Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
LiviosDe energiecrisis brengt hoge energiefacturen met zich mee. Je kan de rekeningen drukken door je energieverbruik drastisch te verminderen, maar ook door te investeren in de energiezuinigheid van je woning. Het dak of de gevel isoleren is altijd een goed idee, maar ook hoogrendementsglas bespaart flink wat energie. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen met hoogrendementsglas en of het de investering waard is.
Wat maakt hoogrendementsglas zo bijzonder?
Hoogrendementsbeglazing heeft een betere isolatiewaarde dan de klassieke dubbele beglazing. In vergelijking met enkel glas is het verschil nóg een stuk groter. Bij hoogrendementsglas zit er een dun, isolerend, kleurloos metaallaagje aan de binnenzijde van één van de glasplaten. Verder is de ruimte tussen de twee glasplaten gevuld met een edelgas in plaats van gewone lucht. Het plaatsen van hoogrendementsglas zorgt niet alleen voor meer comfort in je woning, ook op je energiefactuur bespaar je heel wat.
Hoogrendementsglas isoleert namelijk vijf keer beter dan enkel glas en twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Bij een renovatie is het vervangen van je ramen daarom een absolute aanrader, zeker als je weet dat slecht isolerende ramen tot 40% warmteverlies creëren in je woning.
Slecht geïsoleerde woningen zwaar getroffen door hoge energieprijzen: met deze isolatieklussen kan je flink besparen.
Voor wie is hoogrendementsglas interessant?
Het meeste rendement haal je als je enkele beglazing vervangt. Maar eigenlijk is hoogrendementsbeglazing in elke situatie het overwegen waard, zelfs als je woning al uitgerust is met dubbele beglazing. Vooral in ruimtes waar je vaak vertoeft en die je verwarmt, is hoogrendementsglas een aanrader. Denk dan aan de woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer. Hoe groter het raam, hoe hoger de besparing.
Gemiddeld moet je voor hoogrendementsglas rekenen op een prijs rond de 80 euro/m². Daarbovenop komen nog de plaatsingskosten. In totaal kom je zo al snel uit op een prijs van om en bij de 130 euro per m². Belangrijk om te weten is dat je mogelijk de profielen moet vervangen als die niet aangepast zijn aan de nieuwe beglazing. Ramen van enkel glas vervangen door hoogrendementsglas is daarom bijna dubbel zo duur als het vervangen van dubbel glas. Oude profielen isoleren meestal ook minder goed, waardoor het toch interessanter kan zijn om het volledige raam (inclusief de oude profielen) te vervangen.
Aangezien veel factoren de prijs van hoogrendementsglas bepalen, is het aangewezen om een offerte op maat aan te vragen.
Driedubbele beglazing: wat zijn de voor- en nadelen?
Naast hoogrendementsglas kan je ook kiezen voor driedubbele beglazing. Dat type glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas en 6 keer beter dan dubbel glas. Driedubbele beglazing bestaat uit drie glasplaten met daartussen twee lagen argongas of kryptongas.
Wie geïnteresseerd is in driedubbele beglazing moet wel enkele praktische overwegingen maken. Driedubbel glas is namelijk iets duurder in aankoop dan hoogrendementsglas en er komen vooral hoge plaatsingskosten bij kijken. Driedubbel glas is bovendien zo’n 10 kilogram/m² zwaarder dan dubbel glas. Daardoor zijn er zwaardere profielen nodig en is het ook minder evident om pakweg een schuifraam te openen. Bij de plaatsing is zelfs vaak een kraan nodig. Driedubbele beglazing is bij renovatie eigenlijk bijna nooit een goed idee omdat je ramen in de meeste gevallen beter zullen isoleren dan de muren. Daardoor kan je condens krijgen op de muren. Driedubbele beglazing vind je daarom vooral in energieneutrale huizen of passiefhuizen.
Wist je dat er ook akoestisch en zonwerend glas bestaat? Lees er hier meer over.
Hoeveel kan je besparen met hoogrendementsbeglazing?
Enkele voorbeelden tonen hoe je met goed geïsoleerd glas wel degelijk fiks kan besparen.
Voorbeeld 1: Je woning heeft nu enkele beglazing met een profiel in pvc. De ramen werden na het jaar 2000 geplaatst. In deze situatie gaan we ervan uit dat de woning wordt verwarmd op gas.
