“Het is belangrijk om een lichte helling te voorzien voor de afwatering": alles wat je moet weten over de plaatsing van een terras
LiviosEen terras plaatsen doe je beter niet in de winter. Negatieve temperaturen kunnen dan immers roet in het eten gooien. De lente ligt gelukkig om de hoek: hét moment dus om na te denken over deze verbinding tussen je woning en je tuin. Maar waar moet je zoal rekening mee houden bij het aanleggen van een terras? Bouwsite Livios vroeg het aan Denis Squedin van Tegels Depaepe uit Wevelgem.
In alle vormen, maten en kleuren
Wie een terras plaatst, heeft heel wat mogelijkheden. Het populairst zijn keramische tegels. “Keramische tegels zijn sterk en makkelijk in onderhoud”, vertelt Squedin. “Keramische tegels zijn doorbakken tegels en bijgevolg niet poreus. Je kan er met andere woorden gerust je barbecue op neerpoten of iets morsen; het zal niet in de terrastegel binnendringen.” Verder behouden keramische tegels ook hun kleur. “Je terras zal er na enkele jaren nog steeds hetzelfde uitzien, in tegenstelling tot bijvoorbeeld natuursteen. Dat soort terrastegels kan sneller vlekken vertonen,” geeft Squedin mee.
Wil je een oprit aanleggen, dan behoren ook kleiklinkers tot de mogelijkheden, zeker bij landelijke woningen. “Bij kleiklinkers moet je wel rekening houden met onderhoud”, aldus Squedin. “Er kan onkruid of gras tussen de kleiklinkers komen piepen.”
Wil je meteen je hele tuin (laten) ontwerpen, maar weet je niet goed hoe je daar best aan begint? Zo maak je een doordacht en betaalbaar ontwerp.
De juiste plaatsingsperiode
Een terras plaatsen kan vanaf het voorjaar tot na de zomer. In de winter is een terras leggen uitgesloten. “Het probleem ligt niet bij de keramische tegels zelf, want die zijn vorstbestendig, maar wel bij de materialen die gebruikt worden om terrassen te leggen”, verduidelijkt Squedin. “De lijm, het gestabiliseerd zand of de mortel kunnen bevriezen vooraleer ze uitharden. Bij de dooi treedt er dan schade op.”
Ontharden wordt steeds populairder: hoe kan jij een waterdoorlatende zone creëren?
Kan je zelf een terras aanleggen?
Zelf een terras leggen kan, maar dan moet je daar wel enige kennis van hebben. “Het is bijvoorbeeld belangrijk om een lichte helling te voorzien voor de afwatering. Doe je dat niet, dan zullen er na regenbuien steevast plassen op je terras staan”, vertelt Squedin.
In Vlaanderen krijgen we te maken met hoge temperatuurschommelingen en dat heeft een invloed op het terras. Terrastegels kunnen lichtjes uitzetten en inkrimpen. Wie dat over het hoofd ziet, kan te maken krijgen met bolstaande terrassen of gebarsten voegen. “Wie een terras legt, mag daarom niet vergeten om randisolatie te voorzien en uitzetvoegen te gebruiken. Op die manier worden de kleine schommelingen opgevangen. Ook de voeg tussen de muur en het terras moet opgevuld worden met silicone”, tipt Squedin.
Daarnaast zullen experts de terrastegels ook altijd mengen vooraleer ze geplaatst worden. Zo worden iets lichtere of donkere tegels over het hele terras verspreid en bekom je een mooi, egaal resultaat. Wie met een vakman in zee gaat, voorkomt dat soort fouten.
Alvorens aan de slag te gaan: vermijd deze fouten wanneer je zelf een terras aanlegt.
Opgelet voor de prijs
De hele bouwsector kreeg met flinke prijsstijgingen te maken. Dat is voor het leggen van terrassen niet anders. “De prijzen van terrastegels werden vooral de hoogte ingejaagd door stijgende energiekosten, een kleinere voorraad en een tekort aan grondstoffen die afkomstig zijn uit Oekraïne”, vertelt Squedin. “Maar het goede nieuws is dat de markt zich terug stabiliseert en dat geldt ook voor de prijzen.”
Keramisch, beton of hout: zo maak je elke terrasondergrond proper en lenteklaar.
Lees verder op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be, een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
"Meten hoeveel je zonnepanelen produceren is cruciaal": Tom onthult hoe hij zijn stroomverbruik en -productie monitort
-
WAANZINNIGE WONING
De natuur als architectuur: weelderig groen palmt deze luxevilla bijna volledig in
We zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een villa in Bali die ingepalmd wordt door de natuur. -
PREMIUM
Is locatie dan toch niet alles? Yolanda en Peter teleurgesteld over de schatting van hun woning: “Nochtans is de ligging uniek”
Akkoord, de woning van Yolanda en Peter in Langdorp is niet waar de meeste kopers naar op zoek zijn. Maar dat maakt het huis niet moeilijker verkoopbaar. “Een gelijkaardig huis verkochten we binnen de week”, zegt makelaar Philippe Kino die met onze woonexpert Björn Cocquyt deze voormalige vakantiewoning bezocht en taxeerde. -
-
Livios
Een terras uit hout of houtcomposiet plaatsen? Zo begin je eraan
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
Gedaan met handtassen vol glitters, goud en tierlantijntjes. Cleane, gestroomlijnde tassen zijn deze zomer een echte hit. Want dat past perfect bij de nieuwste modetrend, quiet luxury, waarbij je kiest voor eenvoud. Simpel, maar niet minder luxueus! Wij selecteerden 15 minimalistische tassen die passen bij de hype én een levenlang meegaan. -
Mijnenergie
Accijnzen voor aardgas verhogen in juli én mogelijk ook in oktober: op welke financiële impact moet je rekenen?
Na de aankondigde accijnsstijging in juli, volgt in oktober - mogelijk - een tweede verhoging, ten gevolge van de sterk gedaalde aardgasprijzen. Al zou de impact volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem voor een gemiddeld gezin beperkt blijven. Mijnenergie.be vat de situatie samen. -
HLN Shop
De grote plas over aan een scherpe prijs: vijf dagen New York in evenveel niet te missen tips