Isoleren: welk materiaal kies je het best en waar moet je op letten?
LiviosWil je je vloeren, muren of dak isoleren? Dan heb je keuze uit een ruim aanbod aan materialen: minerale wollen, kunststof, cellenglas, natuurlijke en reflecterende materialen. Maar hoe weet je nu welk materiaal je moet kiezen en waar je daarbij vooral op moet letten? Bouwsite Livios zet de meest gebruikte materialen voor jou op een rijtje.
Delen per e-mail
Lambda-waarde
Als je twee isolatiematerialen met elkaar vergelijkt, weet je dat het materiaal met de laagste lambda-waarde het beste isoleert bij een gelijke dikte. Dit wil niet zeggen dat je met een materiaal met een hogere lambda-waarde niet dezelfde prestaties bereikt als met een lage waarde. Je moet alleen meer isolatie aanbrengen. Lees hier hoe dik je moet isoleren.
R-waarde
Daarom is het bij de aankoop van isolatiemateriaal interessanter om rekening te houden met de R-waarde of warmteweerstand van het isolatiemateriaal. Hierin zit ook de dikte van het materiaal verrekend. Hoe groter de R-waarde, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert.
Materialen
Hou bij de keuze van isolatiematerialen niet alleen rekening met de isolatiewaarde, maar ook met het gebruiksgemak, de milieuvriendelijkheid en uiteraard de kostprijs. Ruwweg kan je de isolatiematerialen opdelen in vijf categorieën: minerale wollen, kunststof, cellenglas, natuurlijke en reflecterende materialen.
1. Minerale wol
Isolatie van minerale wol kan bestaan uit rotswol of glaswol. Bij rotswol is het basismateriaal vulkanisch gesteente, bij glaswol bestaat de basis uit glas. Qua prijs en isolatiewaarde zijn ze aan elkaar gewaagd.
Minerale wol is thermisch isolerend, geluidsabsorberend en onbrandbaar. Het materiaal is soepeler dan kunststofplaten. Omdat de minerale vezels oneffenheden opvangen en vlot over spouwankers schuiven, is dit isolatiemateriaal ook geschikt om onregelmatige oppervlakken mee te isoleren. Minerale wol komt voor in verschillende vormen. Voor de isolatie van hellende daken zijn er de zachte isolatiedekens. Hoe je deze zelf het beste plaatst, lees je hier.
Verder zijn er nog de halfharde platen van minerale wol (voor spouwisolatie) en harde wolplaten (voor de isolatie van onder meer zwevende vloeren).
2. Kunststof
De lambda-waarde van kunststofisolatie is lager dan die van minerale wol. Dus kunststof isolatiemateriaal isoleert beter bij eenzelfde dikte. Nadeel is dat kunststof minder flexibel is en daardoor niet zo geschikt om oneffen oppervlakken te isoleren. Ook de prijs ligt wat hoger.
Kunststof isolatieplaten zijn waterafstotend, waardoor ze makkelijker te plaatsen zijn in vochtige omstandigheden. Bovendien zijn ze laag in gewicht en makkelijk versnijdbaar. Isolatie van kunststof is verkrijgbaar in verschillende varianten:
- EPS (geëxpandeerd polystyreen)
- XPS (geëxtrudeerd polystyreen)
- PUR (polyurethaan)
- PIR (polyisocyanuraat)
- PF (resol- of fenolschuim)
3. Cellenglas
Cellenglas is een uiterst hard isolatiemateriaal op basis van kwartszand. Kenmerkend voor cellenglas is de zeer hoge drukweerstand. Daarom is het een graag gebruikt materiaal om onder het metselwerk te plaatsen om zo koudebruggen te voorkomen. Als plaatmateriaal kan het dienen voor de isolatie van platte en hellende daken. De hoge kostprijs is zowat het belangrijkste nadeel.
4. Bio-ecologische of natuurlijke materialen
Er bestaat ook een alternatief voor de traditionele isolatieproducten: de bio-ecologische isolatiematerialen. Deze bestaan uit (bijna) onuitputtelijke, natuurlijke grondstoffen. De bio-ecologische materialen zijn plantaardige, dierlijke en/of minerale grondstoffen. Het bevat geen of zo weinig mogelijk chemische toevoegstoffen, belasten het milieu minimaal en hebben geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid.
