Het licht aanlaten is niet voldoende: hoe kan je wél een woninginbraak vermijden (zonder je energiefactuur de hoogte in te jagen)?
LiviosWist je dat er in België bijna 100 woninginbraken per dag plaatsvinden? Er zijn nochtans vier soorten maatregelen die je kan treffen om de kans op inbraak zo klein mogelijk te houden. Het licht laten branden is er één, maar het is zeker niet de enige (of beste) manier. Bovendien zal je het effect hiervan ook zien op je energiefactuur. Wil jij gangsters echt te slim af zijn? Speel dan in op hun zwaktes. Bouwsite Livios legt uit welke dat zijn.
Verander je gedrag
Ben jij ook wel eens verstrooid? Nalatig gedrag vergroot de kans op een inbraak. Als je soms een raam laat openstaan of een poort vergeet te sluiten, loop je vanzelfsprekend een groter risico. Probeer daarom de nodige organisatorische maatregelen te treffen. Met andere woorden: verander je gedrag. Behalve wat extra moeite kost het je vrijwel niets.
Hoe je daar aan begint? Door alles goed af te sluiten en geen kostbare spullen in het zicht te leggen. Je sleutel onder de deurmat bewaren? Voorspelbaar en cliché. Niet dat clichés per se slecht zijn: een licht laten branden of de tv aanzetten wanneer je niet thuis bent, zijn eenvoudige manieren om inbrekers af te schrikken. Met de hoge energieprijzen, kan het je echter wel een flinke duit kosten.
Laat verder geen hulpmiddelen, zoals trapladders, in je tuin rondslingeren. Dan kan je de inbrekers net zo goed een uitnodiging sturen. Wie zijn huis extra wil beveiligen, kan investeren in een alarmsysteem.
Uitgerekend: Zoveel kost een alarmsysteem
Werk samen met je buren
Sociale maatregelen zijn misschien wel de meest efficiënte die je kan treffen. Als je je buren een beetje kent, treedt er automatisch een vorm van sociale controle op. Tegenwoordig kan je die controle versterken door samen een Whatsappgroepje op te richten. De bijbehorende waarschuwingsbordjes kwam je vast al eens tegen op straat.
Ook handig: ken je buurt en al zijn sluipwegen. Merk je toch verdachte activiteiten op? Breng dan meteen de lokale politie op de hoogte. Tijdens verlofperiodes kan je hen trouwens om gratis toezicht vragen. De politie houdt dan een oogje in het zeil terwijl jij zorgeloos van je vakantie geniet.
Leestip: Je garage is vaak een zwakke schakel in de beveiliging van je woning. Zo zorg je voor een optimale bescherming.
Gebruik kwaliteitsvolle materialen
De kwaliteit van je materialen maakt een groot verschil. Inbraakwerend glas en ramen en deuren met minstens weerstandsklasse 2 zijn daarom geen overbodige luxe. Met veiligheidssloten, vaste deurknoppen en hekwerk rondom je huis maak je het inbrekers extra lastig. Budgettip: installeer opzetsloten voor extra beveiliging.
Bovendien kan je zowel voor het ontwerp van een nieuwbouw als voor een bestaande woning bij een diefstalpreventieadviseur terecht voor beveiligingstips. Ook je architect en aannemer geven advies over het gebruik van veilige materialen en technieken.
Installeer technische snufjes
Wil je inbrekers op heterdaad betrappen? Dan zijn elektronische hulpmiddelen een goede optie. Denk maar aan geïntegreerde alarmsystemen en beveiligingscamera’s. Ooit gehoord van magneetcontacten? Die zijn ideaal als je katten hebt die constant binnen en buiten lopen.
Een nadeel van die systemen is dat je ze goed moet onderhouden. Pas dan werken ze optimaal. Opgelet: als je een camera installeert, ben je wettelijk verplicht om dat zichtbaar aan te geven op je gevel. Maar met een beetje geluk schrik je de meeste inbrekers zo al af.
Nog extra tips nodig om je woning inbraakproof te maken? Bij een diefstalpreventieadviseur kan je terecht voor gratis anti-inbraakadvies van jouw woning.
Lees ook via Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be.
Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze recyclerende douche verbruikt 75% minder water én 66% minder energie
Water is een kostbaar goed en het besef groeit dat we er spaarzaam mee moeten omspringen. Waterbesparende kranen in de badkamer geraken dan ook stilaan ingeburgerd en het is slechts een kwestie van tijd voor ook de echt duurzame douche zijn intrede doet. Fabrikant Grohe ontwikkelde met de Everstream immers een model dat 75% minder water en 66% minder energie verbruikt. De douche komt volgend voorjaar op de markt. -
HLN Shop
Hoe vind je hét perfecte hoofdkussen voor jouw lichaam? En moet het per se duur zijn? Kinesist vertelt waarop je moet letten
Moe uit je bed gerold op deze 16e ‘World Sleep Day’? Nochtans is een goede nachtrust cruciaal voor je functioneren, zowel professioneel als privé. Het hoofdkussen speelt daarin een sleutelrol. Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, legt HLN Shop uit hoe je het beste hoofdkussen voor een zalige slaap kiest. -
PREMIUM
GETEST. Is een kussen van Ikea even goed als een van Tempur? Neuroloog geeft advies bij het vinden van het perfecte hoofdkussen
Eén op de drie Belgen kampt met slaapproblemen. En niet alleen de matras, maar ook je hoofdkussen heeft invloed op hoe goed je slaapt. We tonen de vijf beste hoofdkussens die door consumenten zelf werden uitgekozen. Daarnaast legt neuroloog en slaapexpert Inge Declercq (UZA) uit wat de gevolgen zijn van een verkeerd hoofdkussen en hoe je het perfecte kussen kunt vinden. “Je lichaam verandert, en dus kan een kussen dat jarenlang goed voor je geweest is plots toch niet meer zo comfortabel zijn.” -
-
PREMIUM21
Primeur in Vlaanderen: “Voor 260 euro per maand een leasekeuken.” Hoe werkt het? En voor wie is het interessant?
Adrem Keukens pakt op Batibouw uit met een primeur: een keuken van pakweg 20.000 euro kun je voortaan ook leasen. Gedurende acht jaar betaal je maandelijks 260 euro, inclusief onderhoud en garantie. Hoe gaat het in zijn werk? Kan iedereen voortaan zijn droomkeuken leasen, of is het niet zo eenvoudig? We spraken met zaakvoerder Michiel Steenbeke (51). -
Woon.
OPROEP. Het Laatste Nieuws zoekt lezers die hun huis willen laten schatten
Je woning staat niet te koop, maar je wil weleens weten wat ze waard is? Je bent benieuwd naar het verschil tussen de prijs die jij indertijd voor je huis of appartement betaalde en wat je er vandaag voor kan krijgen? Of je wil zicht krijgen op het verschil in waarde na een renovatie? Dan kom je in aanmerking voor onze rubriek ‘Huis geschat’. -
Kate Middleton zweert bij dit type handtas: met deze 15 exemplaren kan je haar na-apen
Voor mode-inspiratie kijken we graag naar de royals. Dé queen van de handtassen is zonder twijfel Kate Middleton. De hertogin van Cambridge zweert bij compacte handtassen. Praktisch, want er is net genoeg ruimte voor je telefoon, portemonnee, lippenstift en nog wat extra spullen, en toch stijlvol. Treed in haar voetsporen met deze vijftien trendtoppers, zonder koninklijk prijskaartje. -
Gouden Formule 15
Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro.