Hoe vind je hét perfecte hoofdkussen voor jouw lichaam? En moet het per se duur zijn? Kinesist vertelt waarop je moet letten
HLN ShopMoe uit je bed gerold op deze 16e ‘World Sleep Day’? Nochtans is een goede nachtrust cruciaal voor je functioneren, zowel professioneel als privé. Het hoofdkussen speelt daarin een sleutelrol. Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, legt HLN Shop uit hoe je het beste hoofdkussen voor een zalige slaap kiest.
Laurens Habers: “Als kinesist behandel ik vaak mensen met rug-, nek- en hoofdpijnklachten. Een belangrijk onderdeel in die behandeling is het identificeren van alle mogelijke risicofactoren van hun klachten. De meest voorkomende zijn een verkeerde werkhouding, foutieve slaaphouding, stress en een doorgemaakt fysisch trauma, zoals bijvoorbeeld een whiplash.
Denk je pijnklachten te ondervinden door één of meerdere van bovenstaande risicofactoren? Contacteer dan in de eerste plaats een professional om je van je klachten af te helpen.”
Wat zijn de gevolgen van een verkeerde slaaphouding?
“Vaker wel dan niet, merken we dat een foutieve slaaphouding pijnklachten rond de wervelzuil veroorzaakt en in stand houdt. Voor een kinesist is het dus belangrijk om een correcte slaaphouding aan te leren aan de patiënt. Dé perfecte slaaphouding bestaat trouwens niet. Mensen verschillen anatomisch te veel om één houding voor te schrijven die voor iedereen werkt.”
“Het hoofdkussen heeft uiteraard een invloed op je slaaphouding, dus is het evenzeer van belang om na te gaan of je een correct kussen gebruikt. Ik vraag mijn patiënten dan meestal wanneer ze voor het laatst in een ander bed sliepen, bijvoorbeeld op reis of op bezoek bij vrienden. Hadden ze toen dezelfde pijnklachten bij het wakker worden? Als blijkt dat je minder of geen last meer had, dan bestaat de kans dat je thuis een foutief hoofdkussen gebruikt.”
Op zoek naar een hoofdkussen dat zich aanpast aan élke slaaphouding? Dit bamboe exemplaar uit de HLN Shop kan je tijdelijk kopen aan een korting tot 60 procent.
Hoe herken je dan een correct hoofdkussen?
“Laten we ervan uitgaan dat je een juiste slaaphouding hebt. Een goed hoofdkussen is voor mij als kinesist dan een kussen dat bij jou geen klachten uitlokt of die klachten niet erger maakt: je staat ‘s ochtends niet op met meer pijn dan de dag ervoor. Volgens de wetenschappelijke literatuur hoort een kussen de natuurlijke kromming van je wervelkolom te ondersteunen.
Zijslapers met brede schouders hebben meestal een dikker hoofdkussen nodig dan iemand met smalle schouders. Bij rugslapers kijken we of de nek meer of minder lordose (de natuurlijke kromming die in je nek en onderrug voorkomt, red.) vertoont. Je kussen moet deze uitgesproken lordose opvangen.”
Stevig en therapeutisch: hier vind je een hoofdkussen specifiek op maat van rug- en zijslapers.
Is een goed hoofdkussen ook altijd duur?
“Neen, ik heb patiënten die het best geholpen waren met de goedkoopste kussens die er te vinden waren. Daarnaast zag ik mensen die enkel baat hadden bij de duurdere en gespecialiseerde kussens. Iedere klacht en iedere patiënt is uniek, de oplossing is dat dan meestal ook. En soms kun je pas tot een oplossing komen via een trial-and-erroraanpak.
Maar laat dit je niet afschrikken. We slapen in ons leven erg veel, dus blijf naar die oplossing zoeken indien je klachten ervaart. Als je er zelf niet meteen uitkomt, laat je dan vooral begeleiden door je huisarts, kinesist of slaapspecialist …”
Geen groot budget te spenderen? Voor dit hoofdkussen hoef je geen boterham minder te eten.
Kan een waterkussen een oplossing bieden?
“Dat kan, maar hier zijn opnieuw geen garanties. Een waterkussen beschikt wel over verschillende kwaliteiten die jou mogelijk kunnen helpen. Waterkussens zijn hoofdkussens die voor een gedeelte bestaan uit een container gevuld met water. Het andere gedeelte van het kussen kan uit verschillende materialen gemaakt zijn. Een waterkussen weegt meestal ook vrij zwaar, waardoor het minder beweegt in bed.”
Wat zijn de voordelen van een waterkussen?
“Het belangrijkste voordeel is dat het de druk beter zou verdelen. Doordat water vloeibaar is, kan het zich beter vormen rondom je hoofd en nek. Ze worden daarom soms ook gebruikt om het afvlakken van de hoofden bij baby’s te voorkomen of te genezen.
Bij sommige waterkussens kies je zelf hoeveel water je erin doet. Zo creëer je als het ware een kussen dat verschillende diktes kan hebben, doordat je het met meer of minder water vult. Zo kunnen buikslapers - hoewel we die slaaphouding over het algemeen afraden - minder water toevoegen dan zij- en rugslapers.
