Hou je ramen en deuren jarenlang in topvorm met deze tips
LiviosJe ramen en deuren hebben regelmatig een onderhoud nodig om zowel hun isolatieprestatie als uitstraling te behouden. Dat geldt zowel voor raam- en deurprofielen van hout, pvc als aluminium. Maar wat is de juiste aanpak voor elk materiaal? En hoeveel tijd kruipt erin? Bouwsite Livios zocht het voor je uit.
Delen per e-mail
Pvc
Behalve de uitstekende isolatiewaarde, is een van de grootste voordelen van buitenschrijnwerk uit pvc dat het vuil- en stofwerend is. Daardoor vereisen je deuren en raamprofielen weinig tot geen onderhoud: er een (paar) keer per jaar met lauw water en een zachte doek of spons overheen gaan, is in principe al genoeg. Je ramen afvegen met een droge doek is dan weer geen goed idee, want zo kan je krassen veroorzaken. Mijd zeker ook krachtige poetsproducten. Verder dan een milde allesreiniger mag je zeker niet gaan. Check tijdens het jaarlijks onderhoud ook of het raambeslag een smeerbeurt kan gebruiken. Maar laat de verfborstel zeker in de kast liggen. Verf kan ramen en deuren van pvc onherstelbaar beschadigen.
Tip: Heb je ook schuiframen en -deuren bij je thuis? Verwijder dan regelmatig het stof en vuil uit de schuifrails. Anders kan het je weleens problemen opleveren, zeker als het nat is.
Aluminium
Heb je aluminium ramen en deuren? Ook dan hoef je weinig aandacht te besteden aan het onderhoud ervan. Door de band genomen is het genoeg om je buitenschrijnwerk om de zes maanden schoon te maken met lauw water en een mild poetsproduct. Verder gebruik je het best een zachte doek of spons, zodat je zeker geen krassen maakt. Met krachtige of zure schoonmaakmiddelen, zoals azijn, soda of ammoniak, doe je meer kwaad dan goed. Is het buiten erg warm of schijnt de zomerzon recht op het schrijnwerk? Stel je poetsbeurt dan nog even uit tot de temperatuur weer zakt. Woon je in een stad, aan zee of in de buurt van een spoorweg? Door het extra vuil hebben je profielen baat bij één onderhoudsbeurt per seizoen. Profielen die veel regen vangen, hoef je dan weer minder vaak te behandelen.
Tip: Om verkleuring door zonnestralen te vermijden, kan je je ramen en deuren jaarlijks nog een extra onderhoudsbeurt geven. Denk daarbij vooral aan de ramen die op het zuiden zijn georiënteerd. Zorg er ook voor dat je scharnieren en eventuele schuifrails af en toe oliet.
Hout
Met hout haal je een natuurlijk materiaal met dito uitstraling in huis. Daar betaal je wel een prijs voor, want er komt heel wat meer onderhoud bij kijken dan bij raam- en deurprofielen van pvc of aluminium. De voornaamste reden? Door de constante blootstelling aan neerslag, wind en zon kunnen er verkleuringen en houtrot ontstaan. Om je houten raamprofielen en deuren daartegen te beschermen, heb je drie opties: je kan ze lakken, beitsen of oliën. Vernissen doe je dan weer beter niet, want zo belet je dat het hout kan ademen en geef je schimmels vrij spel. Hoe vaak je je hout moet onderhouden, hangt onder meer af van de houtsoort, de behandeling van de fabrikant en de mate waarin het is blootgesteld aan de weersomstandigheden. Meestal vergen duurdere houtsoorten wat minder onderhoud.
Omdat hout bij warmte uitzet en bij koude krimpt, kan er ook vuil terechtkomen tussen de spleten. Maak daarom ook houten ramen en deuren een paar keer per jaar schoon met lauw water, een zachte doek of spons en een mild poetsproduct dat niet bijt of schuurt. Controleer ook regelmatig of het kitwerk aan vervanging toe is.
Tip: Door ze regelmatig te lakken, beitsen of oliën bescherm je je houten ramen en deuren jarenlang. Maar om de paar jaar voorzie je ze het best ook van een nieuwe lik verf.
Lees ook op Livios.be:
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Livios
Maak je terras helemaal klaar voor de lente met deze tips
De zachte temperaturen van de laatste dagen doen ons al dromen van de lente. Maar is je terras daar ook al klaar voor? Vaak kan dit na de winter een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven. Met deze tips van bouwsite Livios geniet je in geen tijd van de eerste lentezon! -
PREMIUM
Nieuwe gunstige fiscale regels voor wie huis wil kopen: “Tot 13.000 euro registratierechten die je kan aftrekken van je nieuwe woonst”
-
-
Hulp nodig bij je plannen om te bouwen of renoveren? Welke lening kan je afsluiten voor je project? Woon-, tuin- en geldexperts geven hun adviezen
De baksteen in de maag van de Belg kriebelt in deze periode van het jaar. Batibouw op de Heizel mag dan wel vervangen zijn door een virtueel salon, onze redactie wil iedereen die denkt aan een nieuwbouw, een nieuwe keuken of een mooie tuin toch op weg helpen. En dat zijn er heel wat, zo bleek uit de resultaten van onze woonenquête. -
Woon.11
“Huis slopen en heropbouwen kan makkelijk 20.000 euro besparing opleveren”
Door de tijdelijke verlaging van de btw van 21 naar 6 procent komt het huizenjagers vaak voordeliger uit om een bestaande woning af te breken en nieuw te bouwen dan eerst een bouwgrond te kopen en daar nadien een huis op te zetten. “Je kan makkelijk 20.000 euro en meer besparen”, klinkt het bij Heylen Vastgoed. -
Livios
Je tuinhuis zelf plaatsen? Met dit stappenplan lukt het
Niks handiger dan voldoende bergruimte in je tuin voor al je gereedschap en materiaal. Je kan perfect zelf een tuinhuis plaatsen, maar enkel als je een goede fundering voorziet. Hoe je daar aan begint? Met deze tips van bouwsite Livios kan het niet mis gaan. -
Energie
Zonnepanelen versus terugdraaiende teller: Test Aankoop vindt dat Wallonië het veel beter aanpakt
Het arrest van het Grondwettelijk Hof rond de afschaffing van de terugdraaiende teller zorgt nog altijd voor beroering bij de eigenaars van zonnepanelen. Test Aankoop omschreef het Waalse model onlangs als een te volgen voorbeeld voor Vlaanderen. Mijnenergie.be legt uit wat de verschillen zijn met de Vlaamse regeling.