Jeroen leeft in een tiny house: “Alle luxe die ik nodig heb”
LiviosVan een huurappartement in hartje Brugge naar een mobiel tiny house in de natuur: Jeroen (46) heeft het zich nog geen seconde beklaagd. “Vanaf dag één voelde dit goed”, vertelt de alleenstaande papa van twee dochters aan bouwsite Livios.
Jeroen koos voor een tiny house in een randgemeente van Brugge. “Ik wou terug in de natuur gaan wonen voor meer rust en balans. Ik speelde al langer met het idee van een tiny house, omdat je deels of volledig off the grid kan gaan. Dat sprak me wel aan. Net als het ecologische aspect. Alleen is een tiny house in België niet zo evident. Ik woon er niet permanent, want daar is nog geen regeling voor.”
Onduidelijke wetgeving in Vlaanderen
De wetgeving rond tiny houses is inderdaad erg vaag. “Er is niets reglementair geregeld in Vlaanderen”, vertelt Jeroen. “In Wallonië zijn ze er wel mee bezig en Nederland is een echte voortrekker. In Alkmaar voorziet de gemeente speciaal grond voor tiny houses op voorwaarde dat je off the grid gaat. Een mooi initiatief als stad.”
Meer financiële vrijheid
Niet iedereen kan een huis kopen. “Toch is ook een tiny house niet voor iedereen weggelegd. Het is ideaal als tussenstap voor wie net afgestudeerd is en iets wil kopen. Ook voor een jong koppel of koppel met baby kan het perfect”, zegt Jeroen. “Ik vind het mooi dat ik mijn kinderen kan tonen dat dit ook een woonmogelijkheid is, zodat ze later bewuster kunnen kiezen. Een tiny house geeft je veel vrijheid, ook financieel. Mijn tiny house kostte 50.000 euro, maar je hebt er al voor 35.000 à 40.000 euro.” Bekijk hier het volledige kostenplaatje van een tiny house.
Veel ruimtegevoel
Het mobiel tiny house van Jeroen is 3 meter breed en 8,5 meter lang. “De bewoonbare oppervlakte is beperkt, maar het principe van een tiny house is dat je ruimtegevoel van je omgeving komt. Ik leef midden in de natuur en heb redelijk veel ramen. Achter mijn tiny house staan bomen en aan de voorkant kijk ik uit over weides. Het voelt dus zeker niet krap aan. Integendeel.”
Twee slaapruimtes
Jeroen heeft in zijn tiny house een leefruimte met keuken, badkamer en twee slaapruimtes. “Een bewuste keuze, omdat ik twee dochters (9 en 16 jaar) heb die de helft van de tijd bij mij leven. De oudste dochter heeft haar eigen slaapruimte die ze kan afsluiten met een deurtje. De andere slaapruimte deel ik met mijn jongste dochter. Als zij er is, slaapt zij boven in het grote bed en ik beneden op de zitbank die ook als slaapbank dient.”
Nodige comfort en luxe
Ondanks de beperkte oppervlakte, heeft Jeroen alle nodige comfort en luxe. “Net zoals ik in mijn appartement had. Er staan een wasmachine en droogkast, een douche van 90 op 90 cm en een vierpits gasfornuis. Ik heb warm water, wifi en kan Netflix kijken. Kortom, alles wat ik nodig heb. Ik heb ook altijd gedroomd van een houtkachel en nu heb ik er een.” Is er dan niets wat Jeroen mist? “Ik heb geen bad en bewust geen kabeltelevisie. En ook een vaatwasser was geen must. In een tiny house doe je je afwas toch onmiddellijk”, lacht Jeroen.
Hout en witte tinten
De constructie is gemaakt van hout. Ook binnen heeft Jeroen veel hout gebruikt in combinatie met witte tinten. “De inrichting is eenvoudig en sober, wat het ook gezellig maakt. Die eenvoud komt extra tot zijn recht omdat ik weinig spullen heb. Ik hou van een strak interieur en wil geen rommelige ruimtes vol spullen. Dat geeft me rust”, vertelt Jeroen.