Zoals met ieder geschikt hoofdkussen zal een geschikt waterkussen je een betere slaapkwaliteit bezorgen. Je wordt minder vaak wakker, je slaapt dieper, enzovoort. Een betere slaapkwaliteit brengt verschillende voordelen met zich mee. Denk aan een verlaagd stressniveau, minder pijnklachten, een meer uitgerust gevoel… De lijst van positieve effecten van een kwalitatieve slaap is nagenoeg eindeloos. Zoek dan ook zo snel mogelijk hulp als je op dit vlak problemen ondervindt.”
Mag het wat meer zijn? Dit aanpasbare waterkussen in de HLN Shop combineert een optimale ondersteuning met geurbeleving via aromatherapie.
Waar moet je op letten als je een waterkussen koopt?
“Indien je reeds een voorkeur hebt voor een bepaald materiaal voor je kussen, ga dan op zoek naar een waterkussen dat diezelfde kwaliteiten bezit en dat ook de kwaliteiten van het water ondersteunt. Het materiaal moet een isolerend effect bezitten, zodat je geen last ondervindt van de koude watertemperatuur.”
“Zoals bij alle artikelen die beweren medische voordelen te bieden, is het belangrijk om je te laten informeren door een specialist. Twijfel dus niet om je huisarts of kinesist te contacteren voor meer informatie omtrent jouw specifieke situatie.”
Meteen ook gaan voor een dekbed of een ‘wake-up light’?: Bekijk via deze link alle slaapartikelen in de HLN Shop, nu tijdelijk met stevige kortingen.
Lees ook:
Het bovenstaande artikel is geschreven in opdracht van de commerciële afdeling van DPG Media en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Verplicht renoveren naar EPC-label D, C of B: met deze duurzame ingrepen is jouw woning in regel én bespaar je hopen energie
Tegen 2050 moeten alle Vlaamse woningen energieneutraal zijn. Althans, dat is de ambitie van de overheid. Uiteraard lukt dat niet van vandaag op morgen. 2023 vormt een eerste belangrijke tussenstap. Wie een nieuwe woning koopt, moet vanaf dat jaar eerst een energieprestatiecertificaat (EPC) met label D of hoger kunnen voorleggen. Bouwsite Livios overloopt welke concrete en haalbare ingrepen je al een heel eind op weg zetten. -
Spaargids.be
Klant bij AXA Bank of Crelan? Dit verandert er voor jou als gevolg van de fusie
Eind 2021 was er groot nieuws in de bankensector: Crelan nam AXA Bank Belgium over. De Groep Crelan verdubbelde zo in omvang. Tot nu toe bleven beide merken naast elkaar bestaan. Alleen: hoelang blijft alles nog bij het oude voor jou als klant? Zijn er nu al veranderingen? En welke staan er op til? Spaargids.be geeft een stand van zaken én blikt vooruit. -
Livios
“Dit is een maand, waarin de meeste snoeiwerken uitgevoerd mogen worden”: alle tuinklussen in maart op een rijtje gezet
In maart breekt de lente aan. Het is het startsein voor menig hobbytuinier, maar vorstperiodes kunnen flink wat schade aanrichten. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst wat je in maart beter wel en niet doet in je tuin. -
-
PREMIUM
Een instapklaar huis met energielabel B voor 239.000 euro? Onze woonexpert toont vijf buitenkansjes op de vastgoedmarkt
De gemiddelde woningprijs in Vlaanderen steeg eind vorig jaar naar iets meer dan 348.000 euro. Voor veel mensen is dat te duur. Zij staken daarom hun huizenzoektocht en anderen beginnen er zelfs niet meer aan. Nochtans zijn er woningen te vinden die fors goedkoper én zelfs instapklaar zijn. Onze woonexpert Björn Cocquyt toont in elke Vlaamse provincie een buitenkansje. -
vtwonen
Ben je een ‘cat lover’? Dit zijn vijf toptips om je woning helemaal katvriendelijk te maken
Heb of wil je een kat? Er zijn een aantal tips waarmee je je woning katvriendelijk kunt maken, weet vtwonen.be. Dat is niet alleen fijn voor je kat, maar ook voor jezelf. Zo gaan je meubels minder snel kapot en kan je kat alsnog zijn (of haar) gang gaan. Én, minstens even belangrijk: op die manier verzeker je het geluk van je favoriete viervoeter. -
Deze recyclerende douche verbruikt 75% minder water én 66% minder energie
Water is een kostbaar goed en het besef groeit dat we er spaarzaam mee moeten omspringen. Waterbesparende kranen in de badkamer geraken dan ook stilaan ingeburgerd en het is slechts een kwestie van tijd voor ook de echt duurzame douche zijn intrede doet. Fabrikant Grohe ontwikkelde met de Everstream immers een model dat 75% minder water en 66% minder energie verbruikt. De douche komt volgend voorjaar op de markt. -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback.