Hoe rookmelders levens redden:
“Je ruikt niets in je slaap”
De living van het pand in Antwerpen waar Toon en zijn huisgenoot onlangs aan een huisbrand ontsnapten, is zwartgeblakerd. De ramen zijn gebarsten, de mooie parketvloer deels vernield. Maar het had veel erger kunnen zijn, blikt Toon terug.
“Ik was die avond gaan slapen tegen een uur of elf. Rond 3u30 ’s ochtends werd ik bruusk gewekt door een hels piepend geluid. De eerste seconden weet je niet wat er aan de hand is, dan besef je: dat is het alarm van de rookmelder. Ik dacht eerst nog dat het bij de buren was, maar toen merkte ik de rook op die in mijn kamer hing. Ze zeggen dat je in je slaap niets ruikt en ik had inderdaad niets van de rook gemerkt. Ik heb vlug een broek aangetrokken, heb mijn gsm gepakt en ben op de deur van mijn huisgenoot Mark beginnen bonken die altijd door alles heen slaapt. Hij was verward en in paniek, ik was gelukkig meteen heel helder. Ik heb meteen de brandweer gebeld en we zijn naar beneden gelopen – wij slapen allebei op de derde verdieping en de brand was ontstaan op de eerste verdieping, in de living.”
“In de trappenhal hing al een dik pak rook. We zijn op de tast naar beneden geraakt, met één hand voor onze mond en de andere op de trapleuning. Voor we buitenkwamen, ben ik nog teruggelopen, heb een brandblusser gepakt, voorzichtig de deur van de living opengedaan en de brandblusser op de vlammen leeggespoten. Daarna zijn we samen naar buiten gevlucht. Toen we op straat stonden, laaiden de vlammen al weer op. Gelukkig kwam de brandweer binnen de tien minuten na mijn oproep ter plaatse en hebben ze het vuur snel kunnen doven.”
Wat als?
Een paar weken na de brand is Toon er meer dan ooit van overtuigd dat de rookmelders die (zoals het hoort) op de verschillende verdiepingen van het huis hingen levens hebben gered. “Als er geen rookmelder was geweest, of als de batterij plat was, hadden we niets gemerkt en waren we gewoon gestikt in onze slaap. Dat besef is het zwaarst om dragen: we hadden dood kunnen zijn. De rookmelder heeft ons leven gered. Daarom is de brand nu ook iets waar ik veel over praat. Verschillende van mijn vrienden hebben me ondertussen gezegd dat ze nu toch ook rookmelders gaan aanschaffen – of vaker nog, dat ze de rookmelders die ze al een hele tijd in de kast hebben liggen nu toch eindelijk gaan ophangen.”
Ook de stoffelijke schade had veel aanzienlijker kunnen zijn als de bewoners niet waren gewekt in hun slaap. Toon: “Ik denk dat dan niet alleen onze living, maar het hele huis en mogelijk zelfs aangrenzende woningen in de vlammen waren opgegaan.”
Rookmelders redden levens. Lees er hier meer over.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
PREMIUM
BINNENKIJKER. Loftwoning met grondplan in de vorm van diamant: “Het huis is compacter, energie-efficiënt én biedt veel privacy”
-
PREMIUM
Tweede verblijf kopen in Portugal? Dit moet je weten: “Ga uit van 6 tot 10 procent kosten, afhankelijk van de prijs van de woning en het type huis”
Vlak voor de zomer hopen nog heel wat Belgen hun droom van een tweede verblijf in het zuiden waar te maken. Elk land heeft daarvoor eigen regels. Welke bijkomende kosten zijn er, wanneer krijg je de sleutels, welke belastingen moet je betalen, wat als je later wilt verkopen...? Onze woonexpert Björn Cocquyt pluist het uit in de populairste zuiderse vakantielanden. Vandaag gaat hij naar Portugal, waar je de sleutels al na dertig dagen krijgt -
-
Livios
Meer privacy én groen in je tuin? Deze natuurlijke afscheidingen plaats je in een wip
Droom je van een tuin die je een vakantiegevoel geeft? Dan is één van je vereisten waarschijnlijk ook dat je buren geen inkijk hebben. Bouwsite Livios lijst tien oplossingen op waarmee je in een handomdraai voor meer groen en privacy in je tuin zorgt. -
Flats op zeedijk fors populairder en dus ook duurder: bekijk hier waar je hoeveel betaalt
De zon schijnt volop aan zee en al zeker op het kustvastgoed. In 2021 werden er niet alleen flink meer appartementen verkocht, ook de gemiddelde prijs steeg tot 366.000 euro (+7,5%). Bij een flat op de dijk was de prijsstijging zelfs bijna dubbel zo groot (+13,6%): “Iedereen vroeg zich af wie al die appartementen zou kopen. Toen kwam de aankooptsunami eraan en nu rest enkel de vraag of ze tijdig gebouwd zullen raken.” Wij lijsten de gemiddelde prijs op voor elke kustgemeente. -
Tweakers
Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers? -
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer