Hoe herken je asbest in je woning? En hoe kan je het (laten) verwijderen?
LiviosSinds 23 november is het verplicht om een asbestattest te overhandigen bij de verkoop van woningen die gebouwd werden voor 2001. Die maatregel kadert in het plan van de Vlaamse overheid om een asbestveilige leefomgeving te creëren voor 2040. Asbest blijft echter vragen oproepen bij veel gezinnen. Daarom vroeg Bouwsite Livios aan Jan Verheyen van OVAM om het ABC van asbest.
Asbest is in heel wat bouwmaterialen aanwezig
Van de Tweede Wereldoorlog tot 2001 werd asbest in heel wat bouwmaterialen verwerkt. Asbest werd toen geprezen om zijn brandwerende eigenschappen. Wanneer de schadelijke eigenschappen van asbest aan het licht kwamen, was het kwaad al geschied.
“De teller voor asbesthoudende materialen en bouwtoepassingen staat ondertussen al op meer dan 3.500”, vertelt Verheyen. “Het gaat dan niet alleen over bekende toepassingen, zoals asbestrijke golfplaten en leien gevelbekleding, maar ook over oude vinylvloeren, bloembakken, mastiek rond ramen, onderdaken, koordisolatiematerialen rond leidingen en zelfs keukenkasten.” Asbest is met andere woorden op veel meer plekken aanwezig dan je zou denken.
Sterk, maar gevaarlijk voor de gezondheid: wat is asbest precies? Hier krijg je een opfrissing.
Asbest kan je niet altijd met het blote oog zien
Dat betekent dat je asbest lang niet altijd kan herkennen. “Op golfplaten met asbest kan je vaak de matrix zien van cement met asbestvezels en soms verschijnen de zogenaamde asbestbloemen, witte vlekken verspreid over het asbesthoudend oppervlak”, legt Verheyen uit. “Maar er zijn zoveel meer toepassingen die je niet met het blote oog kan herkennen of waarvan je zelfs niet gedacht had dat ze asbest zouden kunnen bevatten.”
De beste bron van informatie is echter de asbestinventarisatie. “Het verplichte asbestattest biedt een duidelijk overzicht van waar er zich asbest verschuilt in je woning. Je leest er ook advies over hoe je met asbest moet omgaan en hoe je het veilig kan verwijderen”, tipt Verheyen. Op de website van OVAM vind je bovendien een praktische gids om asbest te herkennen, of gebruik de handige infographic over asbest van Livios.
Hechtgebonden asbest mag je in sommige gevallen zelf verwijderen
Asbest wordt onderverdeeld in hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Onder hechtgebonden of vast asbest verstaat men materialen waarbij de asbestvezels gebonden zijn aan het materiaal via lijm of cement en dus stevig verankerd zitten. Golfplaten bijvoorbeeld. Bij niet-hechtgebonden asbest werd weinig bindmiddel gebruikt, zoals bij asbesthoudende isolatiematerialen.
“In binnenruimtes mag je alleen hechtgebonden asbest verwijderen dat niet beschadigd is. Dat betekent dat het materiaal volledig intact is en er geen vrije asbestvezels zichtbaar zijn. Bevindt het asbest zich buiten je woning of gebouw, dan mag je enkel hechtgebonden asbest wegnemen dat niet beschadigd is of dat wel beschadigd is en waarbij er vrije asbestvezels zichtbaar zijn.
Je mag enkel beschadigd of verweerd asbest verwijderen als er niemand anders in de buurt is en de asbesttoepassing niet verder beschadigd geraakt of vergruist”, legt Verheyen uit. “Je kan daarvoor ook een beroep doen op een aannemer of een dakwerker die de opleiding eenvoudige handelingen heeft gevolgd. Met dat attest mogen aannemers de meest gangbare asbestverwijderingswerken uitvoeren, zoals het verwijderen van gevelleien of dakleien die asbest bevatten.”
Zelf asbest verwijderen? Zo pak je het veilig en verstandig aan.
De gemeente helpt met asbestverwijdering
Wie zelf asbest verwijdert, mag met een beperkte hoeveelheid asbest naar het recyclagepark. Je moet dan wel op voorhand een seintje geven. “Een nog betere optie is om gebruik te maken van lokale bronophalingsprojecten”, geeft Verheyen mee.
“Stel: je hebt een tuinhuis met asbestplaten in goede staat, dan mag je die zelf verwijderen. Bel in dat geval eerst naar de gemeente. Je krijgt dan een asbestzak en nuttige info over hoe je asbest veilig verwijdert. Nadat de werken uitgevoerd zijn, komen ze die zak met de asbestplaten aan huis ophalen.”
