Gezin uit Zutendaal gaat wel héél ver voor nieuwe woning. “Iedereen dacht dat we ons geld kwijt waren.”

Tom en Hannah bestelden hun houtskeletbouw in Letland. “Ik ben twee keer naar ginds gevlogen: eerst om te kijken of het bedrijf wel echt bestond, en daarna nog eens om onze plannen te bespreken."
Luc Daelemans Tom en Hannah bestelden hun houtskeletbouw in Letland. “Ik ben twee keer naar ginds gevlogen: eerst om te kijken of het bedrijf wel echt bestond, en daarna nog eens om onze plannen te bespreken."
Een energiezuinige nieuwbouw van 240 m² voor de prijs van een luxewagen? Tom Cox bestelde zijn houtskeletwoning rechtstreeks bij de bron in Letland. Zou jij dat risico durven nemen?

Tom Cox is relatiebeheerder bij Bank Van Breda. Hij woont samen met zijn vrouw Hannah en hun kinderen Jill, Lars en Bram in een energiezuinige houtskeletbouw in Zutendaal. Het huis werd ontworpen door Lieve, de zus van Tom. “We wisten vooral wat we niet wilden: geen energievretend huis zoals onze toenmalige koopwoning uit de jaren 90”, vertelt Tom. “Zo kwamen we bij houtskeletbouw terecht.” De vader van Tom, een voormalige boswachter, stelde voor om het hout rechtstreeks bij de bron te kopen in Letland, waar houtskeletbouw zo’n 30% goedkoper is.

Bekijk hier de foto’s van de woning van Tom en Hannah.

Heen en weer mailen

Uiteindelijk kwam Tom terecht bij een bedrijf dat Noorse den verwerkt tot houtconstructies. “Ik ben twee keer naar ginds gevlogen: eerst om te kijken of het bedrijf wel echt bestond, en daarna nog eens om onze plannen te bespreken. De rest hebben we geregeld via mail.”

Niet iedereen was enthousiast over de plannen van het gezin. “Vrienden en kennissen waren ervan overtuigd dat we ons geld kwijt waren.” Maar eind goed al goed: enkele maanden na de bestelling kwam een vrachtwagen uit Letland de houten panelen afleveren in Zutendaal.

Ruwbouw in drie dagen

De houtskeletpanelen werden gemonteerd door een lokale aannemer. “De ruwbouw stond er op drie dagen, en exact zes maanden later zijn we verhuisd”, vertelt Tom. “Alles samen heeft de ruwbouw 71.141 euro gekost. En dat voor een huis van 240 m². Dat is groot, maar we wonen er ook met vijf. Bovendien is alles ontworpen volgens de principes van ‘meegroeiwonen’: we kunnen het huis aanpassen aan onze veranderende behoeften.”

Groene stroom voor 1.000 euro

Behalve goedkoop, bouwde het gezin-Cox ook erg energiezuinig. “Toen wij onze bouwaanvraag indienden, in 2013, was een E-peil van 70 verplicht. Maar wij hebben uiteindelijk een E-peil van 42 behaald, alleen door goed te isoleren.”

Tom heeft:

- Geen zonnepanelen
- Geen warmtepomp
- Geen zonneboiler
Geen balansventilatie (systeem D)

“Het is naar mijn mening financiële zelfmoord om de nieuwste innovaties onmiddellijk in je huis te integreren. Met een beetje gezond verstand kom je veel verder”, zegt Tom. Hij heeft wél de nodige aansluitingen voorzien voor al deze technieken. “Maar het is niet dringend: we kopen momenteel groene stroom voor 1.000 euro per jaar en gas voor een bedrag van 750 euro per jaar.”

Het geheim van die lage energiefactuur? Isoleren, héél goed isoleren. Het huis van Tom is warm ingeduffeld:

- Dak: 24 cm PIR-isolatie (De grootste fouten bij dakisolatie)
- Vloeren: 12 cm PIR-isolatie (De grootste fouten bij vloerisolatie)
Muren: 25 cm minerale wol

Geen ramen op het noorden

Bovendien werd in het ontwerp met tal van andere zaken rekening gehouden. Tom Cox: “We kozen voor een energie-efficiënte kubusvorm en hebben bewust geen ramen opgenomen in de noordgevel. Bovendien zijn alle ramen voorzien van drievoudig glas en zonwerende screens, is er alleen vloerverwarming op het gelijkvloers en maken we overal in huis gebruik van energiezuinige ledverlichting.”

Wil jij zelf de sfeer opsnuiven in de Letse woning van Tom en Hannah? Dit weekend stellen ze hun woning open tijdens de Ecobouwers Opendeurdagen. Reserveer snel je plaats!

Heb jij zelf ook een mooi bouw- of renovatieverhaal? Deel het met ons via redactie@livios.be.

Nog meer bouw- en renovatieverhalen?

Heidi stript en renoveert volledig appartement voor nog geen 30.000 euro
Yves vindt manier om van stookkosten af te geraken
Een badkamer op nog geen 5 m²… straf!
Anne-Katrien en Nicky budgetteren hun bouw tot op 50 euro nauwkeurig
Een energiepositieve nieuwbouw voor slechts 100.000 euro? Het kan!
Deze totale verbouwing duurde slechts 10 dagen. En dat voor maar...
Karel betaalt slechts 250 euro per jaar voor verwarming én warm water

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Juliette Francois

  Tja, in een ruwbouw van 71 000 kan men niet wonen. Ik denk dan ook dat de totaalprijs niet in het budget van de gewone man/vrouw zal passen.

 • patrick roels

  71000 euro materiaal en dan nog de firma die dit gebouwd heeft dat te samen is de werkelijke prijs brutbouw graag echte informatie en niet halfweg een prijs geven dat gewoon niet klopt

 • Tina Colpaert

  Zou graag een totaal weten kosten inclu vd afwerking en mensen die eraan geholpen hebben of was dit dan in zwart "vriendendienst"?

 • Ramon Simon

  Ik zeg al lang dat heet mogelijk moet zijn om voor 100.000 euro een kwalitatief goede woning te bouwen. In Scandinavische landen bouwen ze ook in hout en daar vriest het tot min 40. Al die snufjes als warmtepompen brengen nauwelijks rendement op. Voordeel van goedkopere bouw is dat je na 40 jaar het afbreekt en een nieuw huis bouwt met de laatste isolatie technieken. En een lage prijs is ideaal voor sociale woningen te bouwen.

 • Jozef Vanhemele

  Laten we duidelijk zijn, want het artikel klopt niet helemaal! RUWBOUW voor 71000€. Dan moet de afwerking nog beginnen, en dit is meestal het grootste budget dat dient voorzien te worden in een nieuwbouw/renovatie. Laten we realistisch zijn; voor de helft van de lezers denken dat men met dergelijk bedrag bergen kan verzetten!