ook voor lichtsensoren, bewegingsmelders of slimme verlichting moet je meer budget voorzien. Maar onthoud: je budget bepaal je zelf. Nog meer lichtadvies? Lees hier de tips van lichtadviseur Karen Baes.
Lees ook op Livios.be:
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OPINIE. Johan Krijgsman (ERA): “Vlaanderen heeft géén probleem met de betaalbaarheid van woningen”
De vastgoedprijzen in Vlaanderen zijn - ondanks corona - alweer sterk gestegen het voorbije jaar. Met zo’n zes procent. Dat nieuws ontlokt bij sommigen de vraag of ons vastgoed nog wel betaalbaar is, en of onze woningen niet stilaan te duur worden. Vooral voor jonge gezinnen die een eerste huis of appartement kopen. “Een volkomen onterechte vrees”, zo stelt vastgoedspecialist Johan Krijgsman, CEO van ERA, de grootste makelaarsgroep van Vlaanderen. “De betaalbaarheid van onze woningen hangt van zó veel meer af dan enkel de ‘droge prijs’ van een woning.” -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Livios Je badkamer- of douchewand bekleden? Dit zijn de opties
Ben je nog op zoek naar een materiaal om je badkamer- of douchewand mee af te werken? En primeert voor jou onderhoudsgemak? Of droom je eerder van een badkamer die rechtstreeks uit een interieurmagazine lijkt te komen? Bouwsite Livios lijst enkele opties voor je op. -
-
Sparen Starten met beleggen: zo vindt u goede beleggingsfondsen
Steeds meer beleggers stoppen een deel van hun spaarcenten in beleggingsfondsen. Maar wat als u (nog) niets van de beurs kent? Hoe vindt u de weg naar het juiste beleggingsfonds? Spaargids.be legt uit hoe u veilig kan starten. -
Jobs Wat als je niet op pensioen wil gaan? Dit zijn de regels voor werken na 65
Het pensioen van tv-icoon Martine Tanghe gaf een nieuwe impuls aan het debat over werken na 65. Wil je blijven werken hoewel je op pensioenleeftijd bent? Of ben je al met pensioen, maar wil je toch iets bijverdienen? Jobat.be bekeek de regels. -
PREMIUM
Lockdown doet energiefacturen de hoogte ingaan: hoe verwarm je het best om zo weinig mogelijk te verbruiken?
-
PREMIUM
Nu al massale bestellingen voor zwembad in de tuin: welke verschillende types zijn er op de markt en wat kosten ze?