Voor risicovol asbest is een erkende asbestverwijderaar nodig
Voor risicovolle toepassingen met niet-hechtgebonden asbest, zoals bijvoorbeeld isolatie rond cv-leidingen, moet je wel een erkende asbestverwijderaar inschakelen”, waarschuwt Verheyen. “Hoeveel je daarvoor betaalt, hangt af van onder andere de toestand van het materiaal, de toegankelijkheid van het asbest en de grootte van het gebouw.”
Premie voor asbestverwijdering
Er is een premie van Fluvius voor energie-investeringen die gecombineerd worden met asbestverwijdering. “Wanneer je renovatiewerken uitvoert, is het dus extra interessant om asbesthoudende materialen te verwijderen”, vertelt Verheyen. “Dat is soms ook nodig, want je mag bijvoorbeeld geen zonnepanelen leggen op een asbesthoudend dak.”
Flink besparen: Bekijk via de premielinker op welke asbestpremies jij recht hebt.
Het is vooral belangrijk om voorzichtig te zijn. “Ontdek je asbest in je woning, dan is een paniekreactie niet nodig, maar je moet wel de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen. Bij twijfel neem je beter het zekere voor het onzekere”, geeft Verheyen mee.
“Ben je van plan om je woning over twee of drie jaar te verkopen, dan doe je er goed aan om alvast de asbestinventaris te laten opmaken. Zo weet je waarop je moet letten wanneer je nog verbouwingen wil uitvoeren. Het attest blijft overigens tien jaar geldig”, sluit hij af.
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be.
Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rock the office: 15 powertassen voor een sterke entree op het werk
Chic, chiquer, chicst: in 2023 zeggen we onze coronahuispakken definitief vaarwel en gaan we massaal voor een gesofisticeerde look. Een powertas is hét perfecte accessoire om je kantooroutfit naar een hoger niveau te tillen. Elegant in de hand, losjes om de schouder of lief voor je rug? Dat praktisch en trendy wel degelijk samengaan bewijzen deze vijftien toptassen. -
Livios
Van wastafel over kasten tot verlichting: zo kies je de juiste elementen voor een mooie en efficiënte badkamer
Inspiratie voor je badkamerinrichting is altijd welkom. Want hoe pak je het nu eigenlijk best aan? Bouwsite Livios geeft je hieronder enkele toptips. En daarbij wordt aan elk detail gedacht. -
Gouden 114
Dure tegenvallers: welke vijf spelers kan je best transfereren in je Gouden 11-team?
Spelers als Paul Onuachu, Toby Alderweireld en Simon Mignolet zijn hun prijskaartje meer dan waard, maar welke dure vogels vallen - voorlopig - tegen in de Gouden 11? Tijdens het seizoen heb je recht op maar liefst zes transfers, gebruik ze dus verstandig. -
-
Livios
Mag ik nog groenten eten uit de tuin als ik een asbestdak heb? En kunnen kinderen veilig buiten spelen? Vijf vragen over asbest beantwoord
Asbest: een woord dat bij huiseigenaars en huizenjagers het angstzweet doet uitbreken. Asbestdeeltjes zijn schadelijk wanneer je ze inademt. Ze hopen zich op in de longen en kunnen na langdurige blootstelling ziektes als longkanker veroorzaken. Wat als er asbest in je dak verwerkt zit? Mag je dan nog groenten uit je tuin eten? En kan je zelf het mos van je dak verwijderen? Bouwsite Livios beantwoordt de vijf meest gestelde vragen over asbest. -
PREMIUM
Makelaar kleeft 550.000 euro op het huis van Erika en Bart: “Stijl van jaren 70 met gemetselde muren en oranje vloeren valt opnieuw in de smaak”
Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert Björn Cocquyt neemt de proef op de som. Deze week bezoekt hij met Inge Van Noten van Vastgoedhuys een huis in Bevel dat al uit 1845 dateert en een interieur heeft met een seventieslook. “Die stijl is weer aan het opkomen, dus hier is zeker een publiek voor.” -
Livios
Zonder schade de winter door? Bescherm je woning tegen de vrieskou met deze 8 klussen
Vooraleer de temperatuur stevig onder het vriespunt duikt, verdienen je huis en tuin nog wat extra aandacht om zonder schade en in alle comfort de winter door te komen. Bouwsite Livios zet enkele must-do’s op een rij, waarmee je prima zelf aan de slag kan. -
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden.