Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
LiviosWie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin.
Kan je nu nog een airco of lucht-luchtwarmtepomp bestellen voor deze zomer?
Verstaen vertelt dat er tijdens het begin van de coronacrisis een enorme vraag was naar aircotoestellen. Heel wat Vlamingen moesten een thuiskantoor op poten zetten en installateurs konden de grote vraag naar airco’s niet bijbenen vooraleer de warme zomermaanden aanbraken.
“Dit jaar is er nog geen grote piek geweest wat betreft bestellingen voor airco’s”, legt Verstaen uit. “Daarvoor is het nog niet warm genoeg geweest. Wanneer ook de nachten een stuk warmer worden, zal de vraag plots heel snel stijgen.” Wie een aircotoestel wil bestellen, laat dus beter zo snel mogelijk een offerte opmaken. “Nu krijg je te maken met doorlooptijden van één of twee maanden”, verduidelijkt Verstaen. “Eerst komt een expert langs, daarna denk je even na over de offerte en vervolgens wacht je enkele weken tot de installatie geschiedt. In drukke periodes lopen die wachttijden snel op tot drie of zelfs vier maanden.” Informeer je nu naar een airco of lucht-luchtwarmtepomp, dan is het toestel in het beste geval dus nog voor de start van de zomervakantie geïnstalleerd.
Welke soort airconditioning is geschikt voor jouw woning? Bekijk hier de verschillende opties .
Waarom kiezen voor een aircotoestel of lucht-luchtwarmtepomp?
Wil je ontsnappen aan hete zomerdagen, dan is investeren in een lucht-luchtwarmtepomp een uitstekend idee. Mobiele aircotoestellen op elektriciteit zijn goedkoper, maar minder efficiënt en ze kunnen lawaaierig zijn. Lucht-luchtwarmtepompen zijn bovendien veel energiezuiniger.
Nog een groot voordeel van een lucht-luchtwarmtepomp is dat je er ook in de winter gebruik van kan maken. “Lucht-luchtwarmtepompen doen ’s zomers aan actieve koeling waarbij ze warmte aan de kamer onttrekken om die vervolgens af te geven aan de buitenlucht”, legt Verstaen uit. “De werking kan echter ook worden omgekeerd. In de winter onttrekt het toestel warmte aan de buitenlucht en geeft die terug af binnenshuis. In beide gevallen gebeurt dat op een erg energiezuinige manier. Je kan warmtepompen met andere woorden inzetten als airco én energiezuinige (bij)verwarming. Je gasketel hoeft zo minder te werken en dat merk je op de gasfactuur. Heb je zonnepanelen, dan helpen die het verbruik van de lucht-luchtwarmtepomp op te vangen.”
“Eén van de tendensen in onze markt is dat lucht-luchtwarmtepompen uitgerust worden met steeds meer functies”, zegt Verstaen. “De laatste trend is het toevoegen van luchtzuiveringstechnologie. Die toestellen kunnen zelfs pollen afbreken om allergische reacties te voorkomen. Bovendien kan je de nieuwste modellen makkelijk bedienen vanop je smartphone via een handige app.”
Benieuwd wat je neertelt voor een recent toestel? Lees hier de richtprijzen voor lucht-luchtwarmtepompen en airco’s.
Is een lucht-luchtwarmtepomp makkelijk te installeren?
“Lucht-luchtwarmtepompen zijn zeker makkelijk te installeren”, benadrukt Verstaen. “Die warmtepompen werken met kleine koperen leidingen die in de muren kunnen worden weggewerkt.” In de meeste gevallen komen daar geen grote breekwerken aan te pas. Lucht-luchtwarmtepompen bestaan uit enerzijds een buitentoestel, bevestigd aan de gevel, op een plat dak of gewoon in de tuin, en anderzijds een binnentoestel dat de gekoelde of verwarmde lucht in de woning verspreidt. “Lucht-luchtwarmtepompen vormen één van de goedkoopste en eenvoudigste manieren om je wooncomfort te verhogen”, voegt Verstaen er nog aan toe.
Bovendien hoeven die binnentoestellen heus geen doorn in het oog te zijn. Ze kunnen op een subtiele manieren in het interieur verwerkt worden. De populaire wandmodellen hang je gewoon boven de deur, zodat de muren vrij blijven. Er bestaan ook subtiele vloermodellen en inbouwtoestellen die je helemaal kan wegwerken. Op een buitenunit kan je tot wel vijf binnenunits in verschillende ruimtes aansluiten.
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee. -
Livios
Premies voor warmtepompen verdubbeld: Hoe ziet het totale kostenplaatje er nu uit?
De Vlaamse regering heeft de premies voor warmtepompen verdubbeld. Voor een lucht-waterwarmtepomp krijg je vanaf juli bijvoorbeeld een premie van 3.000 euro in plaats van 1.500 euro. Voor een geothermische warmtepomp loopt de premie zelfs op tot 4.000 euro. Maar wat is nu het verschil tussen deze warmtepompen? En welke pomp past het beste bij jouw woning? Bouwsite Livios legt uit waar je op moet letten én berekent hoe het totale kostenplaatje eruitziet. -
Livios
Capaciteitstarief opnieuw uitgesteld: Wat is het precies? En wat zal het voor je factuur betekenen?
Voor de tweede keer stelt de Vlaamse Energie Regulator de invoering van het capaciteitstarief voor elektriciteit uit. De nieuwe datum van intrede is nu voorzien op 1 januari 2023. Vanaf dan wordt het distributienettarief gedeeltelijk berekend op basis van je piekverbruik. Omdat dat een heel nieuwe manier van kijken naar je verbruik inhoudt, zet bouwsite Livios nu al alles even op een rij. -
-
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht. -
Livios
Hoe vaak moet je je zonnepanelen (laten) poetsen? “Wie niet reinigt, kan tot 10 procent rendement mislopen”
Wek je je eigen stroom op met zonnepanelen? Met de huidige torenhoge energieprijzen, verlang je dan natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement. Om dit te verzekeren, dienen prosumenten hun installatie echter af en toe te reinigen. Want zelfs als we niet met droogte te kampen hebben, slaagt het regenwater er nog niet in al het vuil weg te spoelen. Bouwsite Livios vroeg aan Nico Commyn van Nico’s Window Cleaning hoe je het poetsen best aanpakt. -
Dit moet de duurste villa van Nederland worden: “Wie de prijs vraagt, kan het niet betalen”
In Rotterdam wordt mogelijk de duurste villa van Nederland gebouwd. En dat gebeurt op een privé-eiland aan de Bergse Achterplas. Voorlopig staat er enkel nog maar een kelder. Eens het bouwwerk af is, moet de villa er enorm luxueus uitzien. De makelaar wil de prijs nog niet verklappen, maar met wat simpel rekenwerk, kom je er snel achter.