Is jouw groene stroom echt groen? Dankzij Vlaamse overheid kan je dit snel achterhalen

De garanties van oorsprong bewijzen dat je elektriciteit, gas, warmte of koude op een groene manier is geproduceerd.
Getty Images/iStockphoto De garanties van oorsprong bewijzen dat je elektriciteit, gas, warmte of koude op een groene manier is geproduceerd.
Ben je er niet zeker van of jouw groene stroom ook werkelijk groen is? Bouwsite Livios legt uit hoe je dit voortaan met zekerheid kan weten. De Vlaamse regering heeft het systeem van garanties van oorsprong voor groene energie goedgekeurd. Die certificaten bewijzen of je elektriciteit, gas, warmte of koude op een groene manier zijn geproduceerd.

Producenten én consumenten stimuleren

Garanties van oorsprong voor elektriciteit bestonden al. Maar op initiatief van Vlaams minister van Energie Lydia Peeters komt dit nieuwe erkenningssysteem er nu ook voor alle vormen van groene energie: dus ook voor de productie van gas, warmte en koude. “Met de garanties van oorsprong stimuleren we producenten om groene stroom, warmte of koude en groen gas op te wekken”, zegt Lydia Peeters. “Het bewijs van groene energie is bovendien een extra troef om consumenten te overtuigen om voor groene energie te kiezen.”

TipBespaar op je energiekosten met deze tips

Hoe werkt het?

Producenten die kunnen bewijzen dat ze bepaalde hoeveelheden energie op een groene manier opwekken, kunnen garanties van oorsprong aanvragen bij de productieregistratoren Fluxys, Fluvius en het Vlaams Energieagentschap. Zij beheren de certificaten, behandelen de aanvragen en voeren regelmatig controles uit. De Vlaamse Energieregulator (VREG) bezorgt de garanties van oorsprong aan de producent en beheert bovendien de databank van de bewaarde certificaten. Leveranciers kopen de certificaten bij groene producenten op en leveren ze weer in bij de VREG.

Lees ook:

250 euro per jaar voor verwarming en water? Dit is Karels geheim

Elektrische verwarming vervangen? Dit zijn de opties

Davy en Mélissa bouwen een energiepositieve nieuwbouw ... met 100.000 euro!

BronLivios

17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Camp

  Ach, de vlaamse overheid gaat het weeral beter doen dan de nationale. Blijkt dat dezelfde partijen in beiden zitten. Erger nog beiden hebben belangen in een energiebedrijf. Hoe kan je dan eerlijk zeggen waar, welk soort energie er zal zijn en hoe groen het echt is?

 • Martin Meuris

  Er loopt nog altijd maar één stroomkabel in de straat voor alle huizen dus die kan niet en groen en rood zijn hé!

 • raf peeters

  Er bestaat geen groene stroom ,alles hetzij zonepanelen of windenergie hebben al zo'n ecologisch afdruk nog voor ze ge-installeert zijn en hebben al zoveel vervuilt bij de productie ervan dat groen gewoon niet bestaat en zo is het met alles ,ook de E wagens ,een utopie ,maar zal hoe dan ook geld opbrengen en daar is het om te doen ,gaan we nog zwijgen over de recyclage van de panelen en windmolens om de 15 a 20 jaar,de mensheid beliegt zichzelf.

 • Norbert Corten

  Geef mij maar de goedkoopste en betaalbare stroom de kleur zal mij worst wezen. Liefst kernenergie geen CO2 uitstoot en zuiver.

 • Geert Landsman

  Het is een leugen want de overheid geloofd de producenten op hun communiezieltje. Er is geen enkele garantie waarbij ze hoeven aantonen waar het vandaan komt.