Wegwijs in keukenkasten: verschil tussen laminaat en melamine

Dovy
"Afwerking in laminaat of melamine". Wie op zoek is naar een nieuwe keuken, heeft de termen vast al gehoord. Op het eerste gezicht oogt een keukenkast in laminaat exact hetzelfde als één in melamine. Wat is nu werkelijk het verschil tussen laminaat en melamine?

Tenzij je kiest voor massief hout of glas, zijn keukenkasten doorgaans gemaakt van platen worden afgewerkt met een toplaag in laminaat of melamine.

Afgezien van het kenmerkende zwarte lijntje rond de afboording bij laminaat, zien de beide afwerkingslagen er eigenlijk exact hetzelfde uit. Laminaat en melamine zijn ook allebei beschikbaar in een groot palet aan kleuren en structuren (houtnerf bijvoorbeeld).

Waar het verschil zit?
In de dikte en dus ook de kwaliteit.

Laminaat bestaat uit meerdere lagen papier die vermengd worden met kunsthars en onder hoge druk en bij hoge temperaturen samengeperst. Laminaat is gemiddeld 0,8 mm dik.

Afwerking in melamine bestaat uit één enkele laag papier die met hars op mdf of spaanplaat wordt geperst. De foliedikte van melamine is heel wat dunner: gemiddeld 0,1 mm.

Logischerwijs is laminaat stootvaster, beter bestand tegen water, warmte en krassen, en ook iets duurder dan melamine.

Ook laminaat zelf kent verschillende varianten: 'standaard laminaat', 'frontlaminaat' en 'kerngekleurd frontlaminaat'. De boorden van een standaard laminaatkast worden afgewerkt met een strookje laminaat dat er bovenop kleeft. Het zwarte streepje is kenmerkend.
 
Bij frontlaminaat zit de afboording van de kastdeuren tussen de laminaatlagen aan de voor- en achterzijde. Het 'laminaatlijntje' is er nog wel, maar het is niet meer zichtbaar als je de deuren frontaal bekijkt.
 
De nieuwste innovatie is zogenaamd 'kerngekleurd frontlaminaat'. Bij die geavanceerde uitvoering wordt het laminaat in de massa gekleurd. Daardoor is het zwarte lijntje totaal onzichtbaar. Resultaat: een strak design en architecturale look!

Voor de binnenkant van de kasten kan je kiezen voor glanzend laminaat, wat niet alleen heel onderhoudsvriendelijk is, maar ook prima bestand tegen veelvuldig potten en pannen uit de kast halen.

Meer informatie over deze mogelijkheden vind je op www.dovykeukens.be. Het merk heeft een exclusieve reeks kerngekleurd frontlaminaat.