Inloopdouche zonder dat je badkamer onder water staat? Tips voor de perfecte walk-in!
Het bad maakt almaar vaker plaats voor een grotere inloopdouche. Met een goed geplaatste en onderhouden walk-indouche zit je zeker 20 à 30 jaar goed. Hoe zorg je ervoor dat je douche probleemloos de tand des tijds overleeft? Badkamerexperten Marnix Billiau van Bubbles&Co en Patrick Defour van Hüppe verklappen hun beste tips aan bouwsite Livios.
1. Kies geen te korte douchewand
“Badkamers worden kleiner, dus kiezen mensen al snel voor een kleinere inloopdouche. Maar daar is de klant niet altijd mee gediend”, waarschuwt Patrick Defour. “Een wand van 1m of 1m20 is te kort om je badkamervloer voldoende te beschermen tegen wegspattend water. We raden een wand aan met een minimumlengte van 1m40.”
“Helemaal ideaal is een wand van 1m60”, vult Marnix Billiau aan. “Qua breedte is 90 cm een goede standaard. Meer is luxe, minder wordt wat krap.”
“Voor mensen die toch een minimale wand willen, bestaan er wel alternatieven zoals uitschuifbare wanden. Zo is ook hun badkamer beter beschermd tegen spatwater”, merkt Defour nog op.
2. Tegels in je douche? Denk twee keer na
Glaswanden in combinatie met een douchebak of -plaat zijn bij inloopdouches de populairste keuze. Je badkamer lijkt op deze manier heel wat ruimer, en het oogt meteen modern. Betegelde walk-ins lijken op hun terugweg. “Wij zijn hiermee gestopt”, zegt Billiau. “We breken de laatste tijd wekelijks betegelde douches uit. Het oogt heel mooi, maar het geeft op termijn niets dan problemen.”
Patrick Defour geeft zijn collega gelijk: “Problemen met waterdichting, schimmel, voetinfecties,… We hebben hier niet zo’n positieve ervaringen mee.” Het probleem zit hem in de voegen, benadrukt Billiau: “Voegen in een douche geven vroeg of laat problemen. Ze zuigen vocht op, beschimmelen en die schimmel kruipt achter de tegel in. Hoe vaak je de voegen ook uitkuist, het probleem blijft achter de tegel zitten.”
De siliconen randen rondom je douche zijn wel nog nodig. Een tip van Billiau: “Om de vijf jaar krab je deze best uit om een nieuwe laag aan te brengen.”
3. Douchebak: bind niet in op kwaliteit
Composiet is vandaag de dag de meest populaire keuze voor douchebakken of doucheplaten. “Je hebt ze in alle vormen en kleuren. Hun grote voordeel is dat je ze volledig in de vloer kan leggen, want van uitzetten of krimpen is geen sprake”, zegt Billiau. “Acryl kost minder. Goedkopere modellen vertonen soms wel barstjes na bepaalde tijd. Bovendien is het ook een gladder materiaal, zeker in combinatie met water en zeep. Ten slotte ben je beperkt in kleur, want wit is meestal je enige optie.”
“Hetzelfde voor plaatstaal, dat eventueel nog wel een gekleurde emaillaag heeft. Als je per ongeluk de handsproeier laat vallen en er breekt een stukje af, dan zie je het kleurverschil meteen.” Defour merkt nog een nadeel op: “Vallend water of andere contactgeluiden op plaatstaal maken meer lawaai, zowel in je badkamer als in de ruimte daaronder.”
Billiau ziet wel nog een aandachtspunt: natuursteen. “Net zoals echt hout, hoort natuursteen eigenlijk niet thuis in een doucheomgeving. Het is een pak duurder en het vergt heel wat meer onderhoud. Je ziet er alle kringen op, en na een half jaar is je douche niet meer om aan te zien.”
4. Eerst je douchebak, dan je wanden
Voor een goede afwatering is het belangrijk dat je eerst je douchebak plaatst en dan pas de muurafwerking, hetzij met tegels, hetzij met waterdichte panelen. Hoe dan ook moet er een waterdichte laag tegen je pleisterwerk komen.
5. Twee ingangen? Opgepast!
De meeste inloopdouches komen terecht in een hoek van de badkamer. Je kan ook kiezen voor een vrijstaande inloopdouche, bijvoorbeeld met glazen wanden aan beide kanten, of voor een walk-in met twee open kanten, maar met één vaste muur. Heel knap, zegt Marnix Billiau, “maar je verliest plaats en je spatwand moet al dubbel zo lang zijn, 2m80 om precies te zijn.” Meer iets voor grotere badkamers dus.
6. Stem je wanden af op je kranen
“Een plafonddouche met watervalfunctie en een regenwaterdouche zorgen voor heel wat meer spatwater”, waarschuwt Patrick Defour. “Bij een douchewand van 1m20 zit je al snel met een natte badkamervloer.”
