Ikea bant plastic en lanceert nieuwe duurzame producten

Kussenhoezen en een tafelkleed van gerecycleerd plastic uit de Middellandse Zee.
Ikea Kussenhoezen en een tafelkleed van gerecycleerd plastic uit de Middellandse Zee.
Sinds 1 januari 2020 vind je geen plastic wegwerpproducten meer in het Ikea-assortiment. Die ban vormt een belangrijke stap naar de doelstelling om tegen 2030 enkel nog gerecycleerd of hernieuwbaar plastic te gebruiken. De bekers, het bestek en de borden in de restaurants worden al gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en ook in het winkelgamma zijn steeds meer duurzame producten te vinden.

Voorbeelden zijn de Tomat plantenspuit waarvoor gerecycleerde plastic verpakkingsfolie uit de afvalcontainers van de winkels en distributiecentra is gebruikt, de keukenonderdelen van hergebruikt hout uit de Kungsbacka-collectie en de Heroisk-borden en Talrika-bekers van bioplastic.

(lees verder onder de foto)

Tomat plantenspuit, 1 euro
Ikea Tomat plantenspuit, 1 euro

In april worden met Musselblomma kussenhoezen, tafelkleden en tassen gelanceerd die geproduceerd zijn uit gerecycleerd plastic uit de Middellandse Zee. “Ikea wil een positieve impact hebben op mensen en onze planeet.  Met onze omvang kunnen we duurzaamheid als een betaalbare en eenvoudige keuze aanbieden voor vele mensen. Wegwerpplastic bannen is één van de vele stappen die we nemen in de juiste richting”, klinkt het.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • flip van morgen

  Gerecycleerd plastiek is nog altijd plastiek dus er verandert niets bij IKEA.

 • dol de peeze

  @Ivo herstellen is vaak duurder dan het nieuw dat is het probleem dikwijls. Als je zelf kan kiezen tussen iets laten maken voor 50 euro of iets nieuw voor 55 euro dan ik is de keuze rap gemaakt hé? Net zoals een printer is het mooiste voorbeeld. Een laserprinter kost 150 euro geleverd met gevulde toners. Alles opnieuw vullen kost uw bijna 200 euro. Tja wat doe je dan? Ik heb mijn printer nu niet buiten gegooid maar ik weet mensen die dan toch gewoon een andere printer kopen.

 • Ronald Van Laer

  ook gerecycled plastic is geen oplossing...het blijft plastic dat slijt en microkorrels verliest in onze natuur...en dat zorgt voor plastieksoep...weg ermee voor 100%...en dat al zeker voor alle kleine dagelijkse gebruiksartikelen om te beginnen...

 • Ivo Janssens

  Maak meubels van bamboe, groeit snel, is sterk en CO2 neutraal. Kweek opnieuw vakmensen, hier dus meubelmakers en herstel zaken ipv te leven in een wegwerp maatschappij. Productie = werkgelegenheid + CO2. Herstellen = werkgelegenheid en minder CO2 wegens minder productie/transport.

 • Emi De graeve

  Hor kan iets duurzaam zijn als ze steeds andere en nieuwe trends aanpraten. Ikea is gewoon kassa kassa. enig doel : winstmaken.