Levenslang wonen begint al bij de bouw: 16 tips om je op weg te zetten

Alles gelijkvloers.
Yannick Milpas en stArchicten.be Alles gelijkvloers.
Er gaat steeds meer aandacht uit naar levenslang wonen. En terecht, want willen we niet allemaal zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven? De mate waarin dat lukt, hangt voor een groot stuk af van hoe je huis en tuin zijn opgebouwd, georganiseerd en ingericht. Het NAV (Netwerk Architect Vlaanderen) geeft 16 gouden tips.

1. Heb bij het kiezen van een bouwgrond of woning aandacht voor de aanwezigheid van openbaar vervoer, openbare functies (gemeentehuis, bib,…), winkels en horeca.

2. Organiseer ruimtes zo dat ze later een nieuwe functie kunnen krijgen. Een bureau kan een slaapkamer worden, een berging een badkamer, … Vergeet de wachtleidingen niet.

3. Gebruik als het kan lichte, verplaatsbare binnenwanden. Dat geeft de nodige flexibiliteit bij een aanpassing van de woning.

4. Zorg ervoor dat de deuren (93 cm) en de gangen (100 cm) breed genoeg zijn. Let op de bewegingsvrijheid tussen de verschillende meubels.

5. Vermijd niveauverschillen, binnen en buiten. Een drempel van amper 2 cm kan al voldoende zijn om de regen buiten te houden.

6. Een garage of carport is bij voorkeur 3m60 breed om makkelijk in en uit te stappen.

7. Voorzie voldoende mogelijkheden voor automatisering: elektrische poort, domotica, lichtsensoren rond het huis, …

8. Plaats de stopcontacten - of toch minstens enkele - op een goede bedieningshoogte: het best tussen 90 en 120 cm ten opzichte van de vloerpas.

Maximale bewegingsvrijheid.
Yannick Milpas en stArchicten.be Maximale bewegingsvrijheid.

9. In de keuken moet je voor het werkblad minimaal 120 cm plaats hebben. 90 cm is een goede hoogte. Organiseer de zones voor het spoelen, voorbereiden en koken in een driehoek. Kies voor lades in plaats van legvlakken in de kasten. De inhoud van de kasten – ook producten of potten helemaal achteraan - is zo altijd bereikbaar.

10. Een rechte trap met treden van 90 cm breed is handiger om spullen naar boven en beneden te brengen en vergemakkelijkt de plaatsing van een stoeltjeslift. Als een rechte trap niet kan, werk dan met een tussenbordes. Denk ook aan antisliptreden.

11. De Post beveelt voor de brievenbus een minimale hoogte van 100 cm aan.

12. Denk na over een sleutelgat boven de klink. Het is beter zichtbaar en je hoeft je niet te bukken.

13. De raamhoogte kan het zicht naar buiten belemmeren. Om het contact met de buitenwereld zo groot mogelijk te houden opteer je best voor lage ramen, ook als je in een stoel zit of in bed lift.

14. Pas de plaatsing van de wasmachine en droogkast aan je lichaamslengte aan en denk ook aan de juiste hoogte voor mocht je in een rolstoel belanden.

15. Laat in de badkamer ruimte om te zitten en voorzie mogelijkheden voor een opklapbeugel aan het toilet, handgrepen in de douche, … Kies voor een inloopdouche en maak die ruim genoeg. Zet de kraan naast de douchekop en glijstang. Zo kan je het water op een veilige en comfortabele manier regelen.

16. De tuinverharding van en naar het huis en rondom moet vlak, stabiel en onderhoudsvriendelijk zijn. Ook hier geldt: maak de paden breed genoeg.

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  levenslang kunnen blijven wonen is prima maar dan hopelijk steeds op redelijke afstand van je werkplaats. Tegenwoordig moeten mensen zo vaak van werk veranderen dat een caravannke tot 67 voor sommigen zou misschien praktischer zou zijn :-)

 • Jos Vanhoedenaghe

  Levenslang is een woord dat niet meer past in onze huidige consumptie maatschappij en haar voortdurend wijzigende wetgevingen.

 • eric brack

  Vooral zorgen dat je niet afhankelijk bent van elektriciteit. Je huis bouwen met duurzame materialen die langer mee gaan dan 20 jaar. Zorg dat de betonnen fundamenten dikker zijn dan de huidige die snel scheuren en je gevel mee doen scheuren.

 • Sandra Peeters

  Dus een open jaren '60-'70 bungalow... dat niemand nog kan betalen. En dat wil onze overheid niet. We moeten allemaal op asociale piepkleine appartementjes op 't 7de verdiep gaan wonen waar we amper ons kont kunnen draaien, waar ze nu al geen liften repareren en je dus als bejaarde of gehandicapte gegijzeld wordt. Levensgevaarlijk , zowel emotioneel en fysiek en decennia geleden met een pak minder mensen al bewezen dat dit enkel uitmond in sociale getto's, dus compleet ongeschikt voor mensen.

 • freddy tormans

  het beste om levenslang te wonen is, terug snelbouw stenen van vroeger te gebruiken, inplaats van die "smalle blokjes" die ze nu gebruiken, het zal msch wel rapper vooruit gaan, maar de degelijkheid is ver te zoeken