Lydia Peeters schiet “onrechtvaardige” piste van Vlaamse bouwmeester over Mobiscore af

Lydia Peeters bestempt het voorstel van de bouwmeester ook als onrechtvaardig.
BELGA Lydia Peeters bestempt het voorstel van de bouwmeester ook als onrechtvaardig.
Ontslagnemend Vlaams minister van Financiën en Begroting Lydia Peeters (Open VLD) is niet te spreken over het voorstel van Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck om fiscale voor- en nadelen te koppelen aan de Mobiscore. Met dat voorstel zaait de bouwmeester volgens de Open Vld-minister "opnieuw onrust bij eigenaars, huurders en handelaars". "Mijn partij en ikzelf passen ervoor om dergelijke belastingen in de toekomst zomaar aan een instrument te koppelen waarvan nu niet geweten is welke effecten dit zal hebben op de verdeling van de fiscale lasten en op de woningprijzen", klinkt het.

Eerder deze week lanceerde de Vlaamse overheid de Mobiscore, een instrument dat in kaart brengt hoe vlot mensen te voet of met de fiets van hun woning naar allerlei voorzieningen (scholen, openbaar vervoer, winkels,...) kunnen. De Mobiscore is bedoeld als louter sensibiliserend instrument, maar als het van Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck afhangt, blijft dat cijfer geen 'vrijblijvende indicator'. "Met de Mobiscore heeft de politiek eindelijk een intelligent en veelzijdig instrument in handen om verstandig 'te sturen' en te belonen, bijvoorbeeld via de btw, fiscus of een aangepaste woonbonus", klinkt het.

Maar die suggestie botst op kritiek, onder meer ook bij ontslagnemend minister van Financiën Lydia Peeters. Zij heeft "scherpe bedenkingen" bij het voorstel van Van Broeck. "De tool geeft interessante en nuttige informatie, maar die is tegelijk veel te beperkt om op basis daarvan fiscale maatregelen in te voeren", klinkt het.
Peeters maakt ook een aantal kanttekeningen bij de tool op zich. "VITO (Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek, red.) wijst zelf op de relativiteit van de conclusies, omdat deze gebaseerd zijn op oudere gegevens die bovendien tijdelijk en dynamisch zijn." De studie zou om de drie à vijf jaar geactualiseerd moeten worden.
Daarnaast heeft de minister bedenkingen bij het feit dat op sommige plaatsen een woning in de dorpskern dezelfde Mobiscore oplevert als aan de rand van diezelfde gemeente.

Onrechtvaardig

Het voorstel van de Vlaamse bouwmeester om bij de hervorming van de onroerende voorheffing niet langer het kadastraal inkomen maar de Mobiscore als basis te hanteren, is volgens Peeters "te beperkend". De Open Vld-minister is naar eigen zeggen niet tegen een herziening van de grondslag, maar vindt dat men bij een hervorming ook met andere factoren rekening moet houden dan enkel met de ruimtelijke inplanting van een woning.
Peeters bestempelt het voorstel ook als "onrechtvaardig". "Het houdt ook in dat mensen die nu op een plaats wonen met een lagere Mobiscore zouden aankijken tegen een plotse waardevermindering van hun eigendom. Wat dan met al die mensen die iets kochten voordat deze tool er was? Zij kunnen hun woning niet ineens verplaatsen naar een andere plek", aldus de minister. 

Leo Van Broeck.
Photo News Leo Van Broeck.
87 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stefanie van Dijk

  Dus doordat de Lijn de bushalte in mijn straat heeft laten vervallen krijgt mijn huis een lagere mobiscore, lekker is dat! Maar ik zie ze hun plannen er wel weer gewoon doordrukken (=burgertje pesten =onze regering goed in) en dan heb ik gelukkig nog een school op loopafstand wat de score weer wat ophaalt

 • Frankie Deygers

  Onze kinderen moeten weg uit de stad om een betaalbare woning te vinden. Nu worden ze gestraft door uw plannen om te koppelen van eventueel verhoogde belastingen. Nog een eens vertolken belasting als dat is waarde. Vlaamse regering voorstaat is het beschamend, maar ja, nog eens een ambtenaar die denkt het warm water te hebben uitgevonden.

 • Danny Govaerts

  Totaal onbetrouwbare toel. Leef tussen scholen en sportfaciliteiten enkel een zwembad ontbreekt en bekom een lage schoren voor ontspanning .. en dat terwijl bijna om de 500 meter een speelplein is voor klein en groot van de gemeente uit..

 • Philippe Buysse

  Waardeloos en weggesmeten belastingsgeld.

 • Jaak Casteleyn

  Ja, als men zijn foto ziet weet je al genoeg, en op de achtergrond zijn dada, allemaal verstikkende gebouwen waar men amper nog kan ademen. Waar zijn sommige mensen in godsnaam mee bezig? In mijn omgeving is er een straat met een Delhaize, een Lidl, een Colruyt, een Smatch en een Aldi, allen met een royale parking, duizenden vierkante meter beton, allemaal voor hetzelfde pakje boter, welke score gaat dat meesterke daar aan geven?