Renoveren en isoleren in één

Wienerberger
Met het totaalsysteem Façabrick van Wienerberger kan je je gevel tegelijk renoveren en isoleren. De componenten? Harde isolatiepanelen waarop steenstrippen worden aangebracht. Het resultaat valt niet te onderscheiden van een klassieke baksteengevel en verzekert optimale thermische prestaties.

Omdat ons klimaat steeds verder opwarmt, wil de overheid zoveel mogelijk bestaande woningen energiezuinig maken. Maar de goedkoopste en milieuvriendelijkste energie is natuurlijk de energie die je niét verbruikt. Aangezien bij een niet-geïsoleerde woning maar liefst 26% van de energie ontsnapt via de buitenmuren, is het een goed idee om je gevel te laten na-isoleren.

Efficiënte energiekuur
Een gevel aan de buitenkant na-isoleren, levert steevast de grootste voordelen op. Zo hoef je bijvoorbeeld je woning niet te verlaten tijdens de werken en krijg je binnen geen ruimteverlies. Koudebruggen en bouwknopen worden dankzij de ononderbroken isolatie tot een minimum herleid, en je muren behouden een constante en aangename temperatuur. Dat verhoogt je comfortgevoel en vermindert je energiekosten. Met Façabrick sla je twee vliegen in één klap: je gevel krijgt tegelijk een efficiënte energiekuur én een esthetische facelift. Handig als je woning toch moet gerenoveerd worden. De na-isolatie gebeurt snel en eenvoudig, met stevige isolatiepanelen die eerst verlijmd en daarna mechanisch bevestigd worden. De dikte van de panelen kies je zelf, in functie van de gewenste thermische isolatiewaarden. Na het dichten van de naden kunnen de steenstrippen er meteen met kleefmortel op aangebracht worden. 

Snelle verwerking 
Handig: de isolatiepanelen uit geëxpandeerd polystyreenschuim (EPS) zijn al in de fabriek voorzien van een cementgebonden afwerkingslaag met geïntegreerd wapeningsnet. Daardoor hechten de steenstrippen nog beter en gaat de uitvoering van de werken nog eens zo snel. Nog enkele voordelen: omdat de gevel wordt 'opgehangen' aan de bestaande muren zijn er geen funderingswerken nodig, dankzij de dubbele waterbarrière krijg je een perfect waterdichte woning, en door het geïntegreerde wapeningsnet wordt scheurvorming verhinderd. 

Keuze in overvloed 
Wat betreft de afwerking, zijn de esthetische keuzemogelijkheden nagenoeg onbeperkt. Nagenoeg alle Terca- en Desimpel-gevelstenen uit het uitgebreide Wienerberger-aanbod - dus zowel handvorm-, vormbak- als strengpersstenen - zijn verkrijgbaar als steenstrippen van ongeveer 22 millimeter dik. Mét behoud van hun voordelen: stootvast, duurzaam en esthetisch. Qua uitzicht kun je kiezen tussen klassiek gemetseld (met voegen tussen 10 en 15 millimeter) en verlijmd (met een voegbreedte van minimaal 5 millimeter). Het eindresultaat is in beide gevallen hetzelfde: een mooie en efficiënt geïsoleerde gevel die nauwelijks te onderscheiden valt van een gevel in volledig keramische steen. 

Wienerberger