WOON.LIVIOS

Gesponsorde inhoud

In 7 stappen naar de perfecte verwarmingsketel

Het begin van de herfst is het ideale moment voor een grondige check-up van je verwarmingsketel.
Remeha Het begin van de herfst is het ideale moment voor een grondige check-up van je verwarmingsketel.
Het begin van de herfst is het ideale moment voor een grondige check-up van je verwarmingsketel. Met dit stappenplan van Remeha ben je zeker dat het een gezellig warme winter wordt.

Stap 1: Groot onderhoud

Verwarmingsketels op gas moeten om de twee jaar (om de drie jaar in Wallonië en Brussel) een professioneel onderhoud krijgen. Voor stookolieketels is dat zelfs jaarlijks. Dit is meteen de allerbelangrijkste stap om het najaar zonder zorgen in te gaan. Ben je niet zo’n held in het opvolgen van de administratie, dan is een onderhoudscontract met de fabrikant of een installateur een handige hulp; zij contacteren jou, wanneer het tijd is voor een onderhoud.

Stap 2: Stel slimme vragen

  De onderhoudsbeurt van je verwarmingsketel is het perfecte moment om enkele belangrijke vragen te overlopen met de installateur. Wordt je sanitair warm water nog warm genoeg? Krijg je de woning nog op de juiste temperatuur in de winter? En staan de instellingen zoals het hoort? Zo kan je installateur meteen alles tot in de puntjes bijregelen. Is je verwarmingsinstallatie 15 à 20 jaar oud? Ga dan met je expert na of de ketel nog voldoende rendement haalt. Zo niet, is het aangewezen om een nieuwe verwarmingsketel te kopen. Deze investering loont meteen: nieuwe technologie betekent een hoger rendement. Goed dus voor je portemonnee én het milieu. 

Stap 3: Optimaal afgesteld

 In principe wordt het systeem juist afgesteld op het moment van de installatie. Vaak is echter de temperatuur van het sanitair warm water fout ingesteld. Kijk dit dus nog eens extra na. Een temperatuur van 45 °C is ruim voldoende, zeker als je werkt met een doorstromer. Een te hoge temperatuur van bijvoorbeeld 65 °C is niet goed voor de prestaties van je verwarmingsketel.

 Stap 4: Kijk naar kalkaanslag

Vooral bij doorstroomtoestellen kan kalkaanslag voor problemen zorgen. Als de kalk zich vastzet op warme plaatsen, bijvoorbeeld rond de warmtewisselaar, kan je problemen krijgen met het warm water. Een waterverzachter kan hiervoor een oplossing bieden. Dan zullen ook je kranen minder last hebben van kalkafzetting.

 Stap 5: Maak de filter schoon 

De filter in de verwarmingsketel houdt kleine deeltjes vuil tegen, zodat ze het systeem niet kunnen ontregelen. De meeste filters moeten regelmatig gereinigd worden. Normaal gezien wordt dit gecontroleerd tijdens het onderhoud. Mocht je de filter zelf nog eens extra willen schoonmaken, check dan de handleiding van je verwarmingsketel.

Stap 6: Circulatiepomp oké?

De circulatiepomp stuwt het verwarmingswater door de leidingen. Bij oudere systemen wordt die in de zomer niet gebruikt, waardoor in het najaar problemen kunnen ontstaan. Nieuwe toestellen activeren de pomp automatisch een keer per dag.

Stap 7: Hou het in de gaten 

Tijdens de winter kan je zelf ook een oogje in het zeil houden. De belangrijkste indicatie van problemen zijn drukschommelingen. Hou het nanometertje naast je ketel extra in de gaten. De normale druk bedraagt 1,5 à 1,6 bar. Bij grote schommelingen contacteer je best een technicus.

Plannen om te (ver)bouwen? Bestel hier gratis de brochures

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • nanc olbrechts

    zeer slechte service , na 1 jaar hebben we nog steeds geen perfect werkende verwarming

  • Gerd Van nieuwenhove

    Waarom in Vlaanderen alle twee jaat en in Wallonie alle 3 jaar ? Daar zakt mijn broek vanaf ....’ Zijn de walen dan zo proper ? Als je de politiekers hoort niet .... Maar ja met zes regeringen ???