Klein wonen zonder in te boeten aan comfort? Op deze manier kan het!
LiviosKlein wonen zonder in te boeten aan comfort of ruimtegevoel? Dat bewijst dit compacte witte volume dat twee woningen herbergt . Op het eerste gezicht lijkt de kubus van tien bij tien meter slechts één woning te huisvesten. Bouwsite Livios geeft je een rondleiding in de linkerwoning.
Architecturale puzzel
In werkelijkheid omvat de kubus twee koppelwoningen met elk een bewoonbare oppervlakte van 92 m², verspreid over twee woonlagen. “Om dit compacte project vorm te geven hebben we lang nagedacht, enerzijds over hoe we de technieken konden stroomlijnen, anderzijds over de organisatie van de ruimte. Uiteindelijk kozen we voor inbouwmeubilair dat we speciaal voor dit project uittekenden”, vertelt een van de architecten van Blow Architectes.
Vaste meubels
Het open gelijkvloers kreeg een volledige inrichting met vaste meubels. Zo definieert een lang centraal meubel dat verschillende functies herbergt, de circulatiezones. Een opvallend grafisch element van hout integreert het meubel niet alleen in de ruimte, het loopt ook uit in de eettafel. Die zit verankerd om de ruimte optimaal te kunnen benutten. Iedere vierkante meter komt op die manier maximaal tot zijn recht zonder dat de bewoners er een benepen gevoel bij krijgen.
Optimaal ruimtegevoel
De doordachte interieurinrichting doet vergeten hoe klein de woning eigenlijk is. Aan het einde van de rit weegt het gevoel van ruimte zwaarder door dan de oppervlakte. De vloerverwarming op het gelijkvloers past in die logica: er hangen geen radiatoren omdat die vaak veel plaats innemen. Binnen dezelfde redenering kregen alle technische leidingen een onderkomen in één koker. Die zit tegen de voorgevel om de afstand tot de aansluitpunten op straat zo kort mogelijk te houden.
Comfortabele woning
Het resultaat is een compacte, maar heel comfortabele en goed uitgeruste woning. “Naast de eenvoud van het project en het gebruik van betaalbare materialen, zijn het vooral de beperkte afmetingen die de ‘woonkostprijs’ doen dalen. Een woning kan klein zijn maar toch heel functioneel, met veel opbergruimte”, besluit de architect.
Lees ook op Livios.be:
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Baantjes trekken in je achtertuin? Deze 5 huizen met zwembad staan nu te koop
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: “Timing van de behandeling is cruciaal”
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Begin juni verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Onze tuinexperte Laurence Machiels weet raad: “Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.” -
Mijnenergie
Sociaal tarief verdwijnt: hoe weet je of jij vanaf juli opnieuw de volle pot betaalt voor energie?
Voor bijna een half miljoen Belgen valt op 1 juli het doek over het sociaal energietarief. Zij vallen dan terug op de commerciële energieprijzen en betalen in één klap een pak meer. Voor aardgas loopt het verschil zelfs op tot 1.000 euro per jaar. Maar hoe weet je of jij tot die groep behoort en wat onderneem je in dat geval het best? Mijnenergie.be zocht het voor je uit. -
-
Spaargids.be
Deze ziekenfondsen betalen zelfs je zonnebril op sterkte terug
-
PREMIUMhuis geschat
Bel-etage van Karine is 315.000 euro waard en heeft om specifieke reden streepje voor: “Je hebt de lusten, maar niet de lasten”
“De verhouding van mensen die wel of niet in een bel-etage willen wonen is vijftig-vijftig”, zegt Wesley Noens van AC Vastgoed die samen met onze woonexpert Björn Cocquyt het huis van Karine in Nieuwkerken-Waas bezoekt. Haar bel-etage heeft om een specifieke reden wel een streepje voor op andere en dat speelt ook mee in de prijsbepaling van 315.000 euro. -
Livios
Van zonnepanelen over omvormer tot draagstructuur: na hoeveel jaren dien je je installatie te vervangen?
De vraag naar zonnepanelen is en blijft hoog. Maar wat is de levensduur van een installatie? Hoe kun je rendementsverlies detecteren? En ook belangrijk: hoelang blijven de omvormer en andere elementen dienstdoen? Bouwsite Livios vroeg het aan Alex Polfliet van Zero Emission Solutions, een studie- en consultancybureau voor duurzame energie en energie-efficiëntie. -
Livios
Met de hogedrukreiniger erover en klaar? Dankzij deze tips maak je je terras kraaknet zonder het te beschadigen