Jan en Kaat bouwden thuis een café: “Nu zijn we veel vaker samen met onze vrienden”

.
Eddy Vangroenderbeek .
Velen dromen ervan, maar weinigen hebben er een: een café bij hen thuis. Jan Keymis (48) en Kaat Mendonck (43) bouwden in de kelder van hun nieuwbouw in Hasselt een privé-kroeg die ze helemaal inrichtten met recuperatiematerialen. Dat gebeurde met de hulp van vrienden die maar al te graag op bezoek komen.

“Het concept ontstond toen we tijdens een vakantie bij iemand logeerden die voordien een sterrenrestaurant had. Dat gaf hij op om in zijn B&B gewoon lekker te koken zonder al te veel regeltjes én tijd te hebben om met zijn gasten te praten. Dat bracht ons op het idee van een eigen cafeetje, om vaker samen te zijn met onze vrienden, want voor je het weet heb je elkaar een jaar niet gezien.”

Toen Jan als architect (www.hippo-architecten.be) de plannen voor zijn eigen huis begon te tekenen, voorzag hij in de kelder dan ook de ruimte voor een kroeg met toegang tot een terras en een aparte ingang. “Boven in het woongedeelte is alles maatwerk dat door vakmensen uitgevoerd is met kwaliteitsmaterialen. In het café gebruikten we enkel gerecupereerde spullen, zoals overschotjes betonstenen voor de tussenmuren en afvalhout voor de wandbekleding en de toog.”

(lees verder onder de foto’s)

.
Eddy Vangroenderbeek .
.
Eddy Vangroenderbeek .

De collectie glazen die Jan al jaren verzamelt staat uitgestald op houten ringen die vroeger onderdeel waren van het blad van een ronde tafel. “Toen bij een verhuis de diameter van de tafels moest verkleind worden, wist ik meteen wat ik met het uitgezaagde deel kon aanvangen. De ringen hangen aan het plafond en door de verlichting in het midden worden de contouren van de glazen op het plafond geprojecteerd. Dat zorgt voor een bijzonder effect.”

(lees verder onder de foto’s)

.
Eddy Vangroenderbeek .
.
Eddy Vangroenderbeek .

Ze zijn puur decoratief, want de glazen waaruit gedronken wordt, staan op schappen achter de toog. Heel wat ervan zijn gepersonaliseerd. “Dat was een cadeautje voor onze vrienden die meehielpen bij de inrichting. Dat deden ze met veel plezier, want ze wisten dat ze achteraf mochten meegenieten van het resultaat”, lacht Jan.

(lees verder onder de foto’s)

.
Eddy Vangroenderbeek .
.
Eddy Vangroenderbeek .
.
Eddy Vangroenderbeek .

Gemiddeld een keer per maand komen de vrienden langs, soms om bij te praten bij een lekker biertje, maar vaak in het kader van een activiteit. Zo staat er binnenkort een lezing over Patty Smith op het programma. Jan, als lid van de organisatie van Pukkelpop, en Kaat, als hoofd van Radio 2 Limburg, zijn immers grote muziekliefhebbers. Getuige daarvan ook de vele platenhoezen, allemaal van bevriende bands. Werkelijk alles in dit huiscafé draait rond vriendschap en dat maakt het nog specialer. “Onze kroeg was een serieuze investering, maar dat vonden we de moeite waard. We beleven hier veel mooie momenten en die zijn eigenlijk onbetaalbaar.” (BCW)

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Lambrechts

  zou iedereen moeten doen de fiscus gaat nogal een fit hebben hahahhahahh

 • Marinka Debaveye

  Café uitbaters zullen het graag lezen! En zij maar BTW, Sabam, Billijke vergoeding, FAVV lidgeld enz. betalen. Sommigen mogen meer dan anderen in dit land!

 • Nils De Vriendt

  Zolang het privé is maakt het toch niet uit? Al zullen ze van de staat wel doen alsof het een café is.

 • Gino Denil

  Dat is ook een antwoord op de stijgende levensduurte, de dalende koopkracht en de toenemende regelneverij. Meer zelf en ook meer samen iets doen.

 • Christel Smet

  Als dit gewoon om mensen uit te nodigen is en er geen geldgewin achter zit dan heeft de fiscus er toch niets mee te maken ? Wanneer iedereen eens de drank gaat halen is het net of je geeft in de zomer een BBQ bij je thuis, daar gaan ze je toch ook niet beginnen op te belasten zeker?