Alles heeft zijn plaats
Over de indeling van een tiny house moet je goed nadenken. “Er zijn boeken over het maximaliseren van ruimtes, maar het blijft zoeken naar oplossingen op maat. Het belangrijkste voor mij is dat alles zijn plaats heeft. Ik heb alle overbodige spullen weggedaan. Ze zeggen altijd dat je drie hoopjes moet maken. Wat je zeker wil houden, wat je misschien wil houden en wat weg mag. De laatste twee doe je dan effectief weg. Ik heb ook nog twee maanden een opslagruimte gehuurd.” Lees hier hoe je de ruimtes in een kleine woning optimaal benut.
Ruimte voor hebbedingen
Jeroen heeft natuurlijk geen twintig paar schoenen of meerdere serviessets. “Je moet nadenken over wat je echt belangrijk vindt om niet in te boeten aan comfort of levenskwaliteit. Ik heb vier grote en vier kleine borden, zes glazen en zes tassen. Het leuke is dat je op zoek kan gaan naar echt toffe borden of spullen”, vertelt Jeroen. “Ik speel ook graag bordspelen en heb er twee kasten vol van. Er is zelfs nog plaats over.”
Geen grote aanpassing
Wie zijn intrek neemt in een tiny house heeft vaak te maken met de ‘tiny house dip’. “Dat betekent dat je de eerste maanden echt moet acclimatiseren en moet wennen aan de kleinere ruimte. Maar ik heb daar geen last van gehad”, geeft Jeroen toe. Ook voor zijn dochters was het geen grote aanpassing. “Ze gaan er heel goed mee om. De oudste heeft voldoende privacy in haar eigen slaapruimte en de jongste vindt het super om buiten te lopen en is echt fier.”
Lees ook:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan je je EPC-score met een klein budget verbeteren? En hoe verkoop je aan de maximale prijs? Reeks webinars beantwoordt alle vastgoedvragen
Wie vastgoed bezit of wil kopen, zit met een hele reeks vragen. Van een investeerder die gaat verhuren, over een jong koppel dat energetisch wil verbouwen tot een eigenaar die zelf zijn huis van de hand wil doen. Volgende week geeft Vastgoedgroep Dewaele een antwoord op alle mogelijke vragen in zestien webinars tijdens hun allereerste Nationale Vastgoedweek. -
KIJK. Wie koopt dit luxueuze appartement in Knokke voor 8,1 miljoen euro? “Het is niet voor iedereen”
8,1 miljoen euro. Zoveel moet je leggen voor het duurste appartement dat vandaag te koop staat aan de Belgische kust: een riante duplex vlak naast het casino in Knokke-Heist. Vastgoedexperte Hadisa Suleyman krijgt een rondleiding, maar heeft zo haar bedenkingen bij die prijs. “De zichten zijn wel uniek, maar voor die prijs verwacht je decadente luxe”. Log hierboven in en kijk gratis naar de volledige aflevering. -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
-
PREMIUM
BINNENKIJKEN. Zanger Gordon (54) woont op de 7de verdieping in een luxueus penthouse mét privélift: “Het uitzicht is fantastisch”
We kennen Gordon Heuckeroth (54) vooral als zanger, presentator en jurylid uit ‘K2 zoekt K3', maar de Bekende Nederlander gooide het roer om en is nu ook als interieurontwerper aan de slag. Zijn Amsterdamse penthouse met 4 slaapkamers en riant terras kan alvast tellen als visitekaartje: “Toen ik het kocht, was het nog niet afgewerkt. Maar ik zag onmiddellijk het resultaat voor me,” vertelt hij aan onze woonexpert Bjorn Cocquyt. -
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
vtwonen
Ben je een ‘cat lover’? Dit zijn vijf toptips om je woning helemaal katvriendelijk te maken
Heb of wil je een kat? Er zijn een aantal tips waarmee je je woning katvriendelijk kunt maken, weet vtwonen.be. Dat is niet alleen fijn voor je kat, maar ook voor jezelf. Zo gaan je meubels minder snel kapot en kan je kat alsnog zijn (of haar) gang gaan. Én, minstens even belangrijk: op die manier verzeker je het geluk van je favoriete viervoeter.
62 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerErik Weyn
Anoniem
Magda De Munck
George Verbeek
marc wauters