Gesponsorde inhoud

Gyproc® specialist klapt uit de biecht. “Oefen eerst op zolder!”

Gyproc
Zelf een wandje van Gyproc® plaatsen: het is de handigste en goedkoopste manier om je interieur flexibel in te richten. Heb je last van koudwatervrees? Nergens voor nodig. Met deze tips van Gyproc®expert Edwin De Bouver ga je te werk als een pro.

1. Kies de perfecte plaat

“Kijk eerst naar het beoogde gebruik”, zegt Edwin. “In een badkamer is vochtwering belangrijk, terwijl je in de gang stootvastheid verlangt. Ben je van plan om veel lasten tegen de wand te bevestigen, dan kies je best voor Habito®, onze enige plaat waarvoor je geen speciale bevestigingspluggen nodig hebt. Ook voor een scheidingswand tussen twee slaapkamers is Habito ideaal vanwege de akoestische prestaties.”

Ontdek nog meer voordelen van Habito®.

TIP: “Vul scheidingswanden op met glaswolisolatie voor een optimale geluidswering”, aldus Edwin De Bouver.

2. Werk met grote gehelen

Nog een goede raad die je veel tijd en moeite bespaart: “Werk zo veel mogelijk met grote gehelen. Uiteraard is het goed dat je afgezaagde stukken niet zomaar weggooit. Maar hoe groter de delen, hoe makkelijker het is om de wand mooi vlak af te werken.”

Let er ook op dat je platen met dezelfde afboordingen gebruikt. “Voor plafonds zijn onze platen met vier afgeschuinde zijden (4xABA, red.) een topkeuze”, weet Edwin. “Als je werkt met de juiste voegproducten, krijg je zo een homogeen oppervlak. Je kan ook vlakke platen gebruiken, zonder afgeschuinde kanten, maar dan maak je het jezelf moeilijker.”

TIP: haal je gratis ‘Gyproc Doe-Boek’ op bij een doe-het-zelfwinkel in de buurt. Deze 164 pagina’s tellende gids mag niet ontbreken in de boekenkast van de (ver)bouwer of klusser.

3. Gebruik de juiste voegbanden

Het geheim van een prachtige wand zit in de kwaliteit van de voegafwerking. Maar wees gerust: ook dit heeft meer te maken met kiezen dan kunnen. Edwin De Bouver: “Gebruik de juiste voegbanden voor elke toepassing. Voor binnenhoeken kan je bijvoorbeeld veel beter werken met Gyproc® Flexibele Voegband, terwijl je voor buitenhoeken het best AquaBead® 90° gebruikt, een kunststof gewapend, zelfklevend versterkings- en afwerkingsprofiel voor buitenhoeken.”

Met de Flexibele voegband en AquaBead® 90° van Gyproc® maak je de perfecte binnen- en buitenhoeken!

4. Oefening baart kunst

Zoals met alles, moet je ook het plaatsen van een wand in Gyproc® in de vingers krijgen. “Edwin De Bouver raadt aan om te beginnen met een minder zichtbare plaats. “Ik zou bijvoorbeeld starten op zolder, daarna de slaapkamers afwerken en pas op het eind de woonkamer. Tegen dat je daar bent aanbeland, heb je de afwerking helemaal onder de knie.”

Veel investeringen moet je trouwens niet doen. “De meeste gereedschappen hebben mensen standaard in huis. Wat je misschien moet kopen: een plamuurmes om de voegen af te werken en een metaalschaar om de Metal Stud-profielen door te knippen.”

Ook een schroefkoppeling voor op je schroefboormachine is handig volgens Edwin: “Zo vermijd je dat je schroeven te diep in de plaat draait. Want denk eraan: de sterkte van een gipskartonplaat zit voor een groot stuk in het karton.”

Wil jij Edwin en zijn collega’s aan het werk zien? Ga dan naar één van de demo’s die Gyproc organiseert. Ontdek waar deze doorgaan op www.gyproc.be.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.