Huis verkopen? Zo trek je potentiële kopers over de streep

Zorg dat je huis opgeruimd is tijdens een bezichtiging. Een bloemetje op tafel zorgt voor een aangename sfeer.
Sibomat Zorg dat je huis opgeruimd is tijdens een bezichtiging. Een bloemetje op tafel zorgt voor een aangename sfeer.
Alles staat of valt met een goede eerste indruk. Een waarheid die zeker ook geldt bij de verkoop van een woning. Wil je je woning zo aantrekkelijk mogelijk maken, zonder dat je daarvoor grote kosten moet maken? Dat kan met deze tips van bouwsite Livios.

1. Eerste indruk

Het eerste wat potentiële kopers zien, is de voorzijde van je huis. Zorg dus voor een verzorgde en mooie voortuin door het gras te maaien en de planten water te geven. Was je ramen langs binnen en buiten en zorg dat de bel werkt. Onderschat ook de impact niet van een verzorgde oprit. Misschien is het geen slecht idee om de oprit te onderwerpen aan een grondige reinigingsbeurt of hiervoor een gespecialiseerde firma in te schakelen. Ook een opknapbeurt van je terras resulteert in een beter buikgevoel bij potentiële kopers. Lees hier hoe je het gazon het best onderhoudt

Lees ookMaak je je woning onweerstaanbaar voor kandidaat-kopers met homestaging

2. Netheid voorop

Een zuiver huis geeft een verzorgde en aangename indruk.  Stofzuig overal en stof alle lichtarmaturen en de elektrische installaties af.  Vooral de inkomhal, keuken, badkamer en het toilet zijn aantrekkelijker als ze ook fris ruiken. Reinig ook de wastafels, kastjes en planken en verwijder vlekken in het bad en de douche. Glaswerk, spiegels en metalen onderdelen kan je poetsen met een kalkwerend middel.

3. Zorg voor een ruime en open indruk

Een opgeruimd huis creëert een ruime en open indruk. Ruim alle kamers goed op. Alles wat je niet meer nodig hebt, zoals rondslingerende dozen of kledij, mag aan de kant. Ruim ook de speelkamers van de kinderen op en berg speelgoed op. Orden je boeken en cd-rekken en vergeet de werkplaats, garage, berging, kelder en zolder niet. Vermijd zeker chaos, zoals een tafel vol etensresten of een bureau vol papieren.

TipPak je grote kuis aan met de tips van organizing coach Joke Himpens

4. Voer kleine herstellingen uit

Het eerste wat opvalt als je een huis bezichtigt, zijn kleine foutjes en gebreken. Breng die dus eerst in orde vooraleer je kopers ontvangt:

• Repareer of vervang beschadigde vensterramen, luiken of omkadering. 
• Herschilder beschadigde sierlijsten rond deuren en vensters. 
• Herstel lekkende kraantjes en losse tegels.
• Vervang defecte lampen, gebroken of gebarsten stopcontacten en schakelaars.
• Vul eventuele scheuren in het plafond of de muren.
• Controleer alle elektrische toestellen en de centrale verwarming en herstel ze indien nodig.

Lees ook: Wat als er verborgen gebreken opduiken na de koop?

5. Creëer een aangename sfeer

Een huis dat fijn aanvoelt maakt een grotere kans op een bod. Een bloemetje op tafel, een aangename temperatuur, een zacht muziekje, … het zijn allemaal dingen die er toe kunnen bijdragen dat de potentiële koper sneller toehapt.

Lees ook

Zo bepaal je een realistische prijs voor je woning

Huis verkopen? Deze kosten zijn voor de verkoper

West-Vlaming verkoopt zelfbouwwoning met 130.000 euro winst

BronLivios
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Catherine MISTIAEN

  Niet teveel onnodig renoveren: vloeren en tegels worden sowieso door de koper 'gepersonaliseerd'. Uitgebroken, dus. Volgens mij dromen de meeste kopers van een sloophamer om vloeren en tegels uit te breken. Niet te veel aan denken: het zou misschien ook uw hàrt breken ...

 • Markos Agios

  Inderdaad Bruno Beirnaert, ons huis is altijd proper en netjes, ik heb geen lekkende kranen of losse tegels, ... alles wordt onmiddellijk hersteld als het stuk is.

 • Louis Bouduin

  Minstens zo belangrijk: ga niet bij alles uitleg geven, maar gun de mensen rust om zich een idee te vormen en hun dromen gestalte te geven. Het is niet alleen hoe zij het vinden, minstens zo belangrijk is wat zij ervan kunnen maken. Zo draag je ook je eigen hoffelijkheid over op de hoffelijkheid van de woning.

 • Bruno Beirnaert

  Gewoon zoals ons huis er altijd bijligt dus...