Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
LiviosDe klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na.
Wie een huis bouwt in Vlaanderen, is vandaag verplicht om een regenwaterput te installeren van minstens 5.000 liter. Ook bij verbouwingen aan een gezinswoning die groter is dan 40 vierkante meter, is dat verplicht. Stroomt de put over, dan moet het water via een infiltratiesysteem in de grond kunnen dringen, in plaats van weg te stromen via de riolering.
Alleen blijkt de realiteit van het huidige neerslagklimaat de regelgeving te hebben ingehaald, met steeds frequentere droogteperiodes. Dit jaar komt die droogte erg vroeg. Het KMI telde in maart slechts vier neerslagdagen, in april waren dat er acht. Waar er in die maanden normaal rond de 100 millimeter regen moet vallen, was dat dit jaar nog geen 40 millimeter. En dat zien we in onze regenputten.
Niets missen omtrent de wetgeving rond regen- en afvalwater? Dit artikel zet alles op een rij
Opschalen
Volgens Griet Verbeeck, hoofd van de onderzoeksgroep Sustainability van de faculteit Architectuur en Kunst aan de Universiteit Hasselt, hebben we dan ook nood aan grotere regenwaterputten. “We moeten meer kunnen bufferen om momenten van extreme neerslag op te vangen, en tegelijk ook steeds langere periodes van droogte te overbruggen”, vertelt ze. “Architecten baseren zich vandaag nog vaak op neerslagpatronen die intussen achterhaald zijn.”
Daarom geeft Griet Verbeeck haar studenten de gouden raad om standaard een regenput van 10.000 liter te voorzien in hun ontwerpen. Ook aan wie bouwt verleent ze dat advies. “Ga meteen voor een put van 10.000 liter, in plaats van af te wachten met een put van 5.000 liter.” Bij verbouwingen ligt dat natuurlijk moeilijker, maar een grotere regenput blijft een verstandige investering voor de toekomst.
Wil je regenwater recupereren? Zo pak je het aan
Kostenplaatje
Wat betekent de installatie van een waterput die dubbel zo groot is voor jouw portemonnee? “Voor een betonnen regenwaterput van 5.000 liter betaal je vandaag gemiddeld 1.000 euro. Wie een put van 10.000 liter wil laten plaatsen, betaalt daarvoor 1.450 euro. Er bestaat ook nog een tussencategorie van 7.500 liter, waarvan de prijs gemiddeld 1.250 euro bedraagt”, zegt Philippe Courcelle, adviseur decentraal waterbeheer bij GEP Watermanagement uit Harelbeke. De prijzen zijn exclusief btw en transport, inclusief de verhoging van de put en het deksel.
“Water uitsparen begint met duurzaam omspringen met water”, benadrukt Griet Verbeeck. Bijvoorbeeld met waterbesparende kranen of douchekoppen. Volgens haar zal hergebruik van zogeheten grijs water, licht verontreinigd afvalwater afkomstig uit huishoudelijk gebruik, steeds meer voorkomen. Met een eigen filtersysteem is grijs water bruikbaar voor het toilet, de was of het sproeien van de tuin. Bekijk hier de richtprijzen voor dakgoten en afvoerleidingen
Ontharden
Een even groot probleem als droogte en een snel dalend niveau in de waterput, is de verharding in Vlaanderen. Er is te veel beton rond onze huizen en in onze straten. Griet Verbeeck: “Ontharden is goed voor de waterinfiltratie en zorgt ook voor minder opwarming, waardoor het ’s zomers frisser is in je woning. Het gaat bovendien verdamping van grondwater tegen.” Daarom is de actie ‘Maai Mei Niet’ – waarbij we een maand lang het gazon niet maaien – ook goed voor ons grondwaterpeil.
Als we toch kiezen om te verharden, doen we dat volgens Griet Verbeeck vaak niet op een slimme manier. “Klinkers zijn een slechte keuze, ze laten amper water door. Er bestaan betere alternatieven.” Daar zijn waterdoorlatende tegels, zoals grastegels, een voorbeeld van.
Voor wie meer te weten wil komen over hoe je je woning duurzaam om kan laten gaan met water, is de website blauwgroenvlaanderen.be een aanrader. Je vindt er allerlei tips om je tuin en woning beter om te laten springen met water, naast een handige rekentool die berekent hoe klimaatbestendig je woning is.
Je tuin en oprit ontharden? Vergelijk hier de verschillende waterdoorlaatbare bestratingsmaterialen
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Doucheputje verstopt? Poetsexpert Marja geeft advies: “In ieder huishouden zou een ontstopper aanwezig moeten zijn”
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week legt ze uit hoe je het doucheputje best kunt poetsen. -
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren. -
Livios
Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin. -
-
PREMIUM
“Een indrukwekkende loft op een locatie als deze zal meteen weg zijn”: makelaar schat woning van Félix (46) en June (37) in op 725.000 euro na renovatie
-
Tweakers
De beste tablets voor elk budget: vier aanraders van onze expert
Surf je graag in alle comfort? Meestal volstaat een smartphone, maar ’s avonds op de sofa of in bed is een tablet met een groter scherm toch net iets aangenamer. Valt kiezen uit het ruime aanbod je zwaar? Technologiesite Tweakers plaatst de vier beste exemplaren van dit moment naast elkaar. -
Livios
Een tuin aanleggen die de heetste zomers het hoofd biedt? Met deze 7 tips lukt het
Wil je een tuin aanleggen die er altijd mooi en gezellig bij ligt? De steeds warmere en drogere zomers hoeven geen spelbreker te zijn. Tenminste als je rekening houdt met enkele aandachtspunten. Bouwsite Livios deelt enkele tips voor een koele tuin. -
Zo wordt je was terug fris: “Gebruik liever geen vloeibaar wasmiddel in je machine”
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexperte Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week vertelt ze hoe je jouw wasmachine en droogkast optimaal schoonhoudt.