Immosector verwacht stormloop op kleine woningen

BELGA
Nu de Vlaamse regering de wetgeving rond de registratierechten wijzigt, verwacht de immosector dat meer mensen een woning zullen kopen, en vooral veel meer woningen van minder dan 200.000 euro. Tot dat bedrag krijg je in de nieuwe regeling namelijk een flinke korting.

Wie vandaag een huis of appartement koopt, moet naast de aankoopsom ook verkooprechten of registratiebelasting betalen. In Vlaanderen is dat standaard 10 procent op de aankoopsom - het zogenaamde groot beschrijf. Voor de aankoop van een ‘bescheiden woning’ (tot 200.000 euro) geldt een verminderd tarief van 5 procent of klein beschrijf.

Bescheiden woningen

In de nieuwe regeling moet iedereen 7 procent betalen, maar voor huizen die minder dan 200.000 euro kosten, geldt een vrijstelling voor de eerste schijf van 80.000 euro. Dat komt neer op een korting van 5.600 euro, waardoor huizen tot 200.000 goedkoper worden dan vandaag. In de huidige regeling betaal je met een klein beschrijf namelijk 5 procent registratierechten voor bescheiden woningen, terwijl dat voor een huis van 200.000 euro binnenkort 8.400 euro of 4,2 procent wordt. "Dat zal er zeker voor zorgen dat meer jongeren, alleenstaanden en kleinere gezinnen toegang zullen vinden tot die woningen", zegt John Romain van Immotheker in Het Nieuwsblad.

BELGA

Voor woningen en appartementen in de kernsteden of de Vlaamse rand rond Brussel, geldt de korting trouwens tot een aankoopprijs van 220.000 euro. Voor de 7 procent moet het gaan om de enige woning en moet de koper binnen de twee jaar intrekken in de woonst. Wie binnen de vijf jaar na aankoop een ingrijpende energetische renovatie uitvoert, betaalt bovendien in plaats van 7 maar 6 procent registratierechten. Bij een bescheiden woning komt er een vrijstelling van 4.800 euro bij. Het gaat om een renovatie waarbij de verwarming, koeling, luchtcirculatie ... volledig vervangen wordt en minstens 75 procent van de buitenschil wordt (na)geïsoleerd.

Bart Van Opstal.
tim dirven Bart Van Opstal.

Gevolgen

Het nieuwe systeem zou nog voor de zomer van kracht worden, en het is de datum van het compromis die telt en die zal bepalen of de woning onder het oude dan wel het nieuwe systeem valt. Vermoedelijk stellen veel mensen de aankoop van een kleine woning dan wel uit tot na de zomer, stelt notaris Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat in Het Nieuwsblad. Hij verwacht wel dat daarna meer mensen een woning zullen kopen, ook mensen die dat in de huidige regeling nooit hadden gedaan.

Volgens zowel Van Opstal als Romain is het nog te vroeg om te voorspellen welke invloed de nieuwe regeling zal hebben op de woningprijzen. Romain stelt dat huizen misschien wel van 170.000 euro naar 180.000 euro gaan, maar ook dat verkopers schroom zullen hebben om huizen van rond de 200.000 euro over die drempel te tillen.

111 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  kopen zonder immo ...die graaien dat het een lieve lust is ..

 • Guy Lavrijssen

  Ik heb 4maanden geleden een woning verkocht van onder de 200.000 zonder immo en via de notaris, zou het direct terug opnieuw doen ! Voor die 3,5. % immokosten (6000euro) zal ik zelf wel een paar keer rijden om het huis te gaan bezichtigen. Clienteel genoeg in deze prijsklasse,terwijl de brievenbus uitpuilde met brieven van immokantoren heb ik toch de prijs kunnen drukken voor de koper wat meestal jonge mensen zijn die in deze prijsklasse kopen en die het geld kunnen gebruiken voor renovatie!

 • Jo Peeters

  Kopen en verkopen zonder IMMO is de oplossing voor alles. Immo’s zijn geen toegevoegde waarde. Een huis of pand wordt daar niets beter door. Laat wat door Immo’s aangeboden wordt gewoon links liggen!

 • Jeroen Van Dijck

  Allemaal onzin, de paar 1000€ verschil die er bij de notaris zal zijn, zal niets veranderen aan hoeveel een gezin kan lenen en dus ook helemaal niets aan de hoeveelheid huizen die verkocht gaan worden! Zeker bij de kleindere huizen zal er geen merkbaar verschil zijn omdat net daar de eindballans amper verschilt

 • Johnny chanet

  De laatste 15 jaar is er maar één winnaar : de vastgoedbezitter. En een paar procenten meer of minder wat maakt het uit. Toch is het aankopen met de bedoeling te verhuren zeer bedenkelijk. Het gros van huurders zijn mensen zonder plichtsbesef en laten hun huurpand verloederen of betalen hun huur niet.