Je zolder omtoveren tot bruikbare ruimte? Stel jezelf eerst deze vijf vragen
LiviosKan je wel wat meer ruimte gebruiken in huis? Vooraleer je denkt aan het toevoegen van een extra volume, kijk je best eerst eens naar je zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak onderbenut, terwijl ze interessante mogelijkheden kan bieden. Maar vooraleer je je zolder omvormt tot een woonruimte, moet je jezelf eerst enkele belangrijke vragen stellen. Bouwsite Livios lijst ze voor je op.
1. Is de zolder groot genoeg?
Eerst en vooral moet je de beschikbare zolderruimte inschatten. De dakschilden verminderen namelijk de werkelijk beschikbare woonoppervlakte. Algemeen gaat men gaat ervan uit dat je 2,10 m nodig hebt om comfortabel recht te kunnen staan, al is het niet noodzakelijk om overal over deze hoogte te beschikken. In de lagere delen (1 m of 80 cm) kan je bijvoorbeeld een bureau of bed installeren. De zogenaamde “verloren ruimtes” onder de dakhelling kunnen opgevuld worden met kasten zodat het beschikbaar volume maximaal wordt benut.
Tip: Ontdek zeven manieren om af te rekenen met verloren ruimte in huis.
2. Is de structuur in goede staat?
Heb je voldoende oppervlakte om een volwaardige kamer te maken van je zolderkamer, dan is de eerste – en belangrijkste – stap na te gaan hoe het gesteld is met het dakgebinte en de vloer. Die laatste moet onder andere de nieuwe belasting (wanden, meubelen, badkuip…) kunnen dragen. Een specialist kan je vertellen of het nodig is de structuren te verstevigen of te behandelen.
Profiteer van de werken aan de vloer om akoestische isolatie te plaatsen onder de nieuwe vloerbekleding, zodat de impactgeluiden naar de onderliggende verdieping gedempt worden.
3. Is de zolder bereikbaar?
Je zolder mag dan volledig geschikt zijn om er een nieuwe functie aan te geven, je moet er ook nog gemakkelijk geraken. Zelden is er echter al een vaste trap naar de zolder aanwezig. Je zal in dat geval een nieuwe trap moeten voorzien en dat zal onvermijdelijk gevolgen hebben op de onderliggende verdieping. In het beste geval loopt hij verder door in de bestaande traphal, of kan je hem in een (voldoende brede) gang inpassen. Maar soms kan je niet anders dan een kamer of een deel ervan op te offeren, met alle bijkomende werken van dien.
Wil je je hoofd niet stoten in het beklimmen van de trap, dan moet je ook rekening houden met de vrije hoogte. Dat is de doorganghoogte tussen de bovenkant van de treden en de bovenliggende vloer. Voor een residentiële trap moet die hoger zijn dan 1,90 m.
Zwevend, draaiend of wentelend: welk type trap past het beste bij jouw interieur?
4. Wat met het thermisch comfort?
Het comfort in de nieuwe zolderruimte wordt voornamelijk bepaald door de thermische isolatie. Die is in oude zolders zelden tot nooit aanwezig. De muren kan je aan de binnenkant makkelijk aanpakken met een geïsoleerde voorzetwand. Het dak kan je ofwel aan de binnenkant isoleren, ofwel aan de buitenkant. De eerste manier is veruit de eenvoudigste (en goedkoopste), maar je moet wel een voldoende dik isolatiepakket voorzien.
Klustip: Zo kan je een hellend dak na-isoleren langs de binnenkant.
Moet de dakbedekking sowieso vervangen worden, dan kan het interessant zijn het dak aan de buitenkant te isoleren met stijve platen, volgens de sarkingmethode. Deze oplossing is arbeidsintensiever en weegt zwaarder door op het budget, maar laat wel toe de bewoonbare ruimte te optimaliseren en biedt de mogelijkheid de structuur zichtbaar te laten. Belangrijk is dat de isolatie beschermd is tegen vocht, zowel van buitenaf als van binnen. Daarvoor zorgen respectievelijk het onderdak en een luchtdicht dampscherm.
Bij een sarkingdak zit de isolatie aan de bovenzijde van de draagconstructie: hier lees je de voordelen en nadelen van zo'n systeem.
5. Hoe haal ik licht binnen?
Dakvensters, dakkapellen, ramen in de gevels, koepels: mogelijkheden zat om licht in de zolderruimte te halen. Om de ruimte voldoende natuurlijk licht te geven, gaat men er meestal van uit dat de glasoppervlakte tussen een zesde en een achtste van de vloeroppervlakte moet bedragen. Met identieke afmetingen haalt een dakvenster meer licht binnen dan een dakkapel.
Je kan verschillende dakvensters naast en/of boven elkaar plaatsen, zodat ze een soort lichtstraat vormen die de ruimte doet baden in het licht. Een lichtstraat in de nok van het dak is ideaal om een centrale zone te verlichten. De installatie en vooral het onderhoud ervan zijn echter niet eenvoudig.
Dakkapellen bieden dan weer het voordeel dat je een verticaal zicht hebt op de omgeving. De werken zijn echter een stuk ingrijpender en je hebt een stedenbouwkundige vergunning nodig. Is de puntgevel niet gemeenschappelijk, dan zou je hier ook een opening in kunnen maken. Je moet hiervoor wel de toestemming vragen en de regels in verband met het uitzicht op de buren respecteren.
Tip: Met premies en subsidies kan je flink besparen wanneer je (ver)bouwt. De moeilijkheid is weten wanneer je een premie/subsidie kan krijgen en wat de correcte voorwaarden zijn. De premielinker van Livios.be helpt je hierbij.
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be.
Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vtwonen
Bleekmiddel of citroen? Je lakens opnieuw stralend wit krijgen: dat doe je zo
Wit beddengoed oogt heerlijk fris en past bij elke interieurstijl, maar na verloop van tijd steken ook de nadelen de kop op. Vlekken krijg je namelijk moeilijk uit die hagelwitte lakens, overtrekken en kussenslopen. De stof kan zelfs zomaar verkleuren naar een gele of grauwe tint. Geen nood: vtwonen.be schetst hoe je stap voor stap je beddengoed weer stralend wit krijgt. -
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends. -
HLN Shop
Hoe vind je hét perfecte hoofdkussen voor jouw lichaam? En moet het per se duur zijn? Kinesist vertelt waarop je moet letten
Moe uit je bed gerold op deze 16e ‘World Sleep Day’? Nochtans is een goede nachtrust cruciaal voor je functioneren, zowel professioneel als privé. Het hoofdkussen speelt daarin een sleutelrol. Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, legt HLN Shop uit hoe je het beste hoofdkussen voor een zalige slaap kiest. -
-
PREMIUM
“Een gelijkaardig huis als dat van ons werd voor 600.000 euro op de markt gezet”: maar is de woning van Serge en Edith evenveel waard?
Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert Björn Cocquyt neemt samen met een makelaar de proef op de som. Deze week bezoekt het huis van Serge Puttemans (62) en Edith Nuyens (56) in Grimbergen: een halfopen sleutel-op-de-deurwoning uit 2002. “Ik was verrast door wat ik zag toen ik binnenstapte”, vertelt makelaar Joren Van Mulders. -
WAANZINNIGE WONING. Deze extravagante flat in Milaan bruist van felle kleuren en gewaagde prints
We zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een wel heel opzichtig appartement in Milaan. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.