Laadpaal of gewoon stopcontact: wat is de voordeligste en veiligste keuze voor het laden van je auto?
LiviosBinnen afzienbare tijd rijden we allemaal elektrisch. Je (toekomstige) elektrische wagen moet uiteraard regelmatig opgeladen worden. Is de installatie van een laadpaal dan een vereiste? Wat komt daar allemaal bij kijken? En welk budget moet je daarvoor voorzien? Bouwsite Livios legde vijf vragen voor aan specialist Pluginvest.
1. Heb je wel echt een laadpaal nodig?
Volledig elektrische wagens kunnen tot tien keer sneller laden aan een laadpaal dan via een klassiek stopcontact. Maar ook als je met een plug-inhybride rijdt, is zo’n investering het overwegen waard. “Het is in principe mogelijk om de kleinere batterij van zo’n hybridewagen ’s nachts volledig op te laden via het gewone stopcontact”, weet Sander Hereijgers, CEO van Pluginvest, een bedrijf dat particulieren en bedrijven ondersteunt bij hun transitie naar duurzame mobiliteit. “Maar via een laadpaal gaat het een pak sneller.”
Bovendien is deze oplossing veiliger. De bekabeling voor stopcontacten in een woning is doorgaans niet gedimensioneerd voor een urenlange belasting op hoog vermogen. Je riskeert dus dat het circuit overbelast geraakt en dat daardoor de stroom uitvalt. Een laadpaal wordt afzonderlijk aangesloten aan je zekeringskast, waardoor je overbelasting vermijdt.
“‘Slimme’ laadpalen kunnen bovendien het vermogen sturen in functie van het verbruik van je woning. Met de recente invoering van het capaciteitstarief in het achterhoofd, dat rekening houdt met je verbruikspieken, is dit zeker een pluspunt.”
Word capaciteitsproof en ga bewuster om met grote energieverbruikers in huis: deze zes challenges helpen je op weg naar een lagere factuur.
2. Waar installeer je een laadpaal het beste?
Je kan kiezen tussen een laadtoestel dat ofwel gemonteerd wordt op een paal, ofwel tegen een binnen- of buitenmuur van je woning. De beste keuze is afhankelijk van je concrete thuissituatie en van je persoonlijke voorkeur. “Voor een vlotte installatie is het aangewezen om de laadpaal zo dicht mogelijk bij de zekeringskast te laten plaatsen”, adviseert Sander Hereijgers. “Want zo vermijd je bijkomende werken zoals het opbreken van een verharde oprit.”
“Heb je geen eigen oprit of garage, dan wordt het allemaal wat moeilijker. Volgens de wet mogen er immers geen kabels over de openbare ruimte - zoals een voetpad - getrokken worden. In dat geval kan je een laadpas overwegen, waarmee je je wagen kan opladen aan een publieke laadpaal in de buurt.”
Ga je meteen een stapje verder? Uitgerekend: wat kost een thuisbatterij, inclusief omvormer en installatie?
3. Wat komt zoal kijken bij de installatie?
“Er moeten een extra automaat en een differentieelbeveiliging aan je zekeringskast worden toegevoegd”, zegt Sander Hereijgers. “Is er daar geen ruimte voor, dan moet je een extra kast laten plaatsen. Van daaruit vertrekt een voedingskabel en eventueel een datakabel tot aan het laadstation. Afhankelijk van het kabeltraject en de locatie van de laadpaal zijn mogelijk bijkomende graaf- of andere werken nodig.”
“Zodra de installatie klaar is, wordt een elektrisch schema opgemaakt. Een erkend organisme zorgt vervolgens voor een keuring volgens het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). Die keuring is verplicht. Je doet er dus goed aan om de laadpaal te laten plaatsen door een erkend installateur.”
4. Hoeveel kost een laadpaal gemiddeld?
“Een slim laadstation, inclusief standaardinstallatie en keuring vind je vanaf 750 euro exclusief btw”, zegt Sander Hereijgers. “Eventuele graafwerken, ingrijpende aanpassingen van je elektriciteitsinstallatie en extra opties kunnen de prijs uiteraard opdrijven. Voor de duurste modellen moet je een budget tussen 1.600 en 2.000 euro exclusief btw voorzien.”
