Mazout, slimme keuze voor de toekomst

Informazout
Geen betere manier om je verwarmingsbudget in de hand te houden en de CO2-uitstoot van je woning te reduceren dan minder brandstof te gebruiken. Verwarmen met mazout is op zich al een slimme keuze, maar het kan nóg slimmer. Door je oude toestel te vervangen door een energiezuinige ketel bijvoorbeeld, of stookolie te combineren met hernieuwbare energie.

Wie zijn woning verwarmt met stookolie - en dat doet vandaag 33% van de Belgen - stelt het dagelijks vast: stookolie is een betrouwbare, efficiënte en veilige energiebron. Een milieuvriendelijke ook, want een aantal nieuwe technische ont­wik- kelingen maakt de ecologische impact ervan kleiner dan ooit. Dankzij nieuwe technologie in de ketels en betere woningisolatie verbruikt een Belgisch gezin vandaag sowieso al de helft minder mazout dan dertig jaar geleden: gemiddeld 2.500 liter in plaats van 5.000 liter. Dat op zich is al goed nieuws voor het milieu, maar het kan altijd beter. 

Besparingspotentieel
Een flink deel van de mazoutgebruikers verwarmt met een oude ketel. Jammer, want hoogrendementsketels doen niet alleen je energierekening maar ook de uitstoot van broeikasgassen drastisch dalen. Een ketel met A-label bijvoorbeeld verbruikt 30% minder dan een standaardketel. Sinds de Europese Ecodesign-verordening in september 2015 in werking trad, zijn in de EU alleen nog de meest performante laagtemperatuur- en condensatietoestellen verkrijgbaar. Met deze verordening werd het minimumrendement van verwarmingstoestellen beduidend opgetrokken: zij moeten een energie-efficiëntie van minimum 86% halen, wat overeenkomt met een B-label. Is je ketel pakweg 15 jaar oud en werkt hij nog prima? Ook dan kan het interessant zijn om te investeren in een zuiniger toestel. Met de online mazoutsimulator van Informazout bereken je snel hoeveel zo'n vervanging je oplevert. Nadat je een paar gegevens hebt ingevuld over je verbruik en je installatie, zie je in een oogwenk de terugverdientijd van een nieuwe installatie én de hoeveelheid stookolie die je in de toekomst minder zult verbruiken. Je kunt zelf jouw voordeel berekenen op www.informazout.be/mazoutsimulator.

Minder zwavel
Niet alleen mazoutketels scoren qua milieuvriendelijkheid veel beter dan vroeger, de sector werkte ook aan de kwaliteit van de stookolie zelf. Sinds begin 2016 is het zwavelgehalte van 'mazout normaal' gedaald naar 50 deeltjes per miljoen (ppm), een groot verschil met de 2000 ppm van twintig jaar geleden. Dat betekent niet alleen veel minder roetafzetting in je ketel en een beter rendement, maar ook beduidend minder emissie. Ook door de toevoeging van allerlei additieven ging de kwaliteit van mazout erop vooruit. Additieven kunnen onder meer het verbrandingsproces - en zo onder meer het rendement - verbeteren.

Energiemix
Wil je minder brandstof verbruiken en toch je comfort behouden? Combineer dan je stookolie-installatie met hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie. Bij voldoende zonlicht produceren zonnepanelen of een zonneboiler een basishoeveelheid energie. Pas als de zon het laat afweten, schiet je mazoutketel in actie en beschik je altijd over warm water voor je sanitair of verwarming. Zo biedt stookolie een noodzakelijke aanvulling op de hernieuwbare energie maar bespaar je jaarlijks wel zo'n 200 à 300 liter stookolie. Meer details op www.informazout.be/nl/energiemix.