De winning en productie van deze materialen gebeurt zoveel mogelijk lokaal. Voor de aankoop van bio-ecologische isolatiematerialen kan je terecht bij gespecialiseerde handelaars. De prijs van deze producten ligt doorgaans wat hoger. Hou er rekening mee dat de ecologische prestatie niet alleen afhankelijk is van de herkomst van het materiaal. De isolatiewaarde is zeker zo belangrijk. Lees hier wat de bekendste bio-ecologische isolatiematerialen zijn.
5. Reflecterende materialen
Reflecterende isolatieproducten bestaan doorgaans uit twee of meer bladen aluminiumfolie of gealuminiseerde folie met tussenin schuimstof, vuurvaste polyethyleenfolie met twee lagen luchtbellen in honingraatvorm of een vezelmateriaal. In vergelijking met andere isolatiedekens is het geheel heel dun, gemiddeld tussen de 0,5 en 3 cm. Ze isoleren door weerkaatsing of reflectie en vormen een nagenoeg ondoordringbare barrière voor infraroodstralen. De meest courante toepassing van het materiaal is dakisolatie. Het doet dan dienst als onderdak, isolator en dampwerende laag.
Besparen op isolatie? Dat kan met de juiste subsidies. Bekijk hier op welke premies jij recht hebt.
Lees ook op Livios.be:
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Maak je terras helemaal klaar voor de lente met deze tips
De zachte temperaturen van de laatste dagen doen ons al dromen van de lente. Maar is je terras daar ook al klaar voor? Vaak kan dit na de winter een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven. Met deze tips van bouwsite Livios geniet je in geen tijd van de eerste lentezon! -
Livios
David en Katrien wonen in een huis van strobalen: "Nog geen seconde beklaagd”
Katrien en David wonen samen met hun dochters Nena en Johanna in een huis dat ze grotendeels zelf bouwden met strobalen, hout en leem. Een bewuste keuze, waar ze nog elke dag van genieten. Bouwsite Livios spotte dit project tijdens het Geslotendeurevent van Ecobouwers en mocht bij het koppel binnen kijken. -
Woon.24
18 kastelen verkocht voor 67,5 miljoen euro: “Kopers zijn vooral jonge ondernemers tussen 35 en 45”
De verkoop van luxewoningen doet het uitstekend, maar ook het meest exclusieve vastgoed gaat blijkbaar vlotjes van de hand. Bij Sotheby’s International Realty vonden ze de voorbije twee jaar een nieuwe eigenaar voor maar liefst achttien kastelen. Goed voor een totaalbedrag van 67,5 miljoen euro. “De kopers zijn vooral jonge ondernemers tussen 35 en 45 jaar die heel gericht zoeken naar eigendommen met historische waarde”, klinkt het. -
-
Livios
Vermijd snel vorstschade aan je waterleiding en buitenkraan
Met de vriestemperaturen van de afgelopen week, bestaat de kans dat je buiten- en binnenleidingen schade hebben oplopen. Je kan dit vermijden door ze goed te beschermen. Bouwsite Livios legt uit hoe je dit doet in vier eenvoudige stappen. Meer tips voor de koudegolf lees je in dit dossier. -
Sparen volgens de 50-30-20-regel: hoe werkt het?
-
Energie
Coöperatieve energieleveranciers: wie zijn ze en betaalt u er ook meer?
De grote namen op onze energiemarkt zijn de meeste mensen wel bekend, maar ook kleinere spelers winnen de laatste jaren aan belang. Zo kiezen veel mensen bewust voor een zogenaamde coöperatieve energieleverancier. Mijnenergie.be legt uit hoe die werken en of er ook een voelbaar verschil is op de energiefactuur. -
Woon.
Technologie die krasjes vanzelf herstelt laat badkamermeubels er steeds als nieuw uitzien
Door het intense gebruik duurt het niet lang voor de oppervlakken van badkamermeubels kleine krassen vertonen. Dankzij een speciale technologie hoort dat voortaan tot het verleden, want door ze te behandelen met een lak verdwijnen die krasjes na een poosje vanzelf.