Loterij bepaalt wie dit Nederlandse rijhuis mag huren, duizend geïnteresseerden
NIJMEGENLiefst duizend huishoudens willen hier wonen, in deze rijwoning in het Nederlandse Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van een woningcorporatie met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand.
Delen per e-mail
Het grote aantal belangstellenden illustreert de woningnood bij onze noorderburen. Vooral jonge mensen (starters) maken nauwelijks een kans op de Nederlandse woningmarkt.
De animo voor deze woning is zo groot omdat het huurpand verloot wordt. Om starters een extra kans te geven, worden door de woningcorporaties woningen af en toe verloot. Op dit moment zitten er elf woningen in de regio in de hoge hoed. Iedereen maakt evenveel kans: normaal gesproken is er een wachtlijst.
Lees ook:
Verbijstering om te huur aangeboden ‘garagehuisje’ van 15 m²: 750 euro per maand
’Doodgewoon’ rijhuis van 1,5 miljoen euro is al verkocht in Amsterdam (voor bijna de vraagprijs)
Niet wonen boven een frituur? Dan maken we er met Photoshop toch gewoon een koffiezaak van (+)
‘Appartement’ van 8m² te huur in Amsterdam
Loterij
Sinds 2013 worden woningen ook via een loterij toegewezen. Oosterpoort heeft sindsdien 330 huizen zo verhuurd. Gemiddeld reageren er 400 mensen op een woningloterij, maar vorig jaar deden toch al vier keer 1.000 mensen mee, schrijven onze collega's van De Gelderlander.
“Onze ervaring is dat via de loterij een woning vaker dan gemiddeld naar een starter gaat. Ook wij herkennen de druk op de woningmarkt", aldus een woordvoerster van de betrokken woningcorporatie Oosterpoort.
“Het geeft aan dat de druk op de woningmarkt nog steeds enorm is”, zegt woordvoerder Marcel Trip van de Woonbond, de belanrijkste Nederlandse huurdersbeweging. “Niet alleen in de Randstad (het dichtbevolkte gebied tussen Nederlandse steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, red.). Loten is een manier om starters de mogelijkheid te geven een eigen plek te vinden. Het is begrijpelijk dat woningcorporaties dat doen. Het is wel een moeilijke afweging omdat daarmee mensen die al lang op een wachtlijst staan worden gepasseerd. Maar het is de enige manier om starters nog een kans te geven.”
Er moeten meer sociale huurwoningen bij, vindt de Woonbond. De afgelopen vijf jaar is het aantal sociale huurwoningen afgenomen met zo'n 100.000 in heel Nederland. Er worden minder betaalbare huizen gebouwd en woningcorporaties voelen zich genoodzaakt huizen die ze beheren te verkopen. Trip vindt dat de aanstaande parlementsverkiezingen van 17 maart echt over dit thema moeten gaan.
Overigens was afgelopen vrijdag de trekking voor de woning in Ooij. Wie de woning krijgt aangeboden, is nog niet bekend.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Daglicht in huis: goed voor je comfort én energiefactuur
Uit een recent onderzoek van de Universiteit Hasselt blijkt natuurlijke lichtinval helemaal bovenaan te staan bij wat we belangrijk vinden voor een maximaal wooncomfort. Maar hoe breng je daglicht tot diep in huis en welke kosten komen daarbij kijken? Bouwsite Livios helpt je op weg. -
12
Vanaf volgend jaar eengemaakte renovatiepremie: “Alles moet eenvoudiger”
De Vlaamse regering heeft het decreet goedgekeurd om vanaf volgend jaar tot een eengemaakte woningrenovatiepremie te komen. Dat melden ministers Zuhal Demir (N-VA) en Matthias Diependaele (N-VA). Het gaat om een voornemen uit het Vlaams regeerakkoord. -
Sporten in stijl: de perfecte tassen voor tijdens je work-out
De lente staat voor de deur. Tijd om die wintervetjes aan te pakken! Een bezoekje aan de fitness zit er nog even niet in, maar ook in openlucht kan je aan je summer body werken. Ninashop.be selecteert haar favoriete tassen waarmee jij in stijl kan bewegen. -
-
We bouwen kleiner, en dat zie je aan de kadastrale inkomens
Het gemiddelde kadastrale inkomen (KI) van de Vlaamse woningen daalt jaar na jaar. Waar het gemiddelde niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van een woning in 2015 zo’n 1.010 euro bedroeg, was dat vorig jaar nog 964 euro - een daling van 4,5%. Belangrijkste reden? We bouwen steeds kleiner. -
PREMIUM
“Een goede oriëntatie van de woning kan een verschil van 10 tot 30% uitmaken op het energieverbruik”: waar moet je op letten als je een huis koopt?
-
Woon.11
“Huis slopen en heropbouwen kan makkelijk 20.000 euro besparing opleveren”
Door de tijdelijke verlaging van de btw van 21 naar 6 procent komt het huizenjagers vaak voordeliger uit om een bestaande woning af te breken en nieuw te bouwen dan eerst een bouwgrond te kopen en daar nadien een huis op te zetten. “Je kan makkelijk 20.000 euro en meer besparen”, klinkt het bij Heylen Vastgoed. -
Sparen
Sparen voor uw (klein)kind: vier interessante formules
Kreeg u van uw ouders ook een financieel rugzakje cadeau toen u meerderjarig werd of uw studies afmaakte? Of spaart u zelf met dat doel voor uw kinderen of kleinkinderen? Spaargids.be legt uit waarom het interessant is om niet alleen spaarformules, maar ook beleggingen te overwegen.
6 reacties
Erik De Muynck
Sabine Crucke
Guido De hornois
Sobek Wessels
eddy van dorst