Niet al het vogelvoer dat je in de rekken vindt is zo onschuldig. Experts vertellen hoe je de vogels in je tuin de winter door kan helpen en wat je beter niet doet.
Volledig scherm
PREMIUM
Niet al het vogelvoer dat je in de rekken vindt is zo onschuldig. Experts vertellen hoe je de vogels in je tuin de winter door kan helpen en wat je beter niet doet. © Shutterstock / Vishnevskiy Vasily

Let op met wat je in de tuin hangt voor de vogels: “Zeker pinda’s kunnen dodelijk zijn”

Wie heeft ze niet in de tuin hangen: vetbollen, pindaslingers en zaadcontainers voor de tuinvogels. Lief bedoeld, maar volgens vogeldierenarts Jan Hooimeijer doen we daar soms meer kwaad dan goed mee. “De levensverwachting van vogels die enkel zaden eten, daalt drastisch.” De dierenarts legt uit wat je je gevederde vrienden dan wél best geeft.

 1. KIJK. Bed komt tevoorschijn uit de vloer in deze chalet: “Als je wil slapen, moet je eerst de planken weghalen”
  Extreme Huizen

  KIJK. Bed komt tevoor­schijn uit de vloer in deze chalet: “Als je wil slapen, moet je eerst de planken weghalen”

  Vastgoedexperte Hadisa Suleyman trekt voor de HLN Original ‘Extreme Huizen’ naar het Nederlandse Biesbosch en bezoekt er de uitschuifbare chalet van architect Caspar Schols. Het huisje is zo ingericht dat elke vierkante meter oppervlakte optimaal wordt benut. Daarom is het bed ingewerkt in de vloer. “Als je wil slapen haal je eerst de vloer weg”, vertelt Caspar. “En vervolgens draai je het bed omhoog”. Log hieronder in en kijk gratis naar de volledige aflevering van ‘Extreme Huizen’.
 2. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
  Mijntelco

  Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

  Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
 1. Hoe krijg je mollen uit je tuin? Onze tuinexperte vertelt wat (niet) werkt: “Er is maar één manier om nooit molshopen in je gazon te hebben”
  PREMIUM

  Hoe krijg je mollen uit je tuin? Onze tuinexper­te vertelt wat (niet) werkt: “Er is maar één manier om nooit molshopen in je gazon te hebben”

  Daar zijn de molshopen weer! Vooral nu, in de winter en het vroege voorjaar, zijn mollen erg actief. Ze hebben immers een bepaalde lengte van gangenstelsel nodig om eten te kunnen vinden. Door de regen lopen de gangen nu onder, zodat de mollen nieuwe gangen graven en je meer hopen ziet. Vervelend voor je gazon, maar verder is de mol zo onschuldig als wat. Al kun je hem wel vriendelijk aanporren om te verhuizen. Onze tuinexperte Laurence Machiels legt uit hoe je dat het best doet.
 2. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.