Je tuin omheinen: dit zijn de regels
LiviosWil je jouw tuin omheinen met een tuinafsluiting? Dan lees je best eerst deze tips van bouwsite Livios, zodat je zeker geen overtreding begaat.
In principe heb je voor het plaatsen van een tuinafsluiting geen vergunning nodig, of het nu gaat om een natuurlijke afsluiting of niet. Toch zijn er een aantal regels en uitzonderingen waar je het best rekening mee houdt vooraleer je beslissingen neemt. De gouden regel: vraag op voorhand na bij je gemeente wat kan en wat niet.
Natuurlijke afsluiting: hoog- of laagstammig?
Verkies je een natuurlijke tuinafsluiting van bomen of struiken? Dan hangt het van de soort af aan welke regels je moet voldoen. Als je een afsluiting met hoogstammige bomen plaatst, moet er minstens 2 m afstand zitten tussen de scheidingslijn met het perceel van je buren en het centrum van de stam. Ga je voor laagstammige bomen en hagen? Dan is 0,5 m de norm. Ook een afsluiting met klimop of andere klimplanten valt daaronder. Als jij en je buur een gemeenschappelijke haag aanplanten, hoef je je niets van de minimale afstand aan te trekken op voorwaarde dat beide partijen daar mee akkoord gaan. Jij en je buur zijn dan verplicht om de haag te onderhouden aan je eigen kant van de omheining. Lees hier hoe je een klimop-afsluiting plant en onderhoudt.
Tip: Een hoogstammige boom kan je herkennen aan de kroon- en wortelvorming en aan de gemiddelde minimale hoogte van 3 m. Platanen worden als hoogstammig beschouwd, maar leibomen of leiplatanen dan weer als laagstammige haag. Beide soorten volgen dus de respectievelijke regelgeving. Vormen je hoogstammige bomen een haag? Ook dan moeten ze aan de wettelijke afstand van 2 m voldoen. Opgelet: In sommige gemeentes gelden afwijkende afstandsregels. Voor alle zekerheid doe je dus best navraag bij je gemeente vooraleer je je haag plant.
Andere soorten en uitzonderingen
Hou je het liever op tuinschermen, schanskorven of de klassieke groene tuindraad? Ook in dat geval is het meestal niet nodig om een vergunning aan te vragen. Je hebt pas officiële toestemming nodig als je in de achter- of zijtuin meer dan 2 m hoog wil gaan of meer dan 1 m in je voortuin. Een uitzondering daarop is van toepassing wanneer je je voortuin met een open draadafsluiting omringt: die mag daar zelfs tot 2 m hoog zijn. Wil je een omheining plaatsen op de perceelgrens? Dat mag je sowieso alleen maar doen als je buren hun toestemming geven.
Benieuwd hoeveel een klassieke tuindraad je kost? Bekijk hier de kostprijs.
Zeker zijn? Vraag het na
Als je helemaal zeker wil zijn dat je geen vergunning nodig hebt, vraag je dat best eens na bij de gemeente voor je een tuinafsluiting koopt of plaatst. Als je bijvoorbeeld naast een waterloop woont of op meer dan 30 m van je huis een omheining wil plaatsen, kunnen er namelijk uitzonderingen van kracht zijn. Check het dus altijd even bij de gemeente voor je eraan begint.
Wat te doen bij overlast?
Voldoet de natuurlijke tuinafsluiting van je buren niet aan de wettelijke normen en heb je daar last van? Dan kan je naar de vrederechter stappen om je buur zijn bomen of hagen verplicht te laten weghalen. Hou er wel rekening mee dat er uitzonderingen bestaan op de regel. Als er bij verkoop is bepaald dat de haag of bomen bij de woning horen, de beplanting vastgelegd is in een gesloten overeenkomst of als er na dertig jaar sprake is van verkrijgende verjaring, mag de afsluiting blijven staan.
Als je buren bomen of hagen als tuinafsluiting hebben waarvan de takken of kruin over de scheidingslijn hangen, kan je hen verplichten om die te snoeien. Zijn er takken die te dicht bij de bovengrondse elektriciteitsleidingen hangen? Dan vraag je de eigenaar het best om die te kappen. Is dat na een maand nog niet gebeurd? Dan heeft het gewest, de gemeente of vergunninghouder het recht om zelf aan de slag te gaan. Opgelet: Overhangende takken van je buur mag je niet zomaar zelf snoeien. Als er wortels van een naburige boom of haag in je tuin uitkomen, mag je die wel zelf verwijderen.
Moet je zelf snoeien? Zo pak je dat aan.
Lees ook op Livios
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
Livios
Een zwemvijver plaatsen? Dit moet je weten over onderhoud en prijskaartje
Klassieke zwembaden krijgen stevige concurrentie van hun natuurlijke variant. De verschillen tussen beide types verdwijnen dan ook stilaan. Droom je ook van zo’n natuurlijke waterpartij in je tuin? Bouwsite Livios geeft inzicht in het prijskaartje van een zwemvijver en wijst op vier belangrijke aandachtspunten. -
PREMIUM
"In een permacultuurmoestuin hoef je niet naar bestrijdingsmiddelen te grijpen, zelfs geen biologische": tuinexperte legt uit hoe je er een aanlegt
-
-
Vtwonen
Vieze geur in huis: 6 oorzaken en oplossingen
Je herkent het vast wel, je komt je huis binnen en er hangt een nare lucht. Vaak is het lastig om te achterhalen waar die geur vandaan komt. Uit de keuken, woonkamer of badkamer? Vtwonen spoort de boosdoeners voor je op, en voorziet natuurlijk een rist handige tips om deze vervelende geuren weer te laten verdwijnen. -
Ninashop
The backpack is back! De mooiste rugzakken voor de lente
De tijd dat je een rugzak enkel op de schouders van festivalgangers spotte, is definitief voorbij. Investeren in een luxueuze leren rugzak geeft net zoveel voldoening als eindelijk die gedroomde designertas aan de haak slaan. The backpack is back, en hij blijft ook voor een tijdje. Ninashop.be ging voor jou op zoek naar de knapste exemplaren -
PREMIUM16
Vanbuiten een onopvallend rijhuisje, binnenin een luxueuze loft: “Helemaal op mijn maat en ingericht zoals ik het wilde”
-
Livios
Heerlijk relaxen in eigen tuin: zo geef je de gezelligheid een flinke boost
Nu de zon al enkele dagen van de partij is, trekken we met z’n allen naar buiten om te genieten. Dat lukt des te beter in een gezellige tuin. Heb je groene vingers of net helemaal niet? Dat maakt niet uit. Met deze tips van bouwsite Livios tover je je tuin om tot een uitnodigende ruimte waar je fijn kan vertoeven met familie en vrienden.