Hoe groot mag een veranda zijn als je geen bouwvergunning aanvraagt?
LiviosVolstaat een melding bij je gemeente of moet je een vergunning aanvragen? En heb je een architect nodig of niet? Er bestaat heel wat onduidelijkheid over de stedenbouwkundige verplichtingen bij de aanbouw van een veranda. Bouwsite Livios zet alles op een rijtje.
Drie aanvraagmogelijkheden
Het uitbreiden van een woning is nooit vrijgesteld van een vergunning. Er is ook altijd een aanvraag nodig voor het aanbouwen van een veranda aan je bestaande woning. In sommige gevallen volstaat een meldingsplicht. Als dat niet het geval is, heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. Dat is dan met een eenvoudige dossiersamenstelling of een uitgebreide dossiersamenstelling. Welke is voor jou van toepassing? Dat hangt van enkele voorwaarden af.
Leestip: Veranda bouwen? Vermijd deze grootste fouten.
Meldingsplicht
In veel gevallen kan je met een meldingsplicht werken. Er moet dan wel aan enkele basisvoorwaarden worden voldaan. Een overzicht:
- Per woning mag je maximum 40 vierkante meter aan bijgebouwen aanbouwen. Veranda’s en bijkeukens tellen mee bij de berekening van deze maximale oppervlakte.
- Aangebouwde bijgebouwen mogen niet hoger zijn dan 4 meter, gemeten vanaf de grond.
- Ze mogen de functie van de woning en het aantal woongelegenheden niet wijzigen.
- In de zijtuin moeten ze minstens 3 meter van de perceelsgrens blijven, in de achtertuin minstens 2 meter.
- Als de veranda tegen een aanpalend pand is gebouwd, mag ze tot op de perceelsgrens reiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van de veranda mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.
Geen architect nodig als...
Als aan al die voorwaarden is voldaan én er geen stabiliteitswerkzaamheden nodig zijn, kan je gebruikmaken van de melding zonder medewerking van een architect. Je hebt geen architect nodig als de veranda:
-kleiner is dan 40 vierkante meter,
- uit minstens 75 procent glas bestaat,
- een kroonlijsthoogte heeft die beperkt is tot 3 meter,
- een nokhoogte heeft van maximaal 4,5 meter.
Maar wel als...
Komen er wel stabiliteitswerken aan te pas, dan moet je een beroep doen op een architect. Bovendien mogen de werken noch de oplossing van een constructieprobleem met zich meebrengen, noch de stabiliteit van aanpalende woningen wijzigen.
Tip: Ben je benieuwd hoeveel je betaalt voor een veranda? Lees hier meer over het volledige kostenplaatje.
Stedenbouwkundige vergunning
Voldoe je niet aan de voorwaarden voor de meldingsplicht, dan moet je een stedenbouwkundige aanvraag indienen. Voer je stabiliteitswerken uit, dan gaat het om de uitgebreide dossiersamenstelling met medewerking van een architect. Zonder stabiliteitswerken dien je de eenvoudige dossiersamenstelling in, zonder bijstand van een architect.
Welke weg volgt je dossier?
Bij een melding
De gemeente heeft 30 dagen de tijd om na te gaan of het ingediende dossier inderdaad onder de meldingsplicht valt. Zonder bericht mag je na 30 dagen starten met de werken.
Bij een vergunningsaanvraag
Meestal kan de gemeente - het schepencollege - snel en zelfstandig een beslissing nemen over een aanvraag. Soms is echter een openbaar onderzoek nodig. Tijdens dat onderzoek kunnen omwonenden bezwaar indienen. Het komt ook voor dat de gemeente advies van andere administraties inwint. Stel dat je grond paalt aan een spoorweg, dan wordt de NMBS gecontacteerd. Vervolgens zal de gemeente de aanvraag beoordelen, rekening houdend met:-de eventuele bezwaren en adviezen, de voorschriften van gewestplan, bijzonder plan van aanleg en/of verkaveling, de mogelijke hinder voor de buurt (privacy, inkijk, bouwdiepte, terreinbezetting...) de goede plaatselijke ordening.
Wordt je vergunning niet goedgekeurd? Dit kan je nog doen.
Aanplakken
Vergeet niet voor je met de werken begint en tijdens de hele duur ervan, aan de straat aan te plakken dat de vergunning is afgegeven. Een afschrift van de vergunning en het dossier moet op het bouwterrein aanwezig zijn.
Let op: Deze algemene regels gelden op Vlaams niveau. Het is echter de gemeente die de definitieve beslissing neemt, omdat zij strengere voorschriften kunnen uitvaardigen. Contacteer dus altijd je gemeente als je dergelijke werken plant!
Tip: Ga je zonwering plaatsing? Vraag dan je gratis verbouwmagazine ‘Ramen en deuren, rolluiken en zonwering’ aan!
Lees ook op Livios:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vuil computerscherm of toetsenbord? Met deze trucs krijg je ze weer kraaknet
-
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen
Volgens de recentste cijfers van het Salariskompas van Jobat.be is werken voor de overheid geen slecht idee. Onze overheid staat immers op de vijfde plaats in de rankschikking van de best betalende sectoren én de sectoren waar de medewerkers het gelukkigst zijn in hun professionele leven. Ambtenaren kampen echter wel met heel wat hardnekkige vooroordelen. Kloppen die? Kara Roggeman van de FOD Beleid & Ondersteuning (BOSA) geeft haar mening over zes hardnekkige clichés die circuleren over werken bij de overheid. -
Tweedeverblijftaks van kustgemeente Knokke onwettig verklaard
Het hof van beroep in Gent heeft in een arrest de tweedeverblijfstaks van de gemeente Knokke onwettig verklaard. Het hof besliste dat de taks discriminerend is ten opzichte van mensen die gedomicilieerd zijn in de gemeente, want zij betalen geen aanvullende gemeentebelasting. Consumentenorganisatie Testaankoop reageert tevreden. -
-
PREMIUM
“Zon, zee en luxe”: woonexpert toont 5 Spaanse nieuwbouwprojecten waarin je met een gerust hart kunt investeren
-
Mijnenergie
Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan vóór de energiecrisis?
In 2022 bereikten de energieprijzen een recordniveau. De consument kon toen een tijdlang enkel nog voor een variabel tarief opteren. Ondertussen bieden vier energieleveranciers opnieuw een vast tarief aan. Maar waar bevinden de prijzen hiervan zich ten opzichte van de - stabiele - energiemarkt die we voor de crisis kenden? En zijn er grote verschillen van leverancier tot leverancier? Mijnenergie.be overloopt de cijfers. -
Livios
Veranda laten plaatsen? Dit zijn de do's en don'ts
Ben je van plan om een veranda te laten plaatsen? Maar weet je niet goed waar je best allemaal op let bij het maken van je keuze? Bouwsite Livios helpt je op weg met zes belangrijke aandachtspunten. -
PREMIUM
“Blij dat onze vele uren werk niet voor niets zijn geweest”: dankzij slimme ingreep is het huis van Britt en Jasper 100.000 euro meer waard