Kangoeroewonen, tiny house of cohousing: dit zegt de wet
LiviosTiny houses, cohousingprojecten en zorgunits zijn aan een opmars bezig. Maar zijn deze ‘alternatieve’ woonvormen wel overal toegelaten? En hoe zit dat op juridisch vlak? Bouwsite Livios zocht het uit.
Wil je een unit of bijgebouw plaatsen? Dan moet je een uitgebreid vergunningstraject doorlopen met openbaar onderzoek. Ook als dit tijdelijk is. Er is geen coherente aanpak in Vlaanderen. De aanpak en bouwvoorschriften verschillen van gemeente tot gemeente. Ga daarom altijd langs bij je gemeente.
1. Mag je zomaar een wooncontainer op je grond plaatsen tijdens (ver)bouwwerken?
Sommige (ver)bouwers wonen tijdens de werken tijdelijk in een wooncontainer of -unit op hun werf. Een wooncontainer plaatsen kan meestal zonder veel problemen. De stad of gemeente moet een tijdelijke vergunning afleveren om erin te wonen tijdens de (ver)bouwwerken. Hiervoor neem je best contact op met de dienst vergunningen. Zij hebben meteen de richtlijnen klaar om de wooncontainer tijdelijk te vergunnen.
Waar verblijf je tijdens je bouwwerken? Check deze voordelige opties
2. Heb je een vergunning nodig voor een zorgunit in je tuin?
Steeds meer gezinnen willen hun hulpbehoevende ouder(s) dicht bij zich om de zorg op hen te nemen. Een tijdelijke zorgunit in je tuin kan hiervoor een oplossing zijn. De Vlaamse regering heeft recent beslist om de regels voor woonunits in de tuin fors te versoepelen. Wie een kleine zorgunit in de tuin wil plaatsen om een zorgbehoevende ouder te helpen, kan dit sinds deze zomer zonder ingewikkelde procedure. Een eenvoudige melding bij je gemeente volstaat.
Er gelden wel enkele regels. Je mag de zorgunit niet in de voortuin plaatsen en hij mag niet groter dan 50 m² zijn. Het gaat ook om een tijdelijke oplossing om een ouder of familielid op te vangen.
Katrien en Stef plaatsten een modulaire zorgunit voor hun (schoon)mama in de tuin: lees hier hun verhaal
3. Mag je elke woning ombouwen tot een kangoeroewoning?
Ook voor kangoeroewonen is de wetgeving vereenvoudigd. Gemeenten hebben een ruime bevoegdheid. Er is dus geen eenduidigheid en elk dossier wordt apart beoordeeld. De vereiste voor een kangoeroewoning is dat er een gemeenschappelijk gedeelte blijft in de woning die opgesplitst wordt. Bijvoorbeeld de keuken. Moet je hiervoor werken uitvoeren die vergunningsplichtig zijn, dan moet je vooraf een vergunning aanvragen en bekomen.
Zijn er geen constructieve werken nodig om de woning op te splitsen, dan volstaat een melding bij je gemeente. Je kan dan ook een extra huisnummer aanvragen, dat doorgaans probleemloos wordt afgeleverd. Vaak zal dit een opsplitsing zijn zoals 12 en 12a. De zorgrelatie wordt uiteraard wel onderzocht. Zodra de zorgrelatie wegvalt, vervalt ook het statuut van kangoeroewoning.
Wil je een kangoeroewoning inrichten? Hier moet je op letten
4. Waar mag je in Vlaanderen een tiny house plaatsen en mag je er officieel in wonen?
In een tiny house woon je op een kleine oppervlakte. De vraag naar deze woonvorm groeit. Het is aan de gemeente om te bepalen of je een tiny house mag plaatsen. Dit verschilt van gemeente tot gemeente. Voorlopig is domiciliëring niet toegestaan omdat deze woonvorm niet beantwoordt aan de minimale woonnormen van Vlaanderen. De woonoppervlakte is namelijk kleiner dan het verplichte aandeel zoals in de wooncode (wooncodex vanaf 1 januari 2021) beschreven. Mogelijk zal de Vlaamse overheid hier in de toekomst ook maatregelen rond uitwerken zoals nu het geval is bij zorgunits. Vereenvoudiging zal de boodschap moeten zijn.
Kan jij aarden op een kleine oppervlakte? Jeroen getuigt over leven in een tiny house van 3 op 8,5 meter.
5. Welke juridische zaken komen kijken bij een cohousingproject?
Een andere alternatieve woonvorm is cohousing. In een cohousingproject wonen verschillende gezinnen in zelfstandige wooneenheden en delen ze gemeenschappelijke ruimtes zoals een keuken of eetzaal, een tuin, parking of berging. Je kan het juridisch vergelijken met het kopen van een appartement, alleen zijn de gemeenschappelijke delen een stuk uitgebreider. Cohousing is een vorm van gemeenschappelijk wonen en wordt in elk project anders ingevuld. De gedeelde ruimtes kunnen variëren, maar ook de wijze van participatie van de bewoners, de wijze van het samen beslissen, of de beheersvorm. Meer info hierover vind je op www.samenhuizen.be.
Is gemeenschappelijk wonen iets voor jou? Ontdek hier meer over cohousing
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Livios.be.
Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden. -
PREMIUM
Zo krijg je je tuin vol sneeuwklokjes: “Koop ze liefst als plant, want de bolletjes drogen erg snel uit”
-
HLN Shop
Het waterkussen: helpt het jou naar een zalige nachtrust? Of ga je beter voor een ander type kussen?
Het hoofdkussen speelt een sleutelrol bij een kwalitatieve nachtrust. Maar veel geld hoef je daar volgens Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, niet per se aan uit te geven. HLN Shop vroeg hem hoe je dan wel het beste hoofdkussen herkent. -
-
PREMIUM
Wonen in stijl in een historisch stadscentrum? Woonexpert tipt 5 charmante appartementen te koop vanaf 325.000 euro
De historische stadscentra spreken als locatie om te wonen tot de verbeelding. Wie daar een appartement wil, moet vaak geduld hebben. Het aanbod is er schaars en de prijzen liggen sowieso hoger. Onze woonexpert Bjorn Cocquyt vond vijf aanraders in het hart van de stad vanaf 325.000 euro. -
PREMIUM
Wonen aan het water kan met elk budget: deze 5 panden staan te koop tussen de 184.500 en 2.480.000 euro
-
Tweakers
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
PREMIUM
Een oud huis renoveren tot EPC-label A kost tot 100.000 euro: “Maar je verdient die investeringen steeds sneller terug”