Is jouw gasinstallatie veilig? Expert legt uit hoe je er in 15 minuten achter komt
WonenDe grote gasontploffing in Antwerpen drukt ons met de neus op de feiten: als het fout gaat met gas zijn de gevolgen niet te overzien. Maar hoe weet je of jouw thuisinstallatie nog veilig is? De bouwsite Livios legde vijf vragen voor aan expert Kris Van Dingenen, technisch directeur bij Techlink, de federatie van elektrotechnici en (gas)installateurs.
1. Hoe vaak gebeuren gasontploffingen in woningen?
“In 2017 waren er 24 gasontploffingen waarvan 14 bij woningen en 10 op andere locaties, zoals in caravans en horecazaken. Bij deze ontploffingen waren in totaal 33 gebouwen betrokken. Er vielen 32 gewonden en 4 doden. Let wel: dit zijn geen officiële cijfers, maar cijfers gebaseerd op de krantenartikelen”, benadrukt Kris Van Dingenen.
2. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van gaslekken of -ontploffingen?
“Gaslekken of -ontploffingen komen vaak voor bij installaties die te oud zijn. Bij deze installaties werd de schroefverbinding nog met kemp (een afdichtingsmateriaal op basis van vlas, red.) uitgevoerd. Vroeger was dit goed genoeg voor het oude stadsgas, wat relatief nat was. Maar sinds het stadsgas vervangen is door droger aardgas, is de kemp uitgedroogd en niet meer gasdicht. Vaak blijft de gasleiding enkel nog gasdicht door de verf die erop zit. In zo’n geval is het slechts wachten tot er iets misloopt.”
“Een andere oorzaak zijn slecht uitgevoerde werken door onbekwame mensen, zoals doe-het-zelvers en verwarmingsinstallateurs met te weinig competentie”, stelt Van Dingenen. “Vaak loopt het mis als ze het leidingsysteem willen veranderen. Ze denken dat ze zelf een aftakking of aansluiting naar een bijkomend gastoestel kunnen maken. Ook een gasvuur vervangen, laat je beter aan een professional over.”
3. Zijn er situaties waarin het risico op gaslekken of -ontploffingen groter is?
“Je loopt een hoger risico als je installatie verouderd is en als je onvoldoende ventileert. Dan wordt er bij een lek sneller een explosieve atmosfeer bereikt. Het enige wat dan nodig is, is een vonk met voldoende energie.”
4. Hoe kan je een gasontploffing vermijden?
“Zorg allereerst voor voldoende verluchting in de ruimtes waar gasleidingen zijn”, zegt Kris Van Dingenen. “Laat ook periodieke controles uitvoeren door een certificeerde installateur of een geaccrediteerd erkend keuringsorganisme. Daarnaast kan je ook een gasdetectiesysteem laten plaatsen. En als je een gasgeur opmerkt, laat dan meteen je installateur of distributienetbeheerder komen.”
5. Hoe controleer je zelf of je gasinstallatie nog veilig is?
“Je kan zelf een meting uitvoeren. Zet eerst alle gastoestellen uit en neem de index van de gasmeter op. Noteer na 15 minuten opnieuw de index en bereken het verschil. Dat getal moet je vermenigvuldigen met 4 om het verlies op uurbasis te bereken. Is het verschil groter dan 6 liter? Dan is het verlies te groot en laat je beter een installateur komen”, adviseert Kris Van Dingenen.
Tip van Kris: noteer bij de index alle cijfers nauwkeurig, ook die na de komma.
Meer bouw- en woontips? Schrijf je in op de gratis Livios-nieuwsbrief!
Lees ook deze niet te missen artikels over veiligheid:
- Klus: rookmelders installeren
- Brandgevaar! Zo maak je het verschil tussen leven en dood
- Is jouw dak inbraakveilig? Wel met deze 6 tips!
- Is jouw woning bliksembestendig?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Baantjes trekken in je achtertuin? Deze 5 huizen met zwembad staan nu te koop
-
PREMIUM
Welke onkruidsprays werken echt? Onze expert zocht het uit: “Een concentraat is een pak goedkoper dan een spray, en gaat jarenlang mee”
Bijna vijf jaar geleden werd glyfosaat voor tuiniers verboden. Vandaag werken de onkruidbestrijders op basis van azijnzuur of pelargonzuur. Maar zijn ze ook effectief, en hun geld wel waard? Onze tuinexperte Laurence Machiels deed de test met acht sprays uit het tuincentrum. “Een concentraat is een pak goedkoper dan een spray, en gaat jarenlang mee.” -
Spaargids.be
Welk nettobedrag ontvang je écht van je pensioensparen? In het allerslechtste geval kan je verlies lijden
Doe je aan pensioensparen? Hoe zeker ben je dan dat je op de pensioenleeftijd het bedrag dat je verwacht ook effectief krijgt? Spaargids.be pluist de verschillende scenario’s bij het opnemen van je centen uit. -
-
Verdien je genoeg? Doe de test: dit is het gemiddelde in jouw sector en provincie
-
PREMIUM
“Stil, zuinig en gemakkelijk, maar houd ook rekening met de nadelen”: dit moet je weten voor je een robotmaaier koopt
‘Laat het gras maar groeien’, zingt Sam Gooris, maar de Vlaming houdt van een nette, korte pelouse. En om z’n gras af te doen, kiest hij steeds vaker voor een robotmaaier. “Die maken weinig geluid, zijn energiezuinig en geven onkruid geen kans”, somt groenexpert Bart Verelst op in Dag Allemaal nu Maai Mei Niet achter de rug is. “Maar er zijn ook nadelen aan verbonden.” -
HLN Shop
De grote plas over aan een scherpe prijs: vijf dagen New York in evenveel niet te missen tips
Groene parken, stranden in overvloed en een flinke portie fun en cultuur. New York heeft alles in huis voor een geslaagde zomervakantie. HLN Shop bevoorraadt je alvast met vijf tips om maximaal te genieten onder de New Yorkse zon. -
PREMIUM
Van studiootje in Knokke tot drieslaapkamerduplex in Koksijde: dit koop je in de kustgemeenten voor de gemiddelde prijs van 295.000 euro
14 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRonald Coomans
Jan Verstrepen
Emi Hergersberg
Dan Midden
Ronald Boudewijns