Handige tips om je kleine keuken optimaal te benutten

Een ingebouwde dampkap bespaart plaats én oogt mooier.
Van Marcke Een ingebouwde dampkap bespaart plaats én oogt mooier.
Een kleine keuken is geen nadeel als je de ruimte gewoon efficiënt indeelt. Ontwerpster Sanne Clous van Van Marcke nam onlangs zo’n keuken onder handen. Met enkele handige ontwerptrucs benutte ze de beschikbare ruimte optimaal en maakte ze de keuken zo gebruiksvriendelijk mogelijk. Op de bouwsite Livios ontdek je hoe ze dat voor elkaar kreeg.

Twee in één

Om te beginnen maakte ze gebruik van een koel-vriescombinatie. Zo heb je maar één hoge kast nodig voor je koelkast én diepvriezer. Haar ovenkeuze ligt in dezelfde lijn. In plaats van één oven van 60 cm hoog koos Sanne voor twee 45 cm hoge ovens in één kast: een gewone en een combi-oven. Die extra ruimte is handig als je iets groters klaarmaakt of tegelijkertijd vier pizza’s bakt. De kasten boven en onder de ovens gebruik je als opbergruimte. Lees hier hoe je extra opbergruimte kan creëren

Benut je verloren hoek

Wat met de kast onder je spoeltafel? Die installeer je volgens Sanne best in een hoek. Zo gaat die ruimte niet verloren en heb je extra plaats op je keukenblad. In deze keuken bevindt de keukenboiler zich helemaal in de hoek van de spoelkast. Daardoor benut je de opbergruimte van die kast toch nog optimaal. Bovendien kan je aan je boiler zonder dat die in de weg zit en spaar je een extra kost uit. 

 Tip: 14 inrichtingstips voor een compacte en praktische keuken

Verstop je dampkap

Uit een ingebouwde dampkap haal je dubbel voordeel: je bespaart plaats en het oogt mooi. In dit ontwerp werkte Sanne de dampkap mét motor helemaal weg in de kast boven het vuur. Ook in de kast zelf is die volledig onzichtbaar. Bovendien heb je er zo zelfs plaats voor kruidenschapjes. Klap je je dampkap uit? Dan beschermt die je fronten tegen kookdampen. Klap je dampkap weer in en hij is helemaal weg. Ga zoals Sanne bovendien voor een stille dampkap met een sterke afzuigkracht.

Lades, lades, lades

Een klassieker: gebruik zoveel mogelijk lades. Ideaal om je potten, pannen en bestek in op te bergen. Maar ook voor je vuilnisbak. Interne lades zijn een extra troef. Visueel heb je dan nog steeds twee schuiven, maar je kan er een extra besteklade in kwijt. Heb je toch graag drie schuiven? Doe zoals Sanne en steek er meenemers in. Zo komt de eerste schuif automatisch mee als je de lade opent. Met een knopje doe je de lade weer dicht.

Lees ook: Dit zijn wél de ideale afmetingen van je keuken

Ga voor greeploos

De fronten in deze keuken bestaan uit kunststof. Een stevig materiaal, maar met inox maak je het geheel nog sterker. Daarom gebruikte Sanne inox greeplijsten en plinten. Het werkblad en de spatwand hebben dan weer een marmerlook en bestaan uit hittebestendig en krasvrij keramiek. Of je er nu op snijdt of er een hete pan op neerzet, keramiek kan er tegen. Met keramiek en inox beperk je ook de schade als je je keuken stofzuigt. Met het oog op extra onderhoudsvriendelijkheid maakte Sanne de keuken greeploos: doorlopende inox greeplijsten poets je in een wip.

Tip: Is jouw keuken aan renovatie toe? Bestel hier je gratis verbouwmagazine ‘Keuken en huishoudtoestellen’ van Verstandig Bouwen.

Lees ook:

Nieuwe keuken plaatsen? Dit zijn de keukentrends van 2020

Een keukenkraan kiezen doe je zo

Ontdek deze vijf nieuwigheden voor een topkeuken!

Bron: Livios.be 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erwin De Meyer

  Een keuken hoe het niet moet.

 • Anny Bollens

  En plaats afwasmachine in de hoogte, geen gebuk meer, zeer handig!

 • Elke Claes

  Ik wil niet weten hoe vaak ze met haar elleboog tegen de kast slaat tijdens het afwassen. En "aan de boiler kunnen"??? Door je nek te verrekken in die kast. En ik ken geen ènkel mens dat nog een boiler in een nieuwe keuken installeert. Plaatsbesparend kan ik 2 ovens boven elkaar ook niet echt noemen.

 • Catherine MISTIAEN

  Ik heb een kleine keuken. Voor de afwas heb ik daglicht rechtstreeks op de dubbele spoelbak. Een voortreffelijke vakman heeft spoelbak en betaalbare keukenkasten geïnstalleerd met grijze tablet die 30 cm uitsteekt waardoor er plaats is voor een vaatwasmachine die ik niet heb, maar deze ruimte benut ik voor de ivago gele zak, glas en papier.

 • Hedwig Moerman

  Ga niet voor greeplijsten. Verlies je veel plaats mee, ga dan voor tip-on lades en deuren. Win 6tal cm per greep in de hoogte per kast. In een keuken win je gemiddeld 1 onderkast van 60cm aan ruimte... Voor tegen de vuile deuren vraag laminaat deuren met nanotechnologie is al een groot verschil te zien bij keukens Ranson.