7. Vergeet je helling niet
“Zelfs de meest vlakke douchebakken lopen 1 cm per meter af zodat het water vlot richting afvoer loopt”, gaat Defour verder. “Dit is ook zo wanneer de klant met een betegelde vloer wenst te werken.” In dat laatste geval let je best wel extra op dat de plaatser dit verval respecteert.
Gemakkelijk switchen?
Is de stap naar een inloopdouche snel gezet voor verbouwers? Marnix Billiau ziet heel wat potentieel: “80 % van onze renoverende klanten vervangen hun bad door een inloopdouche. En dat is relatief gemakkelijk: je waterpunten zijn al aanwezig en de beschikbare oppervlakte is perfect. Op twee dagen tijd heb je een hele nieuw badkamer.”
Benieuwd naar alle tips voor de perfecte, betrouwbare inloopdouche? Lees het volledige artikel op Livios.
Maak kans op een doucheluidspreker van GROHE
Een ontspannende douche is nog leuker met de juiste muziek. Goed nieuws! Livios mag van douche- en kranenfabrikant GROHE vijf hippe Aquatunes-doucheluidsprekers wegschenken. Interesse? Lees hier hoe je kan deelnemen!
Lees ook:
- Wat kost een inloopdouche?
- Hoe deel je je badkamer zo goed mogelijk in?
- Badkamer renoveren of verplaatsen: hoe druk je de kosten?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vastgoedmarkt blijft afkoelen begin 2023, vooral in Vlaanderen
De Belgische vastgoedmarkt blijft ook in de eerste maanden van 2023 in neerwaartse modus. De markt koelt duidelijk af, met 10,5 procent minder vastgoedtransacties in januari en februari tegenover een jaar eerder. In Vlaanderen was die trend meer uitgesproken: minus 14,2 procent. Dat meldt Fednot, de Koninklijke Federatie van het Notariaat donderdag. -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
HLN Shop
De robotstofzuiger poetst droog én nat: wat zijn de troeven en obstakels van zo'n toestel?
Sinds de robotstofzuiger onze huiskamers verovert, liggen die er consequent proper(der) bij. En het briljante is dat je er zelfs niet eens voor uit je luie zetel hoeft te komen. HLN Shop verzamelt alles wat je moet weten over dit handige huishoudgadget. -
-
Extreme Huizen
KIJK. Bed komt tevoorschijn uit de vloer in deze chalet: “Als je wil slapen, moet je eerst de planken weghalen”
Vastgoedexperte Hadisa Suleyman trekt voor de HLN Original ‘Extreme Huizen’ naar het Nederlandse Biesbosch en bezoekt er de uitschuifbare chalet van architect Caspar Schols. Het huisje is zo ingericht dat elke vierkante meter oppervlakte optimaal wordt benut. Daarom is het bed ingewerkt in de vloer. “Als je wil slapen haal je eerst de vloer weg”, vertelt Caspar. “En vervolgens draai je het bed omhoog”. Log hieronder in en kijk gratis naar de volledige aflevering van ‘Extreme Huizen’. -
PREMIUM
Daar is het moestuinseizoen: met deze 5 regels word je geen slaaf van je groenten
Nog even, en het moestuinseizoen gaat van start. Denk je dat je eigen groenten kweken te veel werk is en houdt het onderhoud je tegen om eraan te beginnen? Nergens voor nodig, gelooft onze tuinexperte Laurence Machiels. Ze deelt vijf gouden regels waardoor je groenten en kruiden kweekt zonder slaaf te worden van je moestuin. -
TV
STREAMINGTIP. ‘True Crime Belgium: Rijk, Dood & Opgelicht’
Geen genre dat de laatste jaren zo populair is als true crime. Dat is ook Streamz niet ontgaan. Zij brengen in ‘True Crime Belgium’ - waarin de meest schokkende en spraakmakende misdaden van ons land worden belicht - nu het relaas van oplichter Christian Fobe, die twee van z’n slachtoffers van het leven beroofd. -
extreme huizen
KIJK. In dit huisje vlak bij Belgische grens waan je je in Zweden (én je kan het ook zelf kopen)
Vastgoedexperte Hadisa Suleyman trekt voor de HLN Original ‘Extreme Huizen’ naar het Nederlandse Biesbosch. Daar staat Cabin ANNA, een volledig uitschuifbaar en verplaatsbaar huis dat je koopt als bouwpakket. Je zet de woning neer waar je wil en waar het toegelaten is. Bij helder weer kan je er zelfs onder de blote sterrenhemel slapen. Het prijskaartje? Zo’n 400.000 euro. “Maar we brengen ook een meer basic model op de markt voor 200.000 euro”, vertelt architect Caspar Schols. Log hierboven in en kijk gratis naar de volledige aflevering van ‘Extreme Huizen’.
18 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerKarine Roeland
Gerd Van nieuwenhove
J. VAN SCHUERBEECK
Gerd Van nieuwenhove
Hanne Vlaeminck