Onze tuinexperte Laurence Machiels legt uit hoe je meer vogels in je tuin krijgt.
Volledig scherm
Onze tuinexperte Laurence Machiels legt uit hoe je meer vogels in je tuin krijgt. © lm / Steven Richardson

“Hoe beter je tuin in het landschap opgaat, hoe makkelijker vogels op bezoek komen”: onze tuinexpert geeft advies voor meer vogels in je tuin

Dit weekend is het alle hens aan dek in de tuin voor het vogeltelweekend. De beestjes zijn maar wat blij met het extra eten dat jij hen voorschotelt in deze koude dagen, maar hoe maak je je tuin tot een écht vogelparadijs, het jaar rond? Onze tuinexperte Laurence Machiels deelt gouden tips: “Wat vogels nodig hebben is voedsel, water, beschutting en plekken om te broeden.”

 1. “Deze inheemse plant is ijzersterk en doet het goed op zowat elke niet te droge plek”: de mooiste bessen voor meer kleur (en vogels) in je wintertuin
  PREMIUM

  “Deze inheemse plant is ijzersterk en doet het goed op zowat elke niet te droge plek”: de mooiste bessen voor meer kleur (en vogels) in je wintertuin

  Veel struiken zorgen in de herfst voor extra leven in de tuin, met hun mooi verkleurend blad. Maar sommige doen er nog een schepje bovenop en prijken nu ook met prachtige, opvallende bessen. Plant er minstens één in je tuin voor nog meer kleur, tipt onze tuinexperte Laurence Machiels. Van de Gelderse roos tot de pindakaasboom: deze toppers heeft ze voor je geselecteerd. Je doet er ook vogels een plezier mee, want zij smullen vaak van de bessen.
 2. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
 1. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
 2. “In een stofvrij huis komt een spin minder graag”: experts geven advies om spinnen buiten te houden
  PREMIUM

  “In een stofvrij huis komt een spin minder graag”: experts geven advies om spinnen buiten te houden

  Voor wie denkt dat spinnen alleen in de herfst in huis te vinden zijn, hebben we slecht nieuws. Huisspinnen duiken immers ook opvallend vaker op in maart, wanneer het warmer wordt. De grijze huisspin kan de winter immers overbruggen en wordt nu weer actiever. Wim Veraghtert, expert in ongewervelde dieren bij Natuurpunt, legt uit hoe een spin leeft én hoe je de achtpotigen op een ietwat vriendelijke manier uit je buurt houdt. Klinisch psychologe Marieke Impens legt dan weer uit hoe je van een spinnenfobie verlost raakt.