Kleine badkamer, maximaal comfort: zo pak je het aan

Ga voor lichte kleuren, vermijd donker en druk. Witte muren doen je badkamer groter lijken.
Ideal Standard Ga voor lichte kleuren, vermijd donker en druk. Witte muren doen je badkamer groter lijken.
Heb je een kleine oppervlakte voor je badkamer? Maar wil je toch maximaal comfort? Door de puzzelstukjes juist in te passen tover je enkele vierkante meters al om in iets groots. Bouwsite Livios toont in zes stappen hoe je dat doet.

1. Kies: douche en/of bad?

Vaak het eerste dat wijkt als de ruimte beperkt is: het bad. Kan je écht niet zonder? Ga dan voor de combinatie en kies een bad met grote bodemmaat. Heb je de pest aan douchegordijnen? Dan is een badscherm een mooi alternatief. 

TIPZo kies je het bad dat bij jou en je badkamer past.

2. Ga voor glas

Glas is een dankbaar materiaal in kleine ruimtes. Een matte glazen deur creëert ruimte, zorgt voor extra lichtinval en garandeert toch privacy. Met een schuifdeur ga je nog compacter, want zo spaar je een draaihoek uit.

3. Combineer waar kan

Twee in één: lavabo en opbergmeubel. De spiegel vergroot de ruimte en weerkaatst het licht. Nog meer opbergruimte nodig? Ga dan voor een spiegelkast.

4. Laat je meubels zweven

Laat staande meubels achterwege in je badkameropstelling. Zwevende wandelementen maken je kamer groter. En maken poetsen makkelijker. Kies voor hoge, smalle kasten. Een alternatief voor de handdoekring: een handdoekradiator. Zo heb je een droger en verwarming in één.

TIP: Dit betaal je voor een handdoekradiator.

5. Hangen of in de hoek

Een hangtoilet is natuurlijk een mogelijkheid, maar met de juiste opstelling win je ook met een staand toilet ruimte. Gouden tip: haal het maximale uit je hoeken!

6. Hou het licht

Ga voor lichte kleuren, vermijd donker en druk. Witte muren doen je badkamer groter lijken, terwijl je met kleuraccenten het geheel toch een warm gevoel kan geven. Kies ook voor een groot formaat voor de wandtegels in de douche. Kleine mozaïektegels komen drukker over. Betegel zelf je douchewand met dit handig stappenplan.

TIP: Meer weten over het verbouwen van je badkamer? Vraag je gratis renovatiemagazine van Verstandig Bouwen aan.

Lees ook

Badkamer van amper 3,8 vierkante meter? “Wij hebben gevochten voor elke centimeter”

Annick en Serge hebben een badkamer van nog geen 5 m²... Straf!

Badkamermeubels kiezen: hou hier rekening mee

BronLivios 

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • nand nuyts

  Een personen badkamer, niet geschikt voor maatje meer.

 • Gunter Verleyen

  Alleen vraag ik mij af waar je toiletspullen opbergt, zeker als je met meerderen bent, Handdoeken, scheergerei, haardroger, make-up of moet je dit eerst gaan verzamelen in een andere kamer vooraleer je naar de badkamer kan?

 • Bjørn Schoofs

  Ik heb ook een kleine badkamer en ben in 2015 naar Sleurs & Vangompel gestapt voor een complete renovatie. Goedkoop was het niet, maar ze hebben fantastisch werk geleverd. Ben je van Limburg, neem dan zeker eens kijkje bij S&V. Je krijgt er gratis advies.

 • luc Cuypers

  Ik zweer bij : nooit de wc in de badkamer ! Al moet ik hem in mijn living zetten !

 • Peter Bosmans

  Heb beneden net zo'n vierkante badkamer maar van 4 m i.p.v. 3,8. Toilet staat wel rechtover de deur, naast de douche, de lavabo staat (hangt) naast de deur. Heb boven wel een grotere badkamer met ligbad. In de zomer is een douche handig, maar in de winter als je koud hebt is een bad toch beter.