Krijg tot 50 procent van je verbouwfacturen terugbetaald via de nieuwe Mijn VerbouwPremie
LiviosVanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Die nieuwe premie omvat verschillende oudere premies voor renovaties en energiebesparende ingrepen. Voor welke werken kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie precies aanvragen? Hoeveel krijg je terugbetaald? En hoe werkt het systeem precies? Bouwsite Livios.be zocht het uit. Energetisch renoveren blijft immers dé manier om je energieprijzen zoveel mogelijk te beperken.
Wat is er nieuw aan de Mijn VerbouwPremie?
Je kan de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen vanaf 1 oktober 2022. Het is de eengemaakte premie van de vroegere renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en de meeste premies van Fluvius voor energiebesparende investeringen. Voorheen moest je die premies afzonderlijk aanvragen.
Tot eind 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen voor facturen die maximaal twee jaar en drie maanden oud zijn. Daarna geldt een maximum van twee jaar. Heb je eerder een energiepremie van Fluvius of de Vlaamse renovatiepremie aangevraagd? Dan kan je de Mijn VerbouwPremie niet opnieuw aanvragen voor dezelfde werken.
Niet alle premies werden opgenomen in de Mijn VerbouwPremie. Zo blijven de Vlaamse aanpassingspremie, de premie voor zonnepanelen van Fluvius en de EPC-labelpremie bijvoorbeeld apart bestaan. Een overzicht van de andere premies, op basis van je woonplaats, vind je hier.
Je kan de Mijn VerbouwPremie aanvragen als eigenaar van een private woning. Ook als huurder kan je een beroep doen op de premie wanneer je investeert in energie-efficiënte besparingen.
Besparen op je energiefactuur? Deze werken kan je doen voor 500, 5.000 en 10.000 euro
Voor welke werken kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen?
De Mijn VerbouwPremie omvat heel wat verschillende categorieën van werken. Zowat elke renovatieklus of energiebesparende ingreep valt onder de nieuwe premie.
Wie het dak, de buitenmuur of de vloer isoleert of renoveert of werken uitvoert aan de ramen en deuren, de elektriciteit of het sanitair, kan de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Verder vallen ook werken aan de binnenmuur, het plafond, de trap en andere binnenrenovaties onder de Mijn VerbouwPremie. En natuurlijk maak je aanspraak op de premie voor de installatie van een zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler of gascondensatieketel.
Klussers kunnen de Mijn VerbouwPremie wel alleen aanvragen als de werken uitgevoerd worden door een aannemer, soms zelfs door een erkende aannemer. Enkel voor binnenrenovaties en werken aan de elektriciteit of sanitair is doe-het-zelven toegelaten.
Wist je dat... er een energieaudit bestaat? Deze audit brengt je huidige situatie in kaart, maar geeft je ook een actieplan om de energieprestaties van je woning te verbeteren.
Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie?
Hoeveel de Mijn VerbouwPremie bedraagt, hangt af van je gezinssituatie en gezinsinkomen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende inkomenscategorieën.
Behoor je tot de laagste inkomenscategorie, dan krijg je 50 procent van de aanvaarde facturen terugbetaald. Gezinnen die onder de middelste inkomenscategorie vallen, krijgen 35 procent terug. Er geldt een maximum, dat eventueel verhoogd kan worden met vaste premies voor hernieuwbare energie.
Behoort je gezin tot de hoogste inkomenscategorie? Dan maak je enkel aanspraak op de Mijn VerbouwPremie voor bepaalde werken. Het gaat om dakisolatie, buitenmuurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing en de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of warmtepompboiler. In dat geval krijg je een vast bedrag per vierkante meter isolatie, glas of per energie-installatie.
Leestip: hoeveel kost een renovatie? Zo maak je zelf een ruwe schatting.
Waar kan je deze nieuwe premie aanvragen?
Je kan de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via de website van de Vlaamse overheid.
Je hebt verschillende documenten nodig voor de aanvraag. Houd de factuur van de werken bij de hand en zorg ook voor foto’s en eventuele aannemersattesten. Het online loket van de Mijn VerbouwPremie gidst je door het hele proces en vertelt je precies welke documenten je nodig hebt.
Na maximaal acht maanden krijg je te horen of de premieaanvraag goedgekeurd werd. Indien de aanvraag afgewezen zou zijn, heb je een maand de tijd om beroep aan te tekenen. Ten laatste een jaar na de aanvraag krijg je de Mijn VerbouwPremie uitbetaald.
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be.
Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
Worstel je met een stroeve rits? Tante Kaat legt uit hoe je dit makkelijk kan verhelpen
“Ik kocht in de solden een hele fijne donsjas”, schreef een lezer van Primo. “Maar ik ben zo dom geweest om wel de drukknopen maar niet de rits te controleren. Ik erger me nu telkens wanneer ik de rits moet sluiten: ofwel gaat het bij het begin al fout, ofwel verloopt het na een paar centimeter stroef. Enige tips?’ Tante Kaat staat klaar met advies. -
Livios
Van wastafel over kasten tot verlichting: zo kies je de juiste elementen voor een mooie en efficiënte badkamer
Inspiratie voor je badkamerinrichting is altijd welkom. Want hoe pak je het nu eigenlijk best aan? Bouwsite Livios geeft je hieronder enkele toptips. En daarbij wordt aan elk detail gedacht. -
-
Gouden Cross
1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij. -
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht. -
Mijnenergie
Energiefactuur te hoog voor steeds meer Vlamingen: kan je zomaar zonder stroom en gas vallen?
Almaar meer mensen ondervinden problemen om hun energiefactuur te betalen. Maar wat zijn de mogelijke gevolgen en reddingsboeien? En kan je tijdens de winterperiode zonder stroom en aardgas vallen? Mijnenergie.be beantwoordt de vaakst gestelde vragen. -
Livios
Laadpaal of gewoon stopcontact: wat is de voordeligste en veiligste keuze voor het laden van je auto?
Binnen afzienbare tijd rijden we allemaal elektrisch. Je (toekomstige) elektrische wagen moet uiteraard regelmatig opgeladen worden. Is de installatie van een laadpaal dan een vereiste? Wat komt daar allemaal bij kijken? En welk budget moet je daarvoor voorzien? Bouwsite Livios legde vijf vragen voor aan specialist Pluginvest.