Hou inbrekers buiten tijdens de feestdagen met deze tips

Inbrekers gaan vaak op zoek naar een huis dat een verlaten indruk geeft. Zorg ervoor dat het lijkt alsof er iemand aanwezig is.
Getty Images Inbrekers gaan vaak op zoek naar een huis dat een verlaten indruk geeft. Zorg ervoor dat het lijkt alsof er iemand aanwezig is.
Elke dag registreert de politie zo’n 141 woninginbraken in België. En vooral de feestdagen zijn een geliefde periode voor inbrekers. Vertrek jij op vakantie? Of breng je de feestdagen elders door? Met deze tips van bouwsite Livios laat je je woning veilig achter.

1. Sluit je woning af

Je achterdeur en ramen op de benedenverdieping zijn populair bij inbrekers. Staat er nog een raam op kiep? Zijn al je deuren gesloten? Controleer alles nog eens voor je vertrekt. Er bestaan ook verschillende oplossingen om je ramen extra te beveiligen. Deze ingrepen kan je zelf uitvoeren.

2. Laat geen sleutels rondslingeren

Ligt er bij jou altijd een reservesleutel onder de mat of bloempot aan je achterdeur? Dit is de plaats bij uitstek waar inbrekers eerst zullen kijken. Vergeet dus niet om deze sleutel op te bergen voordat je vertrekt. Laat ook geen sleutel op je deur zitten die inbrekers via het raam kunnen zien. Het raampje naast je deur inslaan en zo binnen geraken, is snel gebeurd. 

TipZo maak je het inbrekers moeilijk: enkele tips

3. Ruim je woning en tuin op

Sluit je tuinhuis af. Je wil toch niet dat inbrekers er zomaar binnenwandelen en met je eigen gereedschap je achterdeur forceren? Laat ook geen ladder onbeschermd rondslingeren. Ruim je tuin op voordat je vertrekt, zodat inbrekers niets vinden dat hen nog van pas kan komen. Ook in je woning leg je best geen kostbare spullen in het zicht. Berg je laptop of iPad netjes op.

4. Zorg voor een levendige indruk

Inbrekers gaan vaak op zoek naar een huis dat een verlaten indruk geeft. Zorg ervoor dat het lijkt alsof er iemand aanwezig is. Een levendige indruk schrikt inbrekers af. Tuinverlichting die automatisch aanspringt wanneer iemand nadert, kan helpen. Of wat dacht je van slimme verlichting? Zo doe je zelf via je smartphone op regelmatige tijdstippen een lamp in je woning aan en uit. 

5. Licht je buren in

Een andere maatregel die je kan treffen: sociale controle. Vraag aan je buren of familie om een oogje in het zeil te houden. Laat ze de post uithalen, je gordijnen open doen of je rolluiken neerlaten. Misschien kan je buurman zelfs zijn auto af en toe op je oprit parkeren? Wist je dat je ook de politie kan inlichten dat je op vakantie bent? Je kan gratis toezicht vragen tijdens je verlof. Wil je nog meer beveiliging? Installeer dan een goed alarmsysteem. Daarmee schrik je inbrekers zeker af. 

Lees ook op Livios.be:

Alarm installeren? Dit zijn de prijzen 

Hoe bescherm je je garage tegen inbrekers?

Installeer zelf een draadloos alarmsysteem met dit stappenplan

BronLivios

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lydia Appelmans

  Edmond het gaat hier over inbraken tijdens de vakantie dus ik hoop dat de hond dan niet alleen thuis is...

 • Edmond Dillien

  Het enige dat hen afschrikt is pijn en/of vroegtijdige ontdekking, dus een waakhond is 1 van de eerstelijnsverdedigingen die zeer effectief zijn, en het hoeft geen Ovcharka te zijn zelfs een keffer slaat alarm als er iets abnormaals gebeurt. Een aanhouding stoort hen daarentegen niet, ik denk dat het algemeen geweten is bij die bendes dat Geens geen plaats meer heeft in de 5 ster accommodaties v/d staat en dat ze na het verhoor terug buiten mogen om de volgend kraak voor te bereiden.

 • Karel Tichmann

  Een bordje op de deur: "vanwege de prijs van munitie, wordt er geen waarschuwingsschot gegeven," Dit help ook goed, nog nooit geen last gehad van inbrekers..

 • magda de munck

  Praat voor de vaak, als ze binnen willen, zullen ze binnenkomen, wat je ook doet.

 • Jean Van den Bosch

  Meeste dieven komen op voorhand al eens polshoogte nemen. Waarbij ze controleren voor buitenvideo-camera's, automatische buitenverlichting. Plaats overal bedrade, en geen draadloze systemen die zijn heel gemakkelijk te hacken. Voor alarm installaties niemand let nog op als een alarmsirene over gaat...Plaats ook bijkomende schuif- grendels aan de binnenzijde van deuren.