Als je kiest voor hoogrendementsbeglazing met een totale oppervlakte van 24m² - de gemiddelde glasoppervlakte in een halfopen bebouwing - bespaar je jaarlijks 416 m³ gas, goed voor 437 euro op je energiefactuur.
Overschakelen van ‘gewoon’ dubbel glas naar hoogrendementsbeglazing zorgt voor een besparing van 35 euro. Bij driedubbel glas is dat 71 euro.
Voorbeeld 2: We nemen dezelfde parameters, alleen verwarmen we nu met elektriciteit. Daar zie je meteen dat je eveneens flink bespaart. Jaarlijks verbruik je dan 3.856 kWh minder. Concreet betekent dat 1.581 euro op je energiefactuur.
Bij de overschakeling van dubbel glas is de besparing 128 euro. Kies je voor driedubbel glas, dan bespaar je 257 euro.
Let wel: Dit zijn richtprijzen gebaseerd op de huidige gas- en elektriciteitsprijzen. Die kunnen snel veranderen.
Welke premie kan je aanvragen voor hoogrendementsglas?
Als je in een bestaande woning of appartement hoogrendementsbeglazing plaatst, kan je daarvoor een premie aanvragen. De belangrijkste premie is de Mijn VerbouwPremie, een nieuwe premie die verschillende oude renovatiepremies bundelt. Elke woningeigenaar kan die Mijn VerbouwPremie aanvragen voor het plaatsen van hoogrendementsglas. Voor eigenaar-bewoners uit de middelste en laagste inkomensgroepen zijn ook de afbraak- en plaatsingskosten van hoogrendementsbeglazing gedekt door de Mijn VerbouwPremie. De woning moet wel minstens 15 jaar oud zijn en in het Vlaamse Gewest liggen.
Hoeveel de Mijn VerbouwPremie precies bedraagt, hangt af van de aard van het gebouw (woning of niet-woning) en je inkomen. Je vraagt de Mijn VerbouwPremie aan via een online loket.
Daarnaast kan je nog bij Fluvius aankloppen voor de EPC-labelpremie. Die premie, van maximaal 5.000 euro, krijg je wanneer je het EPC-label van je woning gevoelig verbetert in het kader van renovatiewerken. Voor huurders en verhuurders is er ook nog de huur- en isolatiepremie van Fluvius.
Sommige gemeentes en provincies geven eigen premies voor de plaatsing van hoogrendementsglas. Controleer op de Premielinker of jouw gemeente een subsidie voorziet.
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be.
Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM8
Tot wel 30 kandidaten voor één appartement: zo heftig gaat het eraan toe op verhitte huurmarkt. Experts geven tips hoe je verhuurders toch kan overtuigen
-
Livios
Condens op op je raam: reden tot paniek?
Condensatie op de binnenkant van je ramen is vaak het gevolg van een vochtprobleem. Maar wat als de condens niet binnen, maar aan de buitenkant van je raam zit? Is er reden tot ongerustheid? Bouwsite Livios zocht het voor je uit. -
PREMIUM
Makelaar kleeft 550.000 euro op het huis van Erika en Bart: “Stijl van jaren 70 met gemetselde muren en oranje vloeren valt opnieuw in de smaak”
Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert Björn Cocquyt neemt de proef op de som. Deze week bezoekt hij met Inge Van Noten van Vastgoedhuys een huis in Bevel dat al uit 1845 dateert en een interieur heeft met een seventieslook. “Die stijl is weer aan het opkomen, dus hier is zeker een publiek voor.” -
-
TV
“Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.” -
Livios
Elektrisch vuurtje of cv: hoe bespaar je het meest? "Er bestaan tegenwoordig nog energie-efficiëntere alternatieven”
Het wordt straks kouder en de energieprijzen blijven pieken. Wie een centrale verwarming heeft, krabt zich in de haren. Is het een goed idee om in bepaalde ruimtes de verwarming lager of uit te zetten en waar nodig (bij) te verwarmen met een elektrisch toestel? Schroef je daarmee je energiekosten terug? Bouwsite Livios vraagt het na. -
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden. -
Livios
Laadpaal of gewoon stopcontact: wat is de voordeligste en veiligste keuze voor het laden van je auto?
Binnen afzienbare tijd rijden we allemaal elektrisch. Je (toekomstige) elektrische wagen moet uiteraard regelmatig opgeladen worden. Is de installatie van een laadpaal dan een vereiste? Wat komt daar allemaal bij kijken? En welk budget moet je daarvoor voorzien? Bouwsite Livios legde vijf vragen voor aan specialist Pluginvest.