Is de traditionele kelder met uitsterven bedreigd? "We moeten elke vierkante meter optimaal benutten"

Woonkelders worden populairder.
Ontwerpburo Archedea Woonkelders worden populairder.
Wil jij nog zo'n typische opbergkelder onder je woning of zijn er betere alternatieven? De bouwsite Livios vroeg het aan architect Peter Ketsman van Ontwerpburo Archedea uit As. "Tegenwoordig willen mensen een leefbare en lichte kelder die ze zo nuttig mogelijk kunnen gebruiken."

Je woning volledig onderkelderen, een kruipkelder voorzien of gewoon in volle grond bouwen? Met een kelder kan je heel wat kanten uit: een overdekte staanplaats voor je wagen, een plaats voor je wasmachine of een extra bergruimte voor je vakantiekoffers of kerstversiering. Maar wist je dat je in je kelder ook aangenaam kan wonen?

Hoge bouwprijzen

“Bij mij kiezen mensen steeds minder voor een traditionele kelder”, vertelt Peter Ketsman van Ontwerpburo Archedea. “De prijs speelt hier zeker een rol. Bouwen is duurder geworden. Met de strengere regels gaat daar ook niet meteen verandering in komen. Daarom probeer ik om elke vierkante meter zo nuttig mogelijk te gebruiken en integreer ik nog vaak kelders in mijn ontwerpen. Maar dan als leefbare ruimte en niet zomaar als garage of bergruimte.”

De bouwsite Livios rekende voor je uit wat een gegoten kelder kost.

Woonkelder met lichtinval

“De kelders die ik ontwerp neigen meer naar woonkelders. Ik maak ze leefbaar en probeer licht binnen te halen zodat ze zo nuttig mogelijk gebruikt worden. De kelder van vroeger als onafgewerkte ruimte kom ik niet meer tegen.”

"Ik maak kelders leefbaar en probeer licht binnen te halen zodat ze zo nuttig mogelijk gebruikt worden", vertelt Peter Ketsman van Ontwerpburo Archedea.
Ontwerpburo Archedea "Ik maak kelders leefbaar en probeer licht binnen te halen zodat ze zo nuttig mogelijk gebruikt worden", vertelt Peter Ketsman van Ontwerpburo Archedea.

Bekijk hier meer foto's van deze woonkelder.

Waterdicht

“De meeste kelders worden ter plaatse gestort in beton. Dit is niet alleen de meest geschikte optie op vlak van waterdichtheid, maar ook als je de ruimte bewoonbaar wil afwerken. Voor een woonkelder neem je beter geen risico’s. Een gemetselde kelder zou ik dus niet meer aanbevelen”, aldus Peter Ketsman.

Ontdek hier het verschil tussen een betonnen en gemetselde kelder.

Uitstekende isolatie

“Een betonnen kelder heeft bovendien een gunstige invloed op je energieprestatie”, vertelt de architect. “Een ondergrondse ruimte is op zich al goed geïsoleerd want je hebt een grondbuffer en goede isolatie aan de buitenkant. Een kelder opgetrokken in beton vangt ook warmte op, waardoor je een constant en aangenaam binnenklimaat hebt. Daarom voorzie ik soms zelfs slaapkamers ondergronds.”

Goedkopere afwerking

“Nog een voordeel van een bewoonbare kelder is dat je geen dure afwerkingsmaterialen nodig hebt. Je ziet er toch niets van ondergronds, in tegenstelling tot een bovengrondse verdieping. Ik vind dat een kelder nog heel wat mogelijkheden in zich heeft die tot nu toe redelijk onbenut worden gelaten”, besluit Peter Ketsman.

Wil je meer inspiratie voor je woonkelder? Bekijk ook deze woonkelders.

Heb jij een tof ingerichte kelder of verbouwplannen voor deze ruimte? Laat het ons weten via redactie@livios.be.

Meer lezen:

• Wonen onder de grond: niet zonder deze tips
• Van sombere rijwoning tot industriële loft
• Wat kosten grondwerken?
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ricci Latte

  Is een paalwoning niet eerder een optie ? Lekker met droge voetjes zitten als je de stijgende waterspiegel van de zee dient te trotseren.

 • Tom De Bondt

  Een kelder is duur, en kan onder water lopen. Maar sowieso handig als berging als je het je kan permiteren. Maar om te wonen, dan liever een verdieping hoger, als je toch de trap moet nemen.

 • Ricci Latte

  En waar staat de auto? En wat met het stijgend waterpeil de komende decennia? Gewoon een verkoopstruuk ja.

 • Carlo Verstappen

  In het noorden zie je kelder slaapkamers meer ik heb er eens in geslapen in Denemarken, het is er nooit te koud in de winter of te warm in de zomer. Smalle ramen net boven de grond en je hebt genoeg licht in de kamer. Moest ik terug bouwen, ik zou het zeker doen.

 • mike vanginderen

  Nog twintig jaar,en de gewone werkende mens woont in een caravan. Dan heb je geen kelder.

Video