“Voor de installatie van een laadstation bij een privéwoning geldt hetzelfde btw-regime als voor andere werken aan die woning”, weet Kris Eeckhout, btw-specialist bij KPMG. “In principe betaal je dus 21 procent btw, maar wanneer het pand minstens tien jaar oud is, geldt het verlaagde tarief van zes procent. De laadpaal moet dan wel in je woning of aan de buitengevel geïnstalleerd worden, of in of aan de garage of carport die bij je huis of appartement hoort.”
Kom je in aanmerking voor een belastingvoordeel? En hoeveel kost een (verplichte) keuring van je laadinstallatie? Lees het hier.
5. Heeft een laadpaal een invloed op je brandverzekering?
“Een laadpaal verhoogt het risico op brand niet, op voorwaarde dat hij correct geïnstalleerd wordt. Het is dan ook niet verplicht om de installatie aan je verzekeraar te melden. Toch doe je er goed aan om die - net zoals elke structurele verandering in je woning - te signaleren. Want zo vermijd je onverzekerd te geraken en dus onvoldoende vergoed te worden bij een schadegeval.”
En maakt zo’n laadstation je brandverzekering ook duurder? Verzekeraars mogen alvast zelf beslissen of ze de premie al dan niet aanpassen. Verzekeringsfederatie Assuralia heeft momenteel geen kennis van premies die stijgen omwille van een geïnstalleerd laadpunt. “De vraag is echter of dat zo zal blijven”, klinkt het. “Elektrische wagens en laadpalen zijn in volle evolutie. Er kan dus nog veel veranderen.”
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be, een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wonen aan het water kan met elk budget: deze 5 panden staan te koop tussen de 184.500 en 2.480.000 euro
-
FILM
STREAMINGTIP. ‘And Just Like That... The Documentary’: Carrie Bradshaw blijft fascineren
Na succesreeks ‘Insecure’ - met de geweldige Issa Rae in een glansrol - krijgt ook ‘And Just Like That…’ een eigen documentaire. Die blikt niet alleen terug op de geschiedenis en impact van HBO-reeks ‘Sex and the City’ - waar ‘And Just Like That’ uit voortvloeide -, maar laat de kijker eveneens ontdekken hoe die sequel nu precies tot stand kwam. -
Je lief verwennen met Valentijn? Met deze 15 rode handtassen scoor je gegarandeerd punten
Valentijn staat voor de deur. Het ideale moment om je geliefde (of jezelf) te verwennen met een handtas in de kleur van de liefde. Of je nu voor een mini, midi of maxi ontwerp kiest: met deze rode handtassen schiet Cupido gegarandeerd nóg eens raak. -
-
Livios
Zonnepanelen: na hoeveel jaren vervang je ze? En hoe merk je rendementsverlies op?
De vraag naar zonnepanelen blijft groeien. Maar wat is de levensduur van een installatie? Hoe kun je rendementsverlies detecteren? En ook belangrijk: hoelang blijven de omvormer en andere elementen dienstdoen? Bouwsite Livios vroeg het aan Alex Polfliet van Zero Emission Solutions, een studie- en consultancybureau voor duurzame energie en energie-efficiëntie. -
PREMIUM
Hoe kan je een jachtverlof krijgen? En ligt jouw tuin of grond in jachtgebied? Check het hier
-
Mijnenergie
Energiefactuur te hoog voor steeds meer Vlamingen: kan je zomaar zonder stroom en gas vallen?
Almaar meer mensen ondervinden problemen om hun energiefactuur te betalen. Maar wat zijn de mogelijke gevolgen en reddingsboeien? En kan je tijdens de winterperiode zonder stroom en aardgas vallen? Mijnenergie.be beantwoordt de vaakst gestelde vragen. -
Tweakers
Toptelevisies voor een beperkt budget: deze vijf toestellen koop je voor nog geen 700 euro
Voor de nieuwste oled-tv met een superieure beeldkwaliteit tel je al snel meer dan 1.000 euro neer, zeker als je ook wilt dat hij wat groter uitvalt dan je computerscherm. Lang niet iedereen kan of wil echter zoveel geld uitgeven aan een televisie. Expert Eric van Ballegoie van Technologiesite Tweakers gaat daarom op zoek naar vijf 55"-televisies die minder dan 700 